Regii blestemati – Maurice Druon, 1951

regii blestematiPortia de lectura pe care ti-o propun de aceasta data, pentru acest weekend, este seria “Regii blestemati”, de Maurice Druon. Probabil ca pe unii numarul mare de pagini, extins pe 7 volume, o sa ii sperie, dar in fiecare vei descoperi o parte a istoriei Frantei. Fiecare din cele 7 volume, are un titlul sugestiv ”Regele de fier”, “Regina sugrumata”, “Otravurile coroanei”, “Legea barbatilor”, “Lupoaica din Franta”, “Crinul si leul”, “Cand un rege pierde Franta”.

Maurice Druon a fost om politic si scriitor, nascut la Paris, in 1918. Originile familiei sale se trag din Brazilia, Rusia si Flamandia, iar copilaria si-a petrecut-o in Normandia. Incepe sa publice la varsta de 18 ani in reviste si ziare literare. Adevarata sa cariera literara incepe in anul 1946.

Primeste premiul Goncourt in anul 1948 pentru romanul “Les Grandes Famillies” si premiul “Prince Pierre de Monaco” in anul 1966 pentru intreaga sa opera, premiul “Saint Simon” in 1998 si premiul “Agrippa d’Aubigne”, in anul 2000. A fost membru in numeroase consilii si comisii de literatura si i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa in anul 2006, la Universitatea York, Ontario. Lumea literara a suferit o mare pierdere atunci cand celebrul scriitor, s-a stins din viata, in 2009.

Despre ce este vorba in “Regii blestemati”? Blestemul de a fi rege, blestemul de a avea copii, toti baieti, pe care ii asteapta aceeasi soarta: moartea mai devreme sau mai tarziu, prin diferite metode.

Ce este blestemul? O invocare a urgiei divinitatii impotriva cuiva; nenorocire a cuiva pusa pe seama furiei divine.
Chiar daca este o carte istorica, totusi ne tine cu sufletul la gura si ne inspaimanta planurile care se tes in jurul regelui pentru a fi detronat, cum sunt ucisi viitorii succesori de abia nascuti, in ziua botezului de o banala batista stropita cu putina otrava, chiar de catre nasa. O carte despre intrigi politice intr-o tara teoretic bogata, crime cu cele mai fine otravuri, otravuri pe care doar vrajitoarele faimoase, dar bine ascunse, si bine platite, stiu sa le combine, otravuri pe care nimeni nu le poate identifica la victima. Tradari in cadrul familiei pentru tron, razboaie si foamete pentru patura de jos a populatiei Frantei, iata ce poti gasi in paginile acestor carti.

Pofta buna la citit!

12 thoughts on “Regii blestemati – Maurice Druon, 1951”

 1. am de gand sa le citesc, m-a atras cand cineva mi-a spus ” am renuntat la iubirea unui om care imi vorbea despre ce a facut, si am ales iubirea unui om care imi vorbeste despre ce va face”…. nu stiu daca acesta este citatul , dar ideea stiu sigur ca asta este:)

  Reply
 2. Am citit “Regii Blestemati” in trei volume prin 1973-1974. Incepe cu blestemul templierilor prin 1713. As reciti-o cu placere!

  Reply
 3. se spune ca sentimentele scriitorului sunt exprimate intr-o maniera aparte prin figurile de stil care plasticizeaza imaginile artistice.Ei bine in aceasta carte MAURICE DRUON arata intre secventele descriptive si micile abateri de la reguli ale regilor.INSA ei au fost pedepsiti din pricina iubiri nemarginite pentru patrie si popor.Pentru a afla mai multe cititi cele 7 volume……..

  Reply
 4. Este una din cartile vare le-am savurat cu multa placere. Am citit-o de 3 ori si acum este a 4 a oara.Este atat de complexa in descrieri incat de fiecare data mai descoperi ceva .O recomand iubitorilor de istori franceza.

  Reply
 5. Este una din cartile citite cu multa placere. Am citit-o de 3 ori si acum este a 4 a oara.Este atat de complexa in descrieri incat de fiecare data mai descoperi ceva .O recomand iubitorilor de istorie franceza.

  Reply
 6. Din pacate, eu nu am citit volumele din Regii Blestemati, dar mor de nerabdare sa o citesc pentru ca tatal meu care a citit toate volumele mi-a marturisit ca este cea mai buna carte citita de el.

  Reply
 7. DEEDY, citatul acela este din cartea “Dupa 20 de ani” – Alexandre Dumas. Am citit cartea si imi amintesc bine. Intentionez sa citesc si “Regii blestemati”. Multumesc pentru recomandari!

  Reply
 8. Am citit “Regii blestemati” in 1973 (4 valume). Mi-a placut foarte mult si as dori sa recitesc cartea. Avetii idee unde as putea comanda aceasta carte? Multumesc anticipat.
  Eugenia

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.