Timiditatea – Dianne Doubtfire, 1988

timiditatea-cum-dobandim-54164Cum să dobândim linişte sufletească şi încredere în noi înşine

Aşa cum spune şi Robert Louis Stevenson „nu există datorie pe care să o neglijăm mai mult, ca datoria de a fi fericiţi”.

Dacă suferi de timiditate, primul lucru pe care trebuie să înveţi să-l faci este să începi să ai încredere în tine. Desigur că asta nu se va întâmpla peste noapte şi este nevoie de timp, dar merită efortul.

  • Ce este timiditatea? Aici aflăm diferenţa dintre nervozitate, jenă, sfială şi analizăm simptomele timidităţii.

Care sunt caracteristicile oamenilor timizi? „Se sperie cu uşurinţă, sunt greu de abordat din cauza sfielii, prudenţei sau neîncrederii, temători în a se angaja într-o acţiune, prudenţi, îndărătnici, şovăitori, potrivnici acceptării vreunui principiu sau abordării vreunui subiect, rezervaţi din prea multă prudenţă, precauţi când vorbesc, sfioşi în a se afirma, extrem de ruşinoşi”.

Trebuie să remarcăm că nu se discută deloc despre nervozitate. Timiditatea se referă la relaţia cu alţi oameni.

  • De ce suntem timizi? Care este rolul părinţilor, cele mai importante persoane din viaţa noastră, mama şi tata, primele persoane cu care luăm contact şi cei care trebuie să ne inspire încredere în noi înşine. Dar ce rol au alte persoane în viaţa noastră? Fraţii şi surorile, învăţătorii şi profesorii, soţii şi amanţii, colegii de servici.
  • Alte cauze ale timidităţii. Aici autoarea dezbate subiecte interesante în subcapitole sănătatea, homosexualitate, clasa socială, îmbrăcămintea, banii şi vinovăţia.
  • Învingerea sfielii. Autoarea ne învăţă că timiditatea poate fi învinsă şi ne asigură că toată lumea este timidă, mai mult sau mai puţin, în funcţie de situaţie, trebuie să învăţăm să nu ne mai subestimăm, să ne descoperim punctele vulnerabile,dar să nu îi lăsăm pe alţii să le vadă şi să se folosească de noi.
  • Femeile au probleme speciale Subcapitolele care sunt aduse aici în discuţie sunt foarte interesante şi utile, Cetăţeni de categoria a doua, Descoperirea unor talente ascunse, Probleme biologice, Carieră şi căsnicie, Singurătatea.
  • Timiditatea faţă de bărbaţi Punctele care se ating aici sunt Felul în care arătăm, Viaţa sexuală, aflăm că Bărbaţii nu sunt chiar aşa de diferiţi şi primim şi Şase sugestii utile.
  • De la şcolăriţă la cetăţeanul matur – Foarte importanţi sunt Anii când copilul se formează, Floarea vârstei, Vârsta mijlocie şi Vârsta înaintată.
  • Problema vinovăţiei Bine de ştiut şi învăţat despre Autoînvinovăţirea lipsită de temei, Autoînvinovăţirea justificată, Secretele, Vinovăţia produsă de micile noastre greşeli, Sentimentul vinovăţiei în cazul relaţiilor sexuale, Răsfăţati-vă puţin.
  • Nevoia de relaxare – Să învăţăm cum să ne relaxăm, Puterea autosugestiei, Tehnica substituirii, Imaginaţi-vă că sunteţi aşa cum aţi dori să fiţi, Frumuseţea meditaţiei, Liniştea sufletească şi încrederea în sine.

Prima dată trebuie să avem o definiţie a timidităţii. Te poţi considera timid doar dacă simţi că ai vrea să faci mai mult, să nu îţi mai fie frică să îţi spui părerea şi să ai curaj să faci tot ceea ce îţi doreşti.

Există şi persoane care sunt mai blânde, şi preferă să aibă o viaţă liniştită fără a încerca să iasă în evidenţă.

Autoarea afirmă „Nu există, desigur, nicio licoare fermecată, dar sunt multe mijloace prin care noi înşine putem să ne ajutăm să rezolvăm această problemă, şi, uneori, ele acţionează ca un miracol.”

Cartea este rezultatul unei munci de ani de zile, cu oameni timizi care au reuşit prin consiliere să câştige mai multă încredere în ei şi să îşi învingă teama.

“Timiditatea” este o carte pe care trebuie să o ai în bibliotecă, (o poţi comanda de aici),  şi să o răsfoieşti ori de câte ori simţi că e nevoie.

Un comentariu la „Timiditatea – Dianne Doubtfire, 1988”

  1. Intrebarea este daca aceasta carte se refera si la timiditate ca rezultat al unui simt al ridicolului dezvoltat. Timiditea, dupa parerea mea, poate fi datorata si bunului simt si a unei modestii reale.
    Timiditatea nu este totdeauna un lucru rau, evident daca nu e exagerata.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.