Johnnie Walker Red Label este descris de experţi ca fiind cel mai bun sortiment pentru stabilirea standardului de scotch. Aşa cum am mai menţionat, este un amestec neobişnuit de complex, conţinând mai mult de 40 de whisky-uri, atât din malţ cât şi din grâne. Toate acestea au fost distilate în Scoţia şi fiecare a fost lăsat să se matureze mai mult de trei ani – timp stabilit prin lege pentru ca un whisky să poată fi considerat scotch.
Johnnie Walker Black Label a fost creat întotdeauna din whisky-uri scoţiene, lăsate să se matureze vreme de 12 ani în butoaie confecţionate din lemn de stejar european. Deşi pare curios, calitatea băuturii este profund influenţată de a stejarului din care s-au confecţionat butoaiele. Iată şi secretul datorită căruia Johnnie Walker Black Label se află în topul whisky-urilor de lux din întreaga lume.
Una dintre distileriile din Ţara de Sus (Highland) folosea apa provenită din dealul Mannoch. Această afacere ilegală a fost pusă pe picioare în anul 1811, într-o fermă izolată din Cardow, în Morayshire. La acea vreme, producătorul John Cumming obţinea un whisky de malţ, foarte apreciat, luând apa necesară procesului tehnologic din pârâurile ce curgeau din deal. Dar cum faima băuturii create de el s-a răspândit repede, producătorul s-a văzut nevoit să capteze un izvor în apropiere de distilerie.
În mare taină, Cumming şi lucrătorii lui au amenajat un canal lung de 4 km, prin pădure, urcând pe coasta dealului. Apoi au confecţionat o conductă din lemn, ascunsă sub pământ. În acest fel au obţinut acea apă specială de care aveau atâta nevoie, iar perceptorii n-au reuşit niciodată să-i dea în vileag.
Amestecuri cu whisky
În general, whisky-ul se serveşte cu cuburi de gheaţă, sifon, coca-cola, suc de portocale; iarna se serveşte pur sau în combinaţie cu apă clocotită, sub formă de punci cald.
Whisky Fizz
Într-un shaker se introduc2-3 cuburi de gheaţă, o linguriţă zahăr pudră, o lingură albuş de ou, 10 ml zeamă de lămâie şi 50 ml whisky. Se agită bine. Se serveşte într-un pahar cupă de 250 ml, completându-se cu sifon şi se pune o rondelă de lămâie pe marginea paharului.
Fizz-ul este originar din Anglia şi înseamnă o băutură spumoasă. Şi aceasta pentru că se prepară în mod obişnuit cu sifon, apă minerală sau vin spumos. Este reconfortant, răcoritor, vitaminizant.
Whisky smash
Într-un shaker se pun 2-3 cuburi de gheaţă, 30 ml whisky, puţină zeamă de lămâie, 3 frunze de mentă pisate şi o lingură zahăr pudră. Se agită bine. Se toarnă băutura într-un pahar şi se ornează cu fructe şi o rondelă de lămâie.
Whisky Sour
Într-un shaker se pun 2-3 cuburi de gheaţă, ½ linguriţă de zahăr pudră, 20 ml zeamă de lămâie şi 40 ml whisky. Se agită bine. Se toarnă într-un pahar cilindric de 250 ml şi se pune o rondelă de lămâie pe marginea paharului. Se serveşte cu puţin sifon şi pai.
Sour înseamnă în limba engleză „acru”, iar băutura a primit această denumire deoarece la prepararea ei se foloseşte lămâia. Apreciat mai mult ca mijloc de trezire, sour-ul se serveşte în pahare simple de băut, cu şi fără pai, şi garnisit cu fructe.
Wembley Cocktail
Se introduc într-un shaker 2-3 cuburi de fheaţă, 20 ml whisky, 20 ml vermut francez, 20 ml suc de ananas. Se agită bine. Se serveşte într-un pahar de cocktail şi cu pai scurt.
Să aveţi poftă!
O destinatie ideala pentru sotul meu, asta e clar! Distileriile din tara de sus sau orice oras are un muzeu al bauturilor e perfect pentru el.