Rețetă – Prăjitura Kati

prajitura kati

Am constatat că cel mai frumos cadou pe care îl poți oferi celor dragi este un desert home-made. Cum toți prietenii știu că eu ador să gătesc, se bucură nespus atunci când de ziua lor primesc cadou, un desert.

Prăjitura Kati este preferata cumnatului meu, știam că îi este dor de ea, așa că sâmbătă de dimineață am trecut la treabă.

Pentru blat avem nevoie de 500 grame făină, 200 grame unt, 3 gălbenușuri, 1 praf de copt, 150 grame zahăr, 100 ml smântână. Pentru cremă, avem  nevoie de o foaie sfărâmată, 100 grame rom, 2 linguri cacao, 3 linguri zahăr, 2 linguri apă/lapte, 200 grame unt, 200 grame zahăr praf, gem de caise. Pentru glazură, avem nevoie de 3 albușuri, 250 grame zahăr, ciocolată pentru ras.

Am mixat bine toate ingredientele pentru blat și apoi am început să frământ 5 minute cu mâna pe blat. Aluatul obținut nu trebuie să fie nici tare, nici moale, ci doar bun de întins.

aluatul prajitura kati

Împărțim aluatul în 3 bucați egale și apoi întindem 3 foi.

aluat impartit

Întindem foaia pe hârtie de copt, direct pe fundul tăvii și înainte de a o da la cuptor, o înțepăm din loc în loc. (eu am uitat, dar a fost ok)

foaie cruda

Avem grijă cu foile, ele se vor coace relativ repede, nu trebuie să fie arămii, ci doar coapte, au nevoie să stea la cuptor cam 10-12 minute, la 130°.

foaie copata

Când s-au răcit foile, alegem una pe care o rupem în bucăți mai mici și turnăm rom peste ea.

foaie rupta 1

Dacă puneți esență de rom, atunci 40-50 ml este suficient. Separat fierbem 2 linguri de apă cu 3 linguri de zahăr, iar când zahărul s-a topit adăugăm 2 linguri de cacao. Lăsăm un minut să fiarbă și turnăm peste foaia sfărâmată.

foaia rupta

Într-un bol, amestecăm bine untul moale cu 200 grame zahăr praf, când s-a omogenizat bine, turnăm peste foaia sfărâmată și amestecăm bine.

crema

Punem o foaie într-o tavă și o ungem din belșug cu gem de caise, apoi crema de unt cu foaia sfărâmată.

foie in tava

foi cu crema

A doua foaie o ungem cu gem de caise pe dos, partea ce va fi pusă peste cremă. Suprapunem cu grijă și apăsăm ușor.

foi cu crema si gem

Albușurile reci le batem spumă pe baie de aburi, când obținem o spumă tare, adăugăm zahărul. Continuăm să batem spumă albușurile până când obținem o bezea tare.

bezeaua

Întindem cu grijă bezeaua peste prăjitură. Răzuim ciocolată deasupra și lăsăm la rece cam 24 de ore, apoi se va tăia mult mai ușor, iar foile nu se vor sfărâma.

prajitura kati la frigider

Și secțiune prăjitură!

sectiune prajitura kati

Vă place această prăjitură? Ați mai făcut-o până acum?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.