Rețete de post

Rețete de post Postul este înfrânarea de toate mâncărurile sau, în caz de boală, numai de unele. De asemenea, este înfrânarea și de băuturi, și de toate cele lumești și de toate poftele cele rele, pentru ca să poată fiecare creștin să se roage.
Postul este o faptă de virtute, un exercițiu de întărire a voinței, o formă de pocăință, postul este un mijloc de mântuire. Postul folosește atât trupului cât și sufletului, el întărește și curățește sufletul. Postim pentru a fi mai curați trupește și sufletește. Postul nu este doar înfrânare, ci și o faptă de cinstire a lui Dumnezeu.

Nu este ușor să ținem post. Și cum mâine e miercuri m-am gândit să vă ajut recomandându-vă un meniu de post.

Supă cremă de roșii

Avem nevoie de 100 ml bulion, 100 grame orez, o ceapă, o țelină, un ardei gras, pătrunjel verde, ulei, condimente (sare, busuioc).
Punem la fiert într-o oală cu apă legumele curățate și tăiate. După 5 minute, adăugăm orezul. Când legumele sunt aproape fierte, adăugăm bulionul și mai lăsăm să fiarbă 10-15 minute, apoi strecurăm și pasăm, subțiem pasta obținută cu zeama în care au fiert legumele, până obținem consistența dorită. La sfârșit se adaugă puțin ulei. Se servește cu crutoane și pătrunjel verde.

Cartofi cu rozmarin

Avem nevoie de un kg de cartofi, de preferință mai mici, 2 cepe, usturoi, ulei. Iar pentru sos: o lingură de făină și puțin apă, zeama de la lămâie, ulei, sare.
Curățăm cartofii de coajă și îi punem la fiert în apă cu sare. Separat, tăiem ceapa și o călim. Când ceapa devine transparentă, adăugăm și puțin usturoi zdrobit. Scurgem cartofii și îi punem peste ceapa călită. Presărăm puțin rozmarin și lăsăm la cuptor până capătă o culoare aurie. Separat, preparăm sosul, dizolvăm făina în apă, amestecând energic pentru a nu se forma cocoloașe. Punem pe foc și după primul clocot adăugăm sare, zeama de la lămâie. Lăsăm să dea un clocot, două și se servește alături de cartofi.

Chec cu nucă și scorțișoară

Avem nevoie de 50 grame nucă, 100 grame zahăr, un plic praf de copt, 250 ml apă minerală, 6 linguri de făină și scorțișoară.
Amestecăm într-un bol zahărul cu apa minerală, praful de copt și făina. Împărțim compoziția obținută în 2 părți. Într-una din ele, adăugăm nuca măcinată sau tăiată mărunt și scorțișoara. Punem prima parte din compoziție în tava tapetată cu hârtie cu copt, și apoi adăugăm în diferite forma partea a doua cu nucă. Se dă la cuptor pentru 30-40 de minute, la foc mediu.

Poftă bună!

 

2 thoughts on “Rețete de post”

  1. @Camelia – Cu plăcere, mereu în post ne tentează ceva dulce şi m-am gândit că o astfel de reţetă este bine venită. Puţini ştiu să ţină post, puţini îi cunosc importanţa.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.