Rețetă – Tort Amandina

tort amandina

Dacă atunci când vine vorba de prăjituri, pot să mă mândresc cu multe rețete încercate și musafiri mulțumiți, când vine vorba de torturi, mereu am mari emoții. Blatul trebuie să crească suficient, dar uniform, să nu facă ”burtă”, crema să nu fie grețoasă și, ideal ar fi, să nu se taie, iar glazura să nu fie nici prea tare, nici prea moale, numai bună.

Duminică am sărbătorit ziua de naștere a tatălui meu, iar tortul este mereu responsabilitatea mea. M-am tot gândit ce tort să fac, ce combinații să aleg, și până la urmă am decis să fac tortul Amandina.

Avem nevoie pentru blat de 6 ouă, 200 grame zahăr, 30 ml apă, 30 ml ulei, 20 grame cacao, 8 linguri făină. Spălăm bine ouăle și apoi separăm albușurile de gălbenușuri. Batem bine albușurile cu un praf de sare și apoi adăugăm zahărul, treptat adăugăm apa și gălbenușurile mixate cu uleiul. Făina am amestecat-o cu cacaua și am încercat pe cât posibil să zdrobesc eventualele cocoloașe. Am adăugat făina la albușuri și am amestecat cu o spatulă. Compoziția obținută am turnat-o într-o formă rotundă de tort cu un diametru de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt. Am încercat să torn aluatul cu grijă în toată tava, nu doar într-un singur loc, iar la sfârșit am nivelat puțin cu o lingură pentru a obține un blat drept, fără ”burtă”. Am dat tava la cuptor pentru 40 de minute la 150º, dar l-am pândit din când în când și apoi am făcut testul cu scobitoarea. Când e copt blatul, îl scoatem din tavă, dezlipim ușor hârtia de copt și îl lăsăm pe un fund de lemn să se răcească.

blat tort

Între timp preparăm siropul – avem nevoie de 400 ml apă,  150 grame zahăr, 2 plicuri cappuccino de vanilie și un moccacino de ciocolată, un plic zahăr vanilat. Punem ingredientele la fiert și lăsăm să fiarbă cam 5 minute la foc potrivit și lăsăm să se răcească.

sirop

Când blatul e pe jumătate răcit, îl tăiem în două cu grijă, cu un cuțit lung, bine ascuțit.

Trecem la preparat cremaavem nevoie de 3 gălbenușuri, 150 grame zahăr pudră (eu am pus zahăr normal), 250 grame unt și 3 linguri  cacao, esență de vanilie, un plic zahăr vanilat. Topim untul în cuptorul cu microunde, eu am făcut greșeala și l-am pus la topit pe foc și s-a topit de tot, apoi adăugăm zahărul și mixăm bine până se topește de tot zahărul. Încet adăugăm gălbenușurile, mixăm, apoi cacaua, esențele și mixăm bine să se amestece toate și să obținem o cremă omogenă.

crema tort

Trecem la etapa cea mai frumoasă – montatul tortului. Pe suportul de tort punem câteva picături de miere pentru ca blatul să nu alunece la transport/mișcări. Punem o parte de blat și însiropăm bine cu jumătate din cantitatea de sirop, depinde cât de însiropat vă place.

blat insiropat

Apoi întindem crema uniform, adăugăm cealaltă parte de blat și o însiropăm bine, puteți înțepa blatul din loc în loc pentru ca siropul să pătrundă bine tot blatul.

crema tort

Dăm tortul la rece pentru 2, 3 ore, eu nu am avut atâta timp la dispoziție, așa că a stat doar o oră și a ieșit foarte bine.

tort la rece

Glazura – avem nevoie de 230 grame ciocolată (am folosit o ciocolată amăruie 75% de la Kandia și ciocolată cu lapte menaj), 200 ml smântână lichidă pentru frișcă, 50 grame unt topit, un plic zahăr vanilat și esență de vanilie. Punem smântână la încălzit, apoi adăugăm ciocolata tăiată bucați, untul topit și esențele. Lăsăm să se topească bine ciocolată, să dea un clocot 1-2 minute și apoi lăsăm să se răcească parțial.

glazura

Întindem cu grijă glazura peste tort și dăm la rece peste noapte.

tort glazurat

Eu l-am decorat cu ornamente de zahăr colorate de la Dr. Oetker. Se taie cu un cuțit umed și se spală, de preferință după fiecare felie tăiată.

felie tort

Din păcate, nu am reușit să fac prea multe poze, mai reușite, musafirii nu au avut răbdare să pozez!

E un tort perfect pentru iubitorii de desert cu ciocolată! Mulțumesc Edith pentru rețetă!

La mulți ani, tată!

69

 

4 comentarii la „Rețetă – Tort Amandina”

  1. Ioana – eu sunt fan prajituri insiropate, poate de aceea nici nu o mananc in cofetarii, dar aceasta Amandina facuta de mine e absolut delicioasa, insiropata doar atat cat trebuie.
    Ioana – sa stii ca atunci cand pozez prajituri si scriu retetele ma gandesc la tine, la Sigina si la Alexandra, de fiecare data stiu ca risc un unfriend si poate si block? Noroc ca privitul nu ingrasa! 😀

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.