Sarcina, sănătatea şi frumuseţea II

Sarcina, sănătatea şi frumuseţea II Bineînţeles că tinerele mame vor trebui să se ocupe nu numai de copil, ci şi de ele însele, pentru a rămâne frumoase şi graţioase, cu un corp împlinit de maternitate, dar nicidecum deformat.

Unele femei consideră că pot remedia slăbirea muşchilor abdominali prin purtarea de centuri sau corsete. Este bine de ştiut că purtarea unui corset, ca şi a centurilor elastice suplineşte munca musculaturii abdominale, care se leneveşte şi nu-şi mai îndeplineşte rolul de menţinere a organelor intraabdominale. Muşchiul suplinit de centură se va relaxa, iar abdomenul va deveni proeminent, atunci când vom înceta purtarea centurii. Se admite, ba chiar se recomandă  purtarea unei centuri în cazul în care sarcina este excesiv de mare sau când muculatura este slăbită.

În orice caz, încorsetarea intenţionată, în vedea mascării unei sarcini deja evidente, este mai mult decât condamnabilă, deoarece sarcina se va dezvolta în sus, ridicând diafragmul, îngreunând foarte mult respiraţia şi tulburând circulaţia sângelui, ceea ce va avea o influenţă negativă asupra dezvoltării normale a copilului şi asupra sănătăţii mamei.
Îmbrăcămintea mai largă poate masca mult timp sarcina, dând în acelaşi timp şi un aspect plăcut tinerei mame. Pantofii cu toc de 4-5 cm împiedică aplatizarea bolţii piciorului, suprasolicitată prin greutatea corporală crescută. Masajul se poate utiliza în primele trei luni de sarcină, însă numai prin manevre uşoare, care ajută circulaţia şi stimulează tonicitatea musculară. Este contraindicat masajul abdomenului. Gravida poate să-şi maseze singură trunchiul, braţele şi membrele inferioare. Masajul se face totdeauna de la periferie spre centru, în direcţia circulaţiei de întoarcere, adică în direcţia în care curge sângele venos. În acest mod, masajul ajută să se întoarcă mai uşor spre inimă, prin venele solicitate. Venele de la picioare, având sarcina cea mai grea, la un moment dat nu vor putea să satisfacă cerinţele, se vor îngroşa, vor deveni aparente şi dureroase. Dacă nu se introduc perioade de repaus şi nu se execută masajul, picioarele se umflă, îngreunând şi mai mult circulaţia normală a sângelui, ceea ce favorizează apariţia varicelor. Preventiv se fac exerciţii din poziţia culcat, poziţie care ajută mult prin ea însăşi.
În momentul în care picioarele încep să obosească, este bine să le asigurăm odihna aşezându-ne pe un scaun şi ridicându-le la nivelul bazinului, pe un alt scaun sau pe o pernă.

Această scurtă odinhă, repetată de mai multe ori pe zi, are un efect apreciabil şi este simplu de realizat. Femeile din câmpul muncii care au o îndeletnicire statică vor avea grijă să se aşeze pe un scaun bun, care să nu apesele venele posterioare de pe coapse. În cazul în care scaunul nu este corespunzător, se vor aşeza pe o periniţă pneumatică cât mai comod.

Dacă sarcina mai avansată face să apară totuşi, varice, vom utiliza ciorapi elastici la început până sub genunchi şi mai târziu, dacă este cazul, chiar până pe coapse. Ciorapii elastici nu trebuie să strângă, deoarece atunci va fi stânjenită şi circulaţia arterială.

Complex de exerciţii de gimnastică pentru gravide în primele trei luni de sarcină:

  • Exerciţiul nr. 1 – Mers cu mâinile la ceafă.
  • Exerciţiul nr.2 – Din şezând, cu braţele lateral, picioarele depărtate, îndoire laterală a trunchiului, dreapta şi stânga cu atingerea vârfului piciorului.
  • Exerciţiul nr.3 – Din stând, cu braţele lateral, rotări din umăr.
  • Exerciţiul nr.4 – Din stând, inspiraţie cu capul pe spate, braţele înapoi; expiraţie cu aplecarea capului înainte, încrucişarea braţelor pe abdomen.
  • Exerciţiul nr. 5 – Din stând cu braţele pe lângă corp, îndoirea genunchilor şi ducerea braţelor înainte, ridicare în stând cu braţele lateral, apoi sus şi piciorul stâng înainte, alternativ cu ambele picioare.
  • Exerciţiul nr. 6 – Din şezând cu sprijin pe braţe înapoi, ghemuire cu genunchii la piept.
  • Exerciţiul nr. 7 – Pe genunchi, braţele înainte, se trece în poziţia şezând pe călcâie.
  • Exerciţiul nr. 8 – Pe genunchi, braţele lateral, piciorul stâng lateral, îndoire spre stânga, alternativ pe dreapta.
  • Exerciţiul nr. 9 – Din culcat pe faţă, ridicare cu arcuirea spatelui şi sprijin pe palme, braţele întinse.
  • Exerciţiul nr. 10 – Din culcat pe spate, inspiraţie cu ducerea braţelor lateral, expiraţie cu îndoirea coatelor şi palmele pe piept.

După naştere, abdomenul scade brusc prin evacuarea conţinutul său, iar musculatura abdominală, dacă nu este ajutată, rămâne laxă şi abdomenul va „cădea”.

În conformitate cu concepţiile moderna, sfătuim tinerele mame să reînceapă mişcarea în a doua – a treia zi după naştere, îndată ce medicul obstetrician permite. La început, mişcarea constă în exerciţii simple cu braţele şi picioarele din poziţia culcat pe spate, iar după câteva zile se trece la exerciţii din şezând, apoi din poziţia în picioare. Mişcarea se axează pe ameliorarea circulaţiei şi a respiraţiei, pe tonificarea musculaturii perineale, atât de mult solicitată în timpul expulsiei, şi a musculaturii abdominale, pe care trebuie să o ajutăm să revină la starea anterioară sarcinii. În acelaşi timp vom acorda atenţie musculaturii spatelui, care va trebui să se readapteze unei noi poziţii, prin schimbarea centrului de greutate al corpului.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.