Prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr – Dieta Montignac

Prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr

Prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr și fără făină albă. V-am făcut curioși de la prima frază, nu? Știți că sunt fan testat rețete și le prepar pe cele gustoase și sănătoase. Fiecare reușită o împărtășesc cu voi. Mai sunt și eșecuri. O să vă povestesc despre ele într-un alt articol. Să învățați din greșelile mele.

Această rețetă am preluat-o de grupul de susținere Montignac. Pentru mine Montignac rămâne dieta de slăbit, dar și un stil de viață sănătos. Rețeta părea simplă, aveam ingrediente la îndemână (mulțumesc socrului că mă aprovizionează mereu cu nucă). Și am trecut la treabă!

Ingrediente necesare prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr:

  • 8 ouă de casă, mai mari,
  • o lingură de apă rece,
  • 8 linguri de îndulcitor,
  • un praf de copt,
  • esență de vanilie, merge și una de rom,
  • 9 linguri de nucă măcinată,
  • gem fără zahăr. Eu am folosit gem de prune de la Lidl

Mod de preparare prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr:

Etapa 1

Spălăm bine ouăle. Separăm albușurile de gălbenușuri. Punem albușurile în vasul mixerului. Adăugăm un pic de sare și lăsăm mixerul să facă treaba. Când spuma este tare, scădem viteza la mixer și adăugăm lingura cu apă rece și gălbenușurile.

prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr

Treptat punem praful de copt, nuca și esențele. Eu am adăugat praf de copt fiind multă nucă.

prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr

Eu mi-am dorit un blat pufos, aerat.

prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr

Etapa 2

Tapetăm cu hârtie de copt, tava mare de la cuptor. Turnăm compoziția și o nivelăm. Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute, la 180°C.

prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr

Eu am folosit rețeta automată de pandișpan, iar ultimele 10 minute, au pus căldură doar de jos, partea de sus era deja rumenită.

prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr

Când blatul este copt, eu am testat cu scobitoarea, scoatem tava din cuptor. Scoatem blatul pe un tocător de lemn mai mare. Eu nu las niciodată prăjiturile în tavă. Se răcesc mult mai  repede dacă le scoatem din tava fierbinte și îndepărtăm hârtia de copt.

Deși hârtia de copt este o mare invenție (îmi amintesc cum stricam unghiile încercând să ung uniform tava la colțuri cu unt sau ulei și făină). Ea păstrează umezeala.

Etapa 3

Când blatul s-a răcit, îl tăiem în trei părți egale. Ungem fiecare foaie cu gem, chiar și prima de sus. Eu am presărat nucă măcinată pentru decor. Se taie în triunghiuri pentru un aspect mai frumos.

prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr

Ce voi schimba data viitoare?

Prăjitura obținută este pufoasă, aromată și acrișoară. Deși rețeta inițială cuprindea și făină de tărâțe, eu am completat cu nucă măcinată. În loc de gem fără zahăr, puteți pune frișcă, cremă de brânză cu puțin îndulcitor, cremă de ciocolată făcută în casăPuteți avea de fiecare dată, alt desert.

prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr

V-ar plăcea să încercati o prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr? Vouă vă plac prăjiturile cu nucă măcinată? Ce părere aveți despre prăjiturile fără zahăr?

 

48 de comentarii la „Prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr – Dieta Montignac”

  1. Prajiturile cu nuca sunt grozav de bune,absolut delicioase.Blaturi cu nuca,umpluturi cu nuca(smantana indeosebi,ori gem,nuca,rom/cognac).
    Eu nu mai separ albusurile de galbenusuri,nu reduce pufosenia,durata de mixare conteaza,consistenta aluatului trebuie sa fie ferma,cam atat.
    Fara zahar nu am incercat pentru ca in general reduc mult cantitatea de zahar dintr-o reteta.La aluaturi fragede foarte putin spre deloc,dar folosesc arome-coaja de citrice confiata,esente,zahar vanilat,fructe uscate,uneori ciocolata neagra.
    Mi-ai facut pofta cu prajiturica ,poate pun in practica,nu am mai gatit demult dulciuri cu gem si nuca,si chiar sunt minunate.Neaparat cu un strop alcool.:))

    Răspunde
      • Da,prajitura nu are si faina,insa are praf de copt.La blaturile astea cu nuca eu pun si faina,macar 2-3 linguri,deci ,in loc de 8 linguri nuca,pun 2(sau 3) linguri faina si 6(sau 5) linguri nuca.
        E adevarat,nucile sunt grele,de asta se folosesc mai mult in aluaturi fragede-biscuiti,tarte,care nu necesita crestere.
        Sunt cateva reguli de baza pentru reusita blaturilor ,insa cea cu separarea cred ca are mai mica importanta decat celelalte.
        1.Ingredientele,toate, sa fie lasate la temperatura bucatariei,nu le folosim reci.
        2.Ingredientele pulbere-faina,agent de crestete,e bine sa fie cernute,pentru a nu fi nevoie sa amestecam in exces(daca pentru spuma de ou e nevoie sa mixam mai mult,cand adaugam fainurile dimpotriva,trebuie sa nu exageram cu amestecatul).
        3.Incorporarea fainurilor sa se faca prin rasturnare,nu in plan orizontal.

        Răspunde
  2. Nu știu care este faza între îndulcitor și corpul meu, însă atunci când consum am o energie neobișnuita care se lasă cu insomnie și palpitații.

    Răspunde
    • Eu folosesc de la Cămara noastră, Magiun de prune, mie îmi place mult, e acrișor, tare gustos. Gemuri fără zahăr, foarte bune, sunt cele de la ST. DALFOUR, în rest, nu recomand nimic din comerț, sunt oribile și super subțiri. Spun asta după 4 ani de căutare și testare.

      Răspunde
  3. wow, arata atat de bine si pare asa savuroasa.
    si mi se pare ca e si sanatoasa, adica nu o bomba din aia calorica ce contine faina alba, unt si altele.
    as incerca-o si as pune si faina de tarate, daca asa zice reteta.

    Răspunde
  4. Eu am in fiecare dimineata cate o gustarica cu nuci dar prajituri mananc mai rar. Chiar m-ai facut curioasa in privinta acestei retete!

    Răspunde
  5. Ce bine arata! Stiu ca nu e usor sa prepari prajituri gustoase fara faina si fara zahar (cel putin eu ma straduiesc sa le fac astfel incat sa manance si ai mei ceva sanatos). Ce fel de indulcitor ai folosit?

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.