Prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr
Prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr și fără făină albă. V-am făcut curioși de la prima frază, nu? Știți că sunt fan testat rețete și le prepar pe cele gustoase și sănătoase. Fiecare reușită o împărtășesc cu voi. Mai sunt și eșecuri. O să vă povestesc despre ele într-un alt articol. Să învățați din greșelile mele.
Această rețetă am preluat-o de grupul de susținere Montignac. Pentru mine Montignac rămâne dieta de slăbit, dar și un stil de viață sănătos. Rețeta părea simplă, aveam ingrediente la îndemână (mulțumesc socrului că mă aprovizionează mereu cu nucă). Și am trecut la treabă!
Ingrediente necesare prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr:
- 8 ouă de casă, mai mari,
- o lingură de apă rece,
- 8 linguri de îndulcitor,
- un praf de copt,
- esență de vanilie, merge și una de rom,
- 9 linguri de nucă măcinată,
- gem fără zahăr. Eu am folosit gem de prune de la Lidl.
Mod de preparare prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr:
Etapa 1
Spălăm bine ouăle. Separăm albușurile de gălbenușuri. Punem albușurile în vasul mixerului. Adăugăm un pic de sare și lăsăm mixerul să facă treaba. Când spuma este tare, scădem viteza la mixer și adăugăm lingura cu apă rece și gălbenușurile.
Treptat punem praful de copt, nuca și esențele. Eu am adăugat praf de copt fiind multă nucă.
Eu mi-am dorit un blat pufos, aerat.
Etapa 2
Tapetăm cu hârtie de copt, tava mare de la cuptor. Turnăm compoziția și o nivelăm. Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute, la 180°C.
Eu am folosit rețeta automată de pandișpan, iar ultimele 10 minute, au pus căldură doar de jos, partea de sus era deja rumenită.
Când blatul este copt, eu am testat cu scobitoarea, scoatem tava din cuptor. Scoatem blatul pe un tocător de lemn mai mare. Eu nu las niciodată prăjiturile în tavă. Se răcesc mult mai repede dacă le scoatem din tava fierbinte și îndepărtăm hârtia de copt.
Deși hârtia de copt este o mare invenție (îmi amintesc cum stricam unghiile încercând să ung uniform tava la colțuri cu unt sau ulei și făină). Ea păstrează umezeala.
Etapa 3
Când blatul s-a răcit, îl tăiem în trei părți egale. Ungem fiecare foaie cu gem, chiar și prima de sus. Eu am presărat nucă măcinată pentru decor. Se taie în triunghiuri pentru un aspect mai frumos.
Ce voi schimba data viitoare?
Prăjitura obținută este pufoasă, aromată și acrișoară. Deși rețeta inițială cuprindea și făină de tărâțe, eu am completat cu nucă măcinată. În loc de gem fără zahăr, puteți pune frișcă, cremă de brânză cu puțin îndulcitor, cremă de ciocolată făcută în casă. Puteți avea de fiecare dată, alt desert.
V-ar plăcea să încercati o prăjitură pufoasă cu nucă, fără zahăr? Vouă vă plac prăjiturile cu nucă măcinată? Ce părere aveți despre prăjiturile fără zahăr?
Sună bine prajitura, dar eu cred că aș pune mai mult gem sau mai multă cremă. Așa-mi plac mie. 🙂
Așa e mult mai light, data viitoare vreau să pun și eu mai multă cremă, poate chiar de ciocolată.
Vai ce bine arata! Weekend-ul asta n-am timp de bucatarit, dar weekend-ul viitor sigur o incerc! <3
Spor la treabă!
Prajiturile cu nuca sunt grozav de bune,absolut delicioase.Blaturi cu nuca,umpluturi cu nuca(smantana indeosebi,ori gem,nuca,rom/cognac).
Eu nu mai separ albusurile de galbenusuri,nu reduce pufosenia,durata de mixare conteaza,consistenta aluatului trebuie sa fie ferma,cam atat.
Fara zahar nu am incercat pentru ca in general reduc mult cantitatea de zahar dintr-o reteta.La aluaturi fragede foarte putin spre deloc,dar folosesc arome-coaja de citrice confiata,esente,zahar vanilat,fructe uscate,uneori ciocolata neagra.
Mi-ai facut pofta cu prajiturica ,poate pun in practica,nu am mai gatit demult dulciuri cu gem si nuca,si chiar sunt minunate.Neaparat cu un strop alcool.:))
M-am gândit că nuca e grea, dar data viitoare le mixez împreună să vedem ce iese.
Da,prajitura nu are si faina,insa are praf de copt.La blaturile astea cu nuca eu pun si faina,macar 2-3 linguri,deci ,in loc de 8 linguri nuca,pun 2(sau 3) linguri faina si 6(sau 5) linguri nuca.
E adevarat,nucile sunt grele,de asta se folosesc mai mult in aluaturi fragede-biscuiti,tarte,care nu necesita crestere.
Sunt cateva reguli de baza pentru reusita blaturilor ,insa cea cu separarea cred ca are mai mica importanta decat celelalte.
1.Ingredientele,toate, sa fie lasate la temperatura bucatariei,nu le folosim reci.
2.Ingredientele pulbere-faina,agent de crestete,e bine sa fie cernute,pentru a nu fi nevoie sa amestecam in exces(daca pentru spuma de ou e nevoie sa mixam mai mult,cand adaugam fainurile dimpotriva,trebuie sa nu exageram cu amestecatul).
3.Incorporarea fainurilor sa se faca prin rasturnare,nu in plan orizontal.
Arata delicios! O sa incerc si eu reteta ta!
Mulțumesc, aștept părerea ta!
trebuie sa o incerc si eu, arata delicios!
Te invit să încerci rețeta.
Nu știu care este faza între îndulcitor și corpul meu, însă atunci când consum am o energie neobișnuita care se lasă cu insomnie și palpitații.
Depinde ce fel de îndulcitor. Încearcă-l pe cel de la Green Sugar, eu cum el nu am avut probleme, mi-aș fi dorit mai multă energie 😀
Minunata reteta, mi-a aparut poza toata ziua in feed si am poftit😂😂
Draga mea, îți trimit o felie virtual.
Zuzi, prajitura arata foarte bine, doar ca sunt curioasa ce gem fara zahar ai folosit tu de la Lidl, ce sortiment? Ca eu nu stiu niciunul. Am luat de la Camara Noastra si mi s-a parut oribil.
Eu folosesc de la Cămara noastră, Magiun de prune, mie îmi place mult, e acrișor, tare gustos. Gemuri fără zahăr, foarte bune, sunt cele de la ST. DALFOUR, în rest, nu recomand nimic din comerț, sunt oribile și super subțiri. Spun asta după 4 ani de căutare și testare.
Wow, ce faina reteta si neaparat am sa o fa si eu. Revin cu info si merci de reteta.
Ce reteta simpla si delicioasa :D. Cand am timp, am sa o incerc si eu, desi nu am mai facut pana acum blat sau pandispan :))
wow, arata atat de bine si pare asa savuroasa.
si mi se pare ca e si sanatoasa, adica nu o bomba din aia calorica ce contine faina alba, unt si altele.
as incerca-o si as pune si faina de tarate, daca asa zice reteta.
Nu am mancat pana acum nici o prajitura fara zahar asa ca nu stiu daca mi-ar placea dar arata tare bine.
Eu sunt cu zaharul dar cu siguranta acest desert mi-ar fi pe plac, mai ales ca e cu nuca- preferata mea!!
Yummy, bineînțeles ca mi ar placea sa o incerc!
Mai ales ca are si cocos 😍
Ma bucur ca prepari dulciuri fara zahar si ca o faci des.
Imi plac retetele tale, poate voi prelua si eu intr-o zi cateva din ele.
Ce delicios arată prăjiturica!! 😍 Știu la ce rețetă să apelez când poftim ceva dulce și sănătos! Pupici! 😘😘
Arata grozav si precis este o deliciosenie!
By the way, arata tare ine mixerul tau! :*
Cat de bine arata! Rețetă este foarte ușoară!
Arata atat de delicios !! Mi-ai facut pofta instant !! 😍
Vaiiii, mai bine nu intram acum seara oe blog :))) mi-ai facut pofta cu prajitura asta delicioasa.
Uu ce bine arata, m-a luat o pofta de dulce.
Din poze pare atât de simplu de făcut! Nu-mi vine să cred😅 Poate o voi încerca și eu weekendul următor. Pare delicoasă!
Pupici!
Suna al naibii de interesant. Eu m-am delectat cu un chec in seara asta. Voi incerca si reteta ta. Ce fel de indulcitor sa folosesc? Te referi la zahar?
Abia am asteptat reteta, am toate ingredientele deci ma apuc de treaba. Imi plac prajiturile fara zahar 😊
Interesanta reteta si apetisanta totodata. Este o varianta buna pentru cei care evita zaharul.
Arata senzational! Cu proxima ocazie voi incerca si eu reteta, mai ales ca sunt fan al magiunului si al nucii <3
Wow cât de bine arata. Na’ ca mi-ai făcut pofta!
Am notat lista de ingrediente. Mai am de bifat cateva ca sa o pot face si eu astazi
Eu am in fiecare dimineata cate o gustarica cu nuci dar prajituri mananc mai rar. Chiar m-ai facut curioasa in privinta acestei retete!
Nu numai ca imi plac, ador dulciurile cu nuca.
Am mancat la cineva niste cornulete cu nuca,dementiale!
Cred ca si prajitura ta e foarte buna, unde mai pui ca nu are zahar?
Urmez o dieta fara zahar si cand vine vorba de prajituri e foarte greu sa gasesti ceva bun si usor de preparat. Ma bucur ca ai scris reteta ta! Abia astept sa o incerc si eu.
Imi plac prajiturile cu nuca, insa nu prea ma omor dupa ele. Dar o prajitura fara oua nu ai?
Nu am incercat pana acum sa fac prajituri fara zahar, dar reteta ta mi se pare simplu de realizat.
Daca e fara zahara atunci clar vreau sa o gust si eu
Arata excelent, felicitari, mi-ai facut pofta 😀 :))
Arata delicios. Chiar sunt curioasa sa gust prăjituri fara zahar. Poate voi incerca si eu.
Ce bine arata! Stiu ca nu e usor sa prepari prajituri gustoase fara faina si fara zahar (cel putin eu ma straduiesc sa le fac astfel incat sa manance si ai mei ceva sanatos). Ce fel de indulcitor ai folosit?
Eu folosesc îndulcitor de la Green Sugar, e cel mai sănătos, însă mai recurg și la fructoză când am nevoie rapid și nu mai am timp să comand.