Câteva noțiuni despre alimentație II

Câteva noțiuni despre alimentație IIO preocupare specială în pregătirea unei alimentații raționale trebuie să o constituie și grija de a asigura în meniurile zilnice un aport suficient de vitamina C, mai ales în lunile de la sfârșitul iernii și început pirmăverii, când legumele și fructele proaspete se găsesc mai greu. O astfel de deficiență poate fi remediată printr-o aprovizionare, o păstrare și conservare judicioasă a anumitor alimente făcută de cu toamnă, pentru iarnă.

Așa spre exemplu:

Cartofii, pentru ca să-și păstreze calitățile lor hrănitoare nu numai prin aportul însemnat de amidon, ci și prin cel de vitamină C, până târziu spre primăvară, trebuie păstrați într-o pivniță răcoroasă, la întuneric într-o ladă de scânduri așezată pe 2 grinzi de lemn, astfel încât lada să aibă aerisire dedesubt. În partea de jos a lăzii se face o ușiță, prin care se scot cartofii pentru nevoile zilnice. În felul acesta, prin rostogolirea repetată a straturilor de cartofi, se realizează o aerisire permanentă, care oprește mucegăirea și încolțirea.

Varza verde crudă, preparată ca salată, este o bună sursă de vitamină C, chiar și peste iarnă, numai dacă este păstrată în condiții corespunzătoare. Căpățânile zvântate se învelesc, bucată cu bucată, în ziar și se așează una peste alta într-o cameră rece sau în pivniță. Mijlocul cel mai răspândit de consevare a verzei este murarea. Varza corect murată este sursa cea mai ieftină de vitamină C pe tot timpul iernii. Pentru murat se preferă varza târzie de toamnă, cu căpățânile îndesate și tari. Alegerea, spălarea și curățirea trebuie să fie făcută cât mai repede. Se adaugă obligatoriu, 10 picături de acid lactic la litrul de saramură. Prin această metodă, varza nu se mai înmoaie și, în plus, vitamina C conținută în legumă se păstrează în bună parte în mediul acid.

Pătrunjelul verde constituie o altă sursă importantă de vitamina C, căruia gospodina, în mod obișnuit, îi atribuie numai calități estetice, pentru a decora preparatele. După ardeiul roșu, pulpa de măceși și ardeiul mic verde, frunza de pătrunjel este o bogată sursă de vitamina C. Obiceiul utilizării verdețurilor pentru asezonarea tuturor mâncărurilor trebuie neapărat împământenit. Ca să existe în gospodărie și peste iarnă, este bină să se cultive rădăcinile de pătrunjel în două lădițe cu pământ, atârnate lângă fereastra bucătăriei sau pe pervazul geamului. Aceasta este o metodă prin care gospodina are permanent la îndemână, fără prea multă osteneală, această plantă culinară, care, pe lângă faptul că dă gust bun mâncării, reprezintă o sursă importantă și ieftină de vitamina C exact în perioada în care orice regim este sigur deficitar în această vitamină.

Portocalele, lămâile, grefurile, ca și fructele congelate sunt o sursă prețioasă de vitamina C pe tot timpul iernii. Menținerea produselor congelate după cumpărare la temperaturi scăzute, ca și folosirea acestora imediat după decongelare micșorează considerabil pierderea în vitamina C a fructelor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.