Mie îmi plac tare mult cărțile autoarei, Ruta Sepetys. Am fost tare surprinsă să văd că a scris o carte despre Revoluția din România, din 1989. Sfârșitul șoaptelor este cartea care trebuie să spună lumii despre o mică parte despre cum era viața atunci.
Cred că este prima carte pe care o citesc despre revoluția din decembrie. Mi-ar plăcea să găsesc mai multe cărți despre acest subiect. Deși adevărul nu se va spune niciodată în întregime. Dintre cei care citesc cartea, probabil că le vine greu să creadă că a fost real.
Sfârșitul șoaptelor, despre viața în epoca comunistă
Eram copil când a avut loc revoluția și îmi amintesc destul de multe. Le-am retrăit citind cartea, deși ar mai fi multe de adăugat.
Oamenii trăiau într-o lume unde frica era la ordinea zilei. Îți era frică să spui ceva, chiar și să gândești. Nu știai cine te poate turna la Securitate. Mereu flămânzi, cu gaz, curent, alimente la limită, viața părea atât de lipsită de sens.
Cristian mai îndrăznește să se întrebe uneori dacă viața poate fi frumoasă. Bunicul e bolnav, dar nu sunt medicamente. Tata e trist, închis în el. Mama spune mereu să fie atent la tot ce vorbește. Sora lui încearcă să ajute pe cine cât poate.
Dorința de mai bine
Mama lucrează ca femeie la curățenie în casa familiei ambasadorului american în România. Uneori merge după mama lui când e târziu și întuneric. Vede pentru prima dată mâncare din belșug, electronice pe care nici nu le înțelege. Cristian este cooptat de Securitate pentru a da detalii despre viața ambasadorului. I se promit medicamente pentru bunicul lui. Acceptă, nu e ca și cum ar putea refuza.
Însă nu se simte confortabil. Știe că nu e corect ce face, dar știe că nu are de ales. Ce poate să facă? Doar să-și așterne gândurile într-un caiet. Scrie zi de zi despre viața lui și despre ce înseamnă viața în comunism.
Când Revoluția izbucnește, simte o mare bucurie că a putut lăsa acest caiet pe mâini bune. Lumea trebuie să afle despre viața pe care au dus-o românii sub Ceaușescu. Oamenii își doreau mâncare, liniște, condiții bune de trai și libertate.
Lupta pentru libertate
Prea mulți oameni nevinovați au murit atunci. Prea puțin s-a povestit despre viața românilor din acea perioadă. Tare mi-ar plăcea să se scrie mai mult pentru ca Europa să afle. Românii încă au sechele din acea perioadă, lucru extrem de trist.
Oamenii au luptat mereu pentru libertate, chiar și cu mâinile goale. Împreună au reușit să învingă un sistem bolnav, care din afara țării se vedea perfect, ideal.
Eu sunt nascuta in 1993, asa ca nu am prins comunismul, dar as vrea sa citesc aceasta carte sa aflu mai multe.
Nu am citit carti despre revolutie, e suficient ca m-am nascut atunci dar sunt curioasa de aceasta.
N-am citit nici o carte de acest fel…chiar interesant sa vad ce au scris despre acea perioada!
Pentru mine care am fost dstul de în miezul revoluției, ar fi chiar recomandat să citesc cartea. Mi-ar plăcea să văd prin ochii scriitorului cum s-au întâmplat. Mulțumesc pentru recomandare!