În ceea ce privește aranjarea lor în încăpere, aceasta trebuie făcută cu multă grijă și discernământ. de exemplu, ghivecele nu se vor pune pe mobilă, pentru că efectul estetic nu este atins, și, în același timp, îngrijirea plantei este dificilă.
Dacă balconul sau terasa locuinței noastre este limitat ca spațiu, vom încerca să-l folosim cât mai judicios, fără să aglomerăm mobilierul sau să înghesuim plantele.
Dacă în interiorul locuinței avem o libertate mai deplină în aranjare, în exterior nu vom uita că balconul sau teresa fac parte dintr-un ansamblu. El ar putea să influențeze arhitectura întregii locuințe, chiar dacă, în particular, intențiile locatarului au fost ca aranjamentul să fie reușit.
Vom evita de exemplu decorarea pereților balconului sau ai terasei cu diverse suporturi din lemn, cu tablouri sau alte obiecte care nu sunt de bun-gust.
Aranjamentul floral trebui făcut în așa fel încât, din primele zile ale primăverii, până toamna târziu, să ne asigurăm o înflorire continuă. În general, gama florilor este foarte bogată și diferită ca aspect. Din această multitudine vom alege speciile care pot fi cultivate cu ușurință, fără să necesite o îngrijire prea complicată, și în funcție de orientarea, de lumina pe care o primește balconul sau terasa. Astfel, printre primele flori care pot decora balcoanele menționăm panselele, părăluțele, nu-mă-uita, care, mai târziu, pot fi înlocuite cu verbine, mușcate, petunii, cu o întreagă gamă de culori, crăițe, cârciumărese. Pe lângă acestea, se pot planta și câteva tufe de busuioc, calomfir, regina nopții, cu parfumul lor atât de suav. Către toamnă, decorul se va schimba prin apariția tufănelelor, care rezistă până la geruri târzii.
Lumina are o importanță foarte mare în dezvoltarea oricăror plante. În locurile însorite vom planta florile care rezistă la arșița soarelui, ca petunia, alvia, vanilia, verbina, cârciumăreasa, garoafa, în timp ce în locurile umbrite vom planta primule, nucșoară, balsemine, begonii, violete de Uzandar, care înfloresc tot timpul anului. Acestea sunt plante decorative, mai ales prin florile lor. Dar pot fi folosite și plante decorative datorită frunzelor lor, cum ar fi ficusul, lămâiul, leandrul, filodendronul care permit o decorațiune pe verticală. Un zid sau un gard poate fi decorat cu iederă, care, deși crește mai încet, are un frunziș verde sau câteva fire de viță decorativă, de asparagus.
Plantele se vor planta în ghivece de ceramică sau plastic sau în jardiniere din lemn. Nu este bine ca jardinierele să fie căptușite cu tablă. Tabla, în zilele călduroase de vară, încingându-se, arde rădăcinile și frunzele. Jardinierele se vor vopsi în culori cât mai neutre: alb-mat, bej sau gri deschis. Vom evita culoarea roșie, albastră sau chiar verde, culori care nu se potrivesc cu verdele frunzelor, împiedicând scoaterea în evidență a frumuseții florilor. Pământul din jardiniere sau ghivece se va înlocui în fiecare an, deoarece din cel vechi substanțele hrănitoare se epuizează. Cel mai bun amestec de pământ se compune din 2 părți mraniță, 1 parte țelină sau pământ de grădină și puțin nisip grosier.
Pentru a asigura drenajul, pe fundul jardinierei se pune un strat de pietriș sau turbă grosieră și apoi amestecul de pământ. De la suprafața pământului și până la marginea de sus a cutiei se lasă 2-3 cm, spațiu necesar pentru apa de udat.
Florile nu se plantează prea des, chiar dacă la început jardiniera în care se plantează pare prea puțin îmbrăcată. Mai târziu ele cresc, ocupând spațiile libere, dezvoltându-se în voie. Mușcatele, salvia se plantează câte 5-6, iar petunia câte 8 pe metrul liniar. O plantare prea înghesuită face ca florile , din lipsă de spațiu, să se dezvolte în mod nearmonios, să crească anormal în înălțime, să aibă frunze anemice, să nu mai fie decorative.
Plantarea diferitelor specii de flori (după înălțime) se va face ținându-se seama de poziția jardinierei pe balcon. Florile cu talie joasă se vor planta în jardiniere așezate sus pe balustradă, iar cele înalte, cum este regina nopții, numai atunci când jardinierele sunt situate la baza balconului, în exterior, dacă construcția balconului permite sau în balcon, pe jos.
Desigur, aceste lucruri sunt valabile pentru spații mici. Dar florile își găsesc loc mai ales în grădini, pe marginea aleilor, la colțurile clădirii, de o parte și de alta ascărilor, pe mica peluză de iarbă de-a lungul unui gard. Indiferent de dimensiunile grădinii, vom căuta să aranjăm florile cât mai natural: ele să formeze mici insule în verdele ierbii. Vom realiza un aspect mult mai plăcut dacă vom evita formele geometrice complicate, mărginite de cărămizi sau pietre văruie.
În aranjarea grădinii vom ține cont ca plantele cu talie mică să formeze borduri sau să fie împrăștiate prin iarbă. Florile cu talie înaltă pot ocupa spațiul de lângă perete, zid sau gard. Se pot crea borduri mixte de trandafiri pitici, lupin, precum și borduri pentru decorul de toamnă cu o bogăție de nuanțe de tufănele. Pentru a acoperi cu verdeață un zid, un gard sau un trunchi de pom, se pot planta zorele, ale căror flori în formă de pâlnie de deschid dimineața sau iederă și viță japoneză, cu creștere rapidă.
De asemenea, se vor planta flori perene chair pe zidurile de împrejmuire, în locuri lăsate special în zid; plantele crescând pe zid formează puncte luminoase, care rup monotonia zidurilor, le fac să fie mai puțin mohorâte.