Respectă responsabilitățile ca proprietar de mașină

A fi proprietar de mașină este o mare bucurie, dar ea vine și cu responsabilități. Unele pot fi denumite și obligații, dar e bine să le vedem ca responsabilități. Trebuie să fim în siguranță în mașina noastră, în plus suntem responsabili și pentru cei din jur.

Mașina te duce dintr-un punct în altul, dar este bine să te simți în siguranță. Să nu uităm că mașina are nevoie de îngrijire, întreținere, pentru a ne putea bucura mai mult timp de ea, fără cheltuieli prea mari.

Ce responsabilități are un proprietar de mașină?

Ai achiziționat mașina mult visată? Felicitări! Nu uita că trebuie să te prezinți la Registrul Auto Român (RAR), iar dosarul cu acte necesare RAR trebuie să fie complet. Verifică să le ai pe toate înainte de a te prezenta la programare.

Nu uita că este suficient doar să achizionezi mașina și să efectuezi acest prim control. Ai obligații și responsabilități ca și proprietar de mașină, și conducător auto.

**asigurarea obligatorie

Din păcate, mulți uită de ea sau nu o fac doar pentru că e destul de scumpă. Însă este o obligație prevăzută în codul rutier și te face să te simți mai în siguranță și tu, și ceilalți. Nu te uita doar la suma pe care o plătești, ci și la ce beneficii poți să ai în caz de accident.

**revizii periodice în centre specializate

Revizia periodică se face la 15.000-20.000km, atunci se schimbă uleiul, filtrele de ulei, filtrele de particule, plăcuțele de frâne. Acestea diferă în funcție de numărul de km al mașinii, dar și de perioada și nr de km de la revizia anterioară.

Pentru siguranța mea, eu am optat să fac aceste revizii periodice în centre specializate, în reprezentanța mărcii mașinii mele. Veți spune că e mai scump, vă voi contrazice și vă voi spune că prețul e poate mai mare cu 10%. Vorbesc din propria mea experiență. În plus, eu am simțit că e mai bine să merg în centru specializat, unde primesc garanție pentru tot ce s-a efectuat.

**verificarea ITP

Inspecția Tehnică Periodică nu ar trebui văzută ca o corvoadă. Mașina ta trebuie verificată periodic pentru a te asigura că totul este în regulă. Tu, pasagerii din mașină, dar și ceilalți participanți la trafic, trebuie să fie în siguranță.

Dacă nu știi când îți expiră inspecția tehnică periodică, poți verifica foarte simplu. Intri pe platforma, asiguraricontactless.ro și accesezi verificare itp. Rapid și simplu, poți afla online care este valabilitatea ITP-ului.

**schimbarea anvelopelor

E bine să ne schimbăm anvelopele așa cum cere legislația, în martie și în noiembrie, când se schimbă anotimpurile, dar și la timp când prezintă grad de uzură. E bine să verificăm constant starea lor, vorbim totuși de siguranța noastră în trafic.

Mai ales dacă ai optat pentru cauciucuri all season, ideal e să le verifici și să te asiguri că sunt în regulă.

**menținerea mașinii curate

Este un aspect tot mai neglijat de șoferi, dar care ne poate pune în pericol viața. Trebuie să ne curățăm mașina de zăpadă și gheață. Geamurile și oglinzile să fie mereu curate pentru a ne putea asigura corespunzător.

Ideal ar fi să ne curățăm mașina de zăpadă pentru a nu crea disconfort, poate chiar și daune celorlalți participanți la trafic. Se recomandă să ne menținem mașina curată și plăcutele cu numărul de înmatriculare.

Sfatul meu este să folosiți și combustibil de calitate pentru a prelungi durata de viață a motorului.

Nu uita să îți speli mașina constant, praful, mizeria, noroiul pot afecta luciul vopselei.

7 thoughts on “Respectă responsabilitățile ca proprietar de mașină”

  1. Mașina este un mijloc de transport care trebuie să ofere siguranță și confort. Tocmai de aceea este foarte mportant să ne asumăm responsabilitățile atunci când devenim proprietar.
    Mulțumesc!

    Reply
  2. Foarte util acel site in care iti poti verifica ITP-ul. Eu mi-as dori si o aplicatie care sa ma anunte cand imi expira RAR-ul, ITP-ul sau asigurarea de la masina.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.