Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de interior

Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de interiorO casă este mult mai frumoasă și pare mult mai veselă dacă o împodobim cu flori. Pe piață există o gamă variată de flori de interior și de ghivece din ceramică cu diferite modele ce ne ajută să ne înfrumusețăm casa. Dar nu este suficient să le achiziționăm și le împrăștiem prin camere. Ele au nevoie de îngrijire atentă pentru a se menține frumoase și sănătoase.

Lumina – Toți știm că florile se întind după lumină, și de aceea este bine să le rotim spre sursa de lumină pentru a crește drepte. Vom plasa florile aproape sau departe de sursa de lumină în funcție de necesitățile fiecărei plante. Atunci când le achiziționați, întrebați personalul de condițiile de păstrare ale plantei sau vă puteți informa pe internet sau din cărți.

Apa – apa pentru flori trebuie să aibă temperatura camerei, e bine să fie apă stătută, și nu apă proaspătă de la robinet. Plantele trebuie udate cu regularitate, dar nu uitați prea puțină apă strică, prea multă apă iar strică, deoarece acest lucru duce la putrezirea rădăcinilor.

Aer – chiar și plantele au nevoie de aer proaspăt. Așa că ori de câte ori aveți ocazia, aerisiți bine încăperile unde aveți flori.

Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de interiorTemperatura – plantele sunt iubitoare de căldură, peste zi preferă o temperatură cuprinsă între 19-24 grade, iar peste noapte se mulțumesc cu 9 – 14 grade.

Substanțe nutritive – plantele de interior au nevoie de hrană. Prin udare, elementele nutritive sunt înlăturate. Putem alege între batoane de fertilizare care se introduc în pământul florilor, sau soluții lichide ce se amestecă cu apa cu care se udă florile. Tratarea plantelor cu îngrășământ nu se face la întâmplare, se face regulat din luna martie până în luna octombrie și peste iarnă se face pauză. Vă sugerez să aveți un calendar pe care să vă notați datele în care ați fertilizat florile.

Pământul – nu este bine să folosim pământ din curte deoarece nu este sănătos pentru plante. Se recomandă fie să cumpărăm pământ din comerț, special pentru flori, fie pământ din pădure, stratul de sub frunze este foarte fertil. Pentru un mai bun drenaj, se recomandă să amestecăm pământul pentru flori cu puțin nisip.

Spațiul – plantele se dezvoltă și cresc, și au nevoie de mai mult spațiu. Dacă observați că rădăcinile sunt prea aproape de suprafață, este bine să le schimbăm ghiveciul cu unul mai mare.

Ocazional, plantele trebuie curățate de praf și de pământ, pentru această operațiune se recomandă ca planta să fie pusă în chiuvetă sau în vană, depinde cât e de mare, și se udă cu apă călduță. Fie folosiți dușul, fie un repicient mai vechi cu pompiță ce a fost bine spălat.

Mai știți și alte trucuri pentru îngrijirea plantelor?

5 comentarii la „Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de interior”

  1. Mie mereu mi’au murit florile cand le mutat dintr’un ghiveci mai mic intr’unul mai mare:(.
    Acum am un aloe si un cactus. Aloe pare a avea tendinte de a se usca. 🙁
    Tot am zis ca nu mai cumpar flori, dar imi plac florile in casa, florile de ghiveci, doar ca nu tin la mine.
    Am avut un copacel foarte frumos, timp de 1 an, si cand a crescut si am fost nevoita sa il mut intr’un ghiveci mai mare s’a uscat tot.

    Răspunde
  2. Articolul următor va cuprinde sfaturi de îngrijire pentru cele mai întâlnite flori de interior. Așa o să vezi ce ai făcut bine și ce nu.
    Eu sunt o norocoasă, nu am avut probleme nu florile, să se usuce și să moară. Îmi sunt tare dragi, le curăț mereu, le vorbesc, și ele mă răsplătesc cu flori noi mereu!

    Răspunde
  3. @Camelia – eu iubesc foarte mult florile şi am înţeles cât de necesar este să fie bine îngrijite. Fiecare floare este diferită şi are nevoie de îngrijiri diferite. Mă bucur că acest articol îţi este de folos!

    Răspunde
  4. Imi plac foarte mult florile, am acasa plantat un bulb de avocado in pamant. L-am lasat 2 luni de zile, si acum este aproape un copacel. Mai am cateva zambilute in ghiveci, dar nu stiu cat vor rezista…

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.