Deserturile cu mere îmi aduc aminte de copilărie și toamnă. Aveam meri și la părinți, și la bunici. Mereu făceam prăjitură cu mere. Bunica ne făcea o prăjitură cu foi mai groase, fragede, cu untură. Mama ne făcea o plăcintă cu mere cu foi subțiri, dar în straturi fine. Amândouă erau delicioase și le făceam și eu, toamna.
Anul acesta, inspirată de merele parfumate din grădină, mi-am dorit să fac un desert. Dar îmi doream ceva nou, fără ca merele să fie date pe răzătoare. Am tot căutat rețete interesante pe Pinterest și am combinat ideile pentru o tartă cu mere pe gustul meu. Cel mai tare m-a tentat ideea de mere felii. Știam că va fi ceva unic.
Ingrediente necesare tartă cu mere
Pentru aluatul de tartă:
- 250 grame făină albă,
- 180 grame unt rece, unt de calitate cu grăsime ridicată,
- puțină sare, absolut necesară în orice preparat,
- 2 linguri de zahăr,
- 50 ml apă foarte rece, de preferat de la frigider sau cu gheață.
Pentru umplutura de mere a tartei:
- 8 mere mari sau 10 mere mai mici,
- zahăr cu scorțișoară de la Dr Oetker,
- zeama de la o jumătate de lămâie,
- 50 grame unt cuburi,
- 5 linguri de zahăr.
Mod de preparare tartă cu mere
Într-un bol, punem făina, sarea, zahărul. Adăugăm untul rece, tăiat cuburi și amestecăm cu mână. Obținem un aluat nisipos și adăugăm treptat, apa rece. Frământăm și punem apă cât să obținem un aluat ferm, care nu se lipește de mâini. Învelim aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider.
Între timp, pregătim merele. Le spălăm și le curățăm de coajă. Scoatem interiorul cu cotor și semințe cu ajutorul unui instrument special. Astfel feliile de măr vor aveam o formă mai frumoasă. Tăiem merele în jumătate și le tăiem felii cât de subțiri putem. Pe cât posibil, ele trebuie să rămână unite. Le stropim cu zeama de la lămâie ca să nu oxideze.
Pregătirea tartei în tavă
Eu am avut o tavă din ceramică, îmi place mult să coc în ea. Dar puteți face și mini tarte dacă aveți forme, vor arăta tare simpatic.
Întindem foaia de tartă cu ajutorul sucitorului. Punem foaia în tavă și nivelăm frumos. Punem merele exact așa cum le-am tăiat. În locurile goale, mai putem pune felii. Eu le-am îndesat bine, și s-au copt minunat. Am pus deasupra zahărul și zahărul cu scorțișoară, dar și bucățile de unt. Acestea toate împreună cu sucul de la mere, vor face o cremă aromată. Dăm tava la cuptor pentru 60 de minute, la 180 grade C, opțiunea aer cald. Tarta cu mere este gata când merele s-au rumenit frumos și aluatul de tartă este copt.
Servirea tartei cu mere!
Recomandarea mea este să serviți tarta cu mere cât e călduță. Are o aromă aparte și o textură unică. Se poate servi cu sirop de caramel sau înghețată de vanilie. Mie nu îmi place să amestec prea multe arome. Am savurat-o călduță și a fost o revelație pentru mine. Aromă, textură, toate perfecte!
nu ma prea omor dupa deserturile cu mere, insa toamna…au farmecul lor!
Mulțumim pentru rețetă!
Oau! Dacă ai spus tartă cu mere, m-ai cucerit.
Și nici nu am mai făcut de foarte mult timp.
Mulțumesc pentru rețetă, o voi încerca neapărat!
Arata delicios!
N-am mai facut de foarte mult timp un dulce. Pare a fi usoara reteta asa ca merita incercata