Tips & tricks: ghid pentru starea de bine odată cu relansarea pandemiei

Tips & tricks: ghid pentru starea de bine odată cu relansarea pandemiei

Acest nou puseu pandemic pe care îl străbatem ne-a pus față în față cu noi provocări: numărul crescând de cazuri, reinfectarea pacienților, dar și instituirea locală a unor restricții ne face să ne întrebăm încontro ne îndreptăm. Și, cum consideră autoarea Elif Shafak, ne îndreptăm către o lume dezbinată – dar întrebarea și mai profundă este: cum facem să rămânem lucizi într-o lume dezbinată?

Pentru că este firesc ca îngrijorarea să ne cuprindă, ți-am pregătit un ghid de tips & tricks pentru starea de bine odată cu relansarea pandemiei.

1. Nu neglija sănătatea mentală

Este firesc să fim în permanentă alertă privind sănătatea noastră fizică – însă, în fuga după măști și dezinfectanți, uităm să avem grijă și de mintea noastră. Este vital să învățăm să ne protejăm sănătatea mentală – minimalizează timpul petrecut în social media și maximizează timpul petrecut conștient, off-line; citește, meditează, ascultă podcasturi din domeniul tău de interes.

Am menționat „distanțarea” de social media dintr-un motiv: suntem supuși unei avalanșe de informații. Iar cele false sunt gata să ne prindă, din minut în minut, în mreje. Nu mai este un secret că timpul petrecut în exces în online ne face mai anxioși cu privire la propria persoană, consumându-ne energia – de aceea e important să învățăm să o conservăm inteligent.

2. Afară e mai sigur, dar nu în totalitate

Auzim adesea de grupuri de oameni care se întâlnesc în aer liber, simțindu-se mai „în siguranță” – deși acest aspect este parțial adevărat, este important să socializăm inteligent: distanțarea socială este în continuare vitală, pentru că virusul poate fi răspândit și în spațiile deschise. În sezonul rece, mai ales, e important să nu uităm că nu suntem supuși (în exterior) doar coronavirusului, ci și răcelilor și gripelor de sezon.

Dacă ești printre cei norocoși și stai la casă, poate acum e momentul oportun să scoți de la naftalină acel incalzitor terasa – pentru că în iarna pandemică, acasă rămâne cel mai sigur loc.

3. Cât optimism este „prea mult?”

Pe toată durata pandemiei am fost cuprinși de mesaje optimiste, menite să ne crească starea de bine și încrederea – însă, odată cu acestea, jurnaliștii vorbesc despre un nou tip de optimism: toxic optimism sau toxic positivity: acest „mindset” se referă la faptul că, oricât de rea ar fi situația, trebuie să rămâi optimist.

În realitate, acest tip de optimism este toxic pentru că ne face să ne ascundem emoțiile sau să invalidăm sentimentele celorlalți. Ne face, deci, mai puțin autentici – iar în timp asta ne va afecta relațiile cu ceilalți. Este vital să rămânem realiști – desigur, o husa telefon cu citatul tău inspirațional favorit nu îți va face niciun rău.

Poți citi în continuare cărți motivaționale și poți merge pe direcția lor – însă e important să îți însușești și emoțiile mai puțin plăcute: frica, frustrarea, furia. Nu există emoții bune sau rele – există doar emoții. Însă optimismul toxic ne face să credem că, de fapt, răutatea / durerea / frica nici nu există.

4. Fă ce te ține pe linia de plutire

…Și nu te opri din a o face. Indiferent că e vorba de citit, dans, ridicat greutăți sau îngrijit plante – acum este momentul cel mai bun să ne formăm obiceiuri și hobby-uri și să ne agățăm realmente de ele. Și menține-ți aceste obiceiuri zilnic: impune-ți să citești în fiecare zi, chiar dacă e vorba doar de două pagini.

La fel de important pentru starea ta de bine este să te menții în mișcare – nu mai e un secret: statul 8 ore la birou nu ne prea face bucuroși, nu? De aceea, dă-i voie corpului tău să se miște, chiar dacă o faci cu distanțare socială și masca pe față.

Și, cel mai important pas: fă câte ceva bun pentru tine în fiecare zi. Alături de interesul pe care îl acorzi protecției împotriva virusului, alege să ai grijă și de eul interior: în vremuri dezbinate, pentru a rămâne lucizi este vital să avem grijă de noi atât fizic, cât și mental.

Și starea de bine e ceva mai personal și intim ca niciodată: poate pentru tine, să ai grijă de fericirea ta înseamnă să citești sau să plantezi flori. Oricum ar fi – fă-o. Relansarea pandemiei trebuie să ne găsească bine cu noi înșine, cu ceilalți, cu lumea.

Foto

10 comentarii la „Tips & tricks: ghid pentru starea de bine odată cu relansarea pandemiei”

  1. Eu incerc sa mai sun persoanele dragi.. Din pacate in perioade de acest tip ma refugiez mult in munca si in aranjarea/curatenia casei. E important sa sunam oameni dragi chiar video, sa facem plimbari alerte si sa ne ocupam de pasiunile noastre.

    Răspunde
  2. Pentru mine pandemia nu a adus o schimbare prea mare a stilului de viata, ba chiar ma bucur ca pot sa lucrez (in mare parte a timpului) de acasa. As prefera sa lucrez doar de acasa, dar nu tine de mine.

    Răspunde
  3. Da, avem nevoie de toate aceste trucuri pentru a ne menține sănătatea generală și pentru a trece și peste perioada aceasta.
    Deși le aplic pe toate, e bine că mi le-am împrospătat odată cu articolul tău.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.