Nouă ne plac tare mult produsele de patiserie, dar sunt așa de sătulă de gustul lor fad de foietaje congelate, încât am decis să fac în casă pateuri pe gustul nostru. Din păcate, prea multele patiserii din Cluj, nu pun accentul pe calitatea și diversitatea produselor de patiserie, ci pe cantitate și majoritatea sunt produse congelate. Sunt împotriva lor și le evit pe cât posibil. Așa că într-o după-masă am găsit o rețetă foarte interesantă pe blogul Laurei și am decis să o încerc și eu. Avem nevoie de 500 grame făină, 25 grame drojdie proaspătă, 275 ml apă călduță, 4 linguri de ulei, puțin zahăr, puțină sare, cașcaval dat pe răzătoarea mare, bucăți de prosciutto crudo, 2 gălbenușuri pentru uns pateurile.
Într-o căniță amestecăm drojdia cu zahărul și puțină apă călduță, lăsăm să stea 5 minute. Într-un bol, punem făină, iar la mijloc punem amestecul cu drojdie, amestecăm încet și turnăm pe rând uleiul și apa călduță. Frământăm bine aluatul pe blatul de lucru, adăugăm făină doar la nevoie. Încercați să frământați cel puțin 30 de minute, apoi puneți aluatul într-un bol în care ați presărat făină, acoperiți cu un prosop curat și lăsați la dospit, cel puțin o oră, la loc cald, ferit de curenți de aer.
Presărăm făină pe blatul de lucru și răsturnăm aluatul, întindem o foaie nu prea groasă, dacă se poate sub formă de pătrat.
Tăiem pătrate de 6-8 cm și le umplem cu cașcaval ras și prosciutto crudo.
Închidem pătratul formând un triunghi, pentru a închide bine marginile vă recomand să le presați cu o furculiță. Pateurile obținute le ungem cu gălbenuș de ou și le punem în tavă de la cuptor tapetată cu hârtie de copt.
Eu am presărat deasupra și sare mare. Am dat tava la cuptor pentru 10 minute, la 130º.
Sunt absolut minunate, ideale dimineața la micul-dejun sau pentru gustarea de la prânz. Poftă bună!
Daca ai stii cat de mult tanjesc (d-aci din centru), dupa niste patiserii cu carne (nu covridog). Vreau sunca, prosciuto, salam. CEVA! Nimic. cremvusti sau shaworma. Propun o afacere noua, si daca-mi da paine cu salam sunt multumita!
In Croatia, patiseriile aveau tare multe produse, gustoase toate, nu ca la noi, toate au acelasi gust. Cele facute in casa sunt mult mai gustoase!
Miha, cred ca daca as locui cu tine, as manca in nestire, atat de bine arata preparatele tale aici!!! Si-asa am auzit ca mai mult atenteaza la preparatele tale Luci. Vreau sa-i fac concurenta :))
De cele mai multe ori, trebuie sa ascund o parte daca vreau sa am ce sa servesc musafirilor!