Sarea-n bucate: cu măsură!

Sarea-n bucate: cu măsură!Fără sare? Fără gust, parcă ai mesteca în gol! Ştie basmul ce spune: fără sare în bucate viaţa n-are gust. Dar dacă ţii la viaţă, schimbă-ţi gusturile: prea multă sare poate fi … amară.

Când ai cumpărat ultima dată mezeluri, brânzeturi, semipreparate făcute ca la carte? Nu mai ţii minte, nu-i aşa? Mai toate respectă cu încăpăţânare o reţetă universal valabilă: sare, multă sare, în combinaţii „savante” de condimente şi coloranţi. Pericolul pândeşte din galantare, dar dacă, la tine acasă, eşti tu însăţi adepta meniurilor cât mai „cu sare şi piper”, ţi-ai adus singură duşmanul la masă!

  • Gusturile se discută!

Organizaţia Mondială a Sănăţii spune limpede: un aport zilnic de 6 grame de sare este absolut suficint penru adultul sănătos şi normoponderal. Dar atenţie! Jumătate din sodiul conţinut în această „raţie” ni-l aduc, în starea lor naturală, alimentele pe care le consumăm. Şi vorbim despre o dietă echilibrată! Tot ce trece peste acest prag reprezintă un atentat la sănătate. Iar lista problemelor pe care consumul exagerat de sare le generează şi/sau acumutizează ar trebui să te convingă: nu poţi spune, cu lejeritate, „gusturile nu se discută”.

  • Multă sare – multă suferinţă

Afecţiuni cardiovasculare: Bolile cardiovasculare ocupă primul loc pe scara mortaţităţii în lume. Una dintre cauzele lor este hipertensiunea arterială. Or, s-a aprobat ştiinţific: în ţările unde consumul de sare este ridicat, şi incidenţa hipertensiunii este pe măsură.

Afecţiuni digestive: gastrite, duodenite, ulcer gastro-duodenal. Sursele acestor afecţiuni sunt: aciditatea gastrică în exces, stimulată de consumul de zahăr şi sare; efectul iritant şi congestiv produs asupra mucoaselor de consumul exagerat de sare şi condimente.

Osteoporoza: unul dintre factorii de risc în osteoporoză este – ai ghicit – sarea: la gel ca şi condimentele, ea reduce absorbţia de calciu.

Tulburări de circulaţie periferică: edeme periferice, celulită.

Tulburări metabolice: obezitatea (ea însăşi factor de risc în boli cardiovasculare şi ale nutriţiei), gută, diabet.

Afecţiuni renale: Atâtea capcane – o singură ieşire: schimbă-ţi obiceiurile alimentare. Un grăunte de sare – da, dar nu mai mare de … 6 grame într-o zi.

Păr strălucitor, fără fir de mătreaţă. Secretul? Printre altele, drămuirea sării în bucate. Altfel, mătreaţa îşi face de cap.

  • Vârste, stări fiziologice, riscuri

De la zero ani la 6-8 luni, în alimentaţia sugarului sarea este proscrisă.

În perioada copilăriei se formează deprinderile culinare sănătoase. Una dintre rugulile de bază este: sare în cantităţi moderate.

În perioada de sarcină medicii regim hiposodat, din cauza riscurilor de edem şi pusee hipertensive. La orice vârstă, excesul de sare este un factor de risc în cazul patologiilor asociate: orice afecţiune impune o dietă (nu întotdeauna strictă, dar oricum, bazată pe cumpătare) pe care o stabileşte medicul.

2 comentarii la „Sarea-n bucate: cu măsură!”

  1. Foarte obiectiv articolul. Multumes. Dar dvs ne propuneti cu alte cuvinte sa nu mai consumam nimic de prin alimentari, si asta din pacate nu se prea poate. cine dumnezeu are timp sa stea toata ziua sa gateasca? Si pe deasupra nici macar legumele si fructele nu mai sunt natural in ziiua de astazi si ele contin o gramada de chimicale din cauza fertilizatorilor, asa ca ce mai conteaza cateva grame de sodiu in plus.

    Răspunde
  2. Sănătatea e cea mai importantă și merită să ne sacrificăm din timp să gătim. Cu atât mai mult că fructele și legumele sunt pline de pesticide și chimicale, trebuie să avem grijă la tot ce consumăm, noi și familia noastră. Chiar dacă am un program foarte încărcat, încerc să gătesc aproape zilnic și merită!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.