În zilele umede şi reci, multe dintre noi regăsim o suferinţă chinuitoare, aproape uitată: reumatismul. Noi am aflat câteva remedii împotriva durerilor din oase, muşchi şi încheieturi.
Reumatismul este o boală veche de când lumea. Primele artroze ale articulaţiilor au apărut, pare-se, în Epoca Bronzului. Şi au rămas până în zilele noastre cele mai frecvent întâlnite forme de reumatism. Pe lângă artroze, o formă dureroasă de uzură a cartilajului articulaţiilor, diagnosticul de reumatism mai reuneşte o multitudine de afecţiuni ale sistemului motor. Printre acestea, forme inflamatorii, cum e poliartrita cronică, care apare ca urmare a unei perturbări a reacţiei imunitare la nivelul învelişului articulaţiilor, sau afecţiuni ale părţilor moi (muşchi, ligamente), cum este fibromialgia – ambele mult mai frecvente la femei decât la bărbaţi – , precum şi afecţiuni reumatice care apar ca urmae a altor boli, cum este guta.
Durerile cauzate de reumatism în muşchi şi articulaţii afectează mobilitatea bolbavilor, determinându-i să evite mişcările care le produc suferinţă. Problemele care provoacă uzura cartilajelor articulaţiilor nu apar, cum cred mulţi, doar la bătrâneţe: ele încep să se manifeste de obicei în jurul vârstei de 35 de ani, iar după 70 de ani afectează, practic, pe oricine.
Cauzele uzurii timpurii sunt:
- Anomaliile mecanice apărute la naştere sau dobândite
- Suprasolicitarea (la persoanele supraponderale sau la cele care ridică greutăţi mari)
- Microtraumele care se repetă cu regularitate (de pildă, ca urmare a alergării pe asfalt sau a căratului sacoşelor)
- Obiceiurile alimentare nesănătoase
- Predispoziţia ereditară
- Diferitele infecţii
- Slăbirea sistemului imunitar
De obicei, artroza nu îşi face simţită prezenţa decât atunci când a ajuns deja într-un stadiu avansat. În perioada de început a bolii, a cărei durată diferă de la o persoană la alta, cartilajul este ros succesiv, până când articulaţia se inflamează şi începe să doară.
Ce poţi să faci:
Specialiştii au ajuns la concluzia că o bună metodă de prevenire şi atenuare a bolilor reumatice este un regim lactovegetarian, deci fără carne, bazat pe legume, verdeţuri, produse lactate şi nuci. O alimentaţie cu un conţinut mar de acizi graşi nesaturaţi şi antioxidanţi (vitamina C, E, betacaroten) ameliorează simţitor simptomele unei poliartrite cronice. Şi o alimentaţie de post pe durata a 7 – 10 zile, urmată de o perioadă de regim vegetarian, a dat rezultate foarte bune în tratamentul poliartritei, provocând o modificare considerabilă a compoziţiei sângelui.
Foarte recomandate de către medici sunt mişcarea în apă (aquafitness-ul sau înotul), şi mersul pe bicicletă. Eficiente sunt şi plimbările în pas alert, dar nu şi jogging-ul, care solicită prea tare articulaţiile.
În ceea ce priveşte terapia cu plante, se recomandă urzica şi scoarţa de salcie, care au un efect antiinflamator, calmează durerile şi atenuează umflăturile. Întrucât tratamentul reumatismului, care prezintă un mare risc de cronicizare, necesită aproape întotdeauna o terapie de durată, este indicat ca tratarea cu plante să se facă atât pe cale internă, cât şi pe cale externă, prin aplicarea de comprese pe articulaţii. În cazul din urmă, un efect garantat îl au arnica şi brusturele, atât pentru prevenire, cât şi pentru ameliorarea afecţiunii deja existente.