Pasi in Timisoara

timisoaraTimisoara nu m-a impresionat, dar nici nu m-a dezamagit, asta pentru ca nu ma asteptam sa gasesc o “Mica Viena”, “O Perla a Banatului” sau un oras din tara Minunilor. Oricat de aproape ar fi de granita vestica, nu am uitat ca sunt in Romania, tara în care, din pacate, istoria nu adauga stralucire oraselor, ci lasa în urma degradarea cladirilor cu povesti, care devin doar o marturie trista a dezinteresului manifestat de autoritatile locale. Timisoara este insa un oras cameleon, care se adapteaza si se transforma dupa ochii si interesele calatorului.

Nu am batut Timisoara la pas, asa cum ii sade bine turistului, deoarece am avut un obiectiv precis si anume sa gasesc locuri cu o atmosfera deosebita, care sa-mi ofere linistea de weekend.In primul rand, aveam nevoie de o ceainarie care sa semene cu “Ceai la Cotroceni” sau “La Metoc”, pe care le recomand daca ajungeti în Bucuresti. Nu am avut noroc, asa ca m-am retras la Carturesti si nu am regretat decizia. Carturesti-ul din Timisoara ma astepta cu “ceai, muzica si dichis”, într-o atmosfera care te face sa uiti ca te afli într-un mall aglomerat si cosmopolit. M-am pierdut printre rafturi, am rasfoit, am ascultat muzica pe gustul meu – au în playlist “The Lost Song”, The Cat Empire – si am notat cu 10 prima dimineata de weekend în Timisoara.

Seara am evitat cluburile aglomerate, am parasit terasele galagioase si berea rece în favoarea unei experiente deosebite. Astfel, daca sunteti amatori de vin, va recomand sincer Enoteca De Savoya, unde puteti degusta din variate sortimente de vin, atat din soiuri romanesti, cat si din renumite regiuni viticole din Spania, Franta, Italia, toate asortate la platouri  cu branzeturi si specialitati din carne. Muzica de pe fundal modeleaza atmosfera, jazz-ul si blues-ul sunt genurile casei si, judecând dupa pianul si microfonul prezente într-un colt, tind sa cred ca exista si seri de live. A fost o seara reusita, in care, pentru o vreme, timpul a stat în loc, favorizand conversatii nesfarsite care hranesc spiritul si mintea.

Am revenit la Cluj, cu Timisoara de weekend inca in gand.

Voi cum ati descoperit Timisoara?

Articol scris de Andreea Costachescu.

2 thoughts on “Pasi in Timisoara”

 1. Hmmm…
  În mod cert trebuie sa fie în „Perla Banatului” cafenele/ceainarii mai dragute pe ceva stradute cochete.
  Probabil obiectivul era prea precis si nu a lasat timp explorarii. Ai trecut direct la vânat fara a face o vânatoare.
  „The chase is better than the catch” spune o zicala…

  Reply
 2. inseamna ca ai fost degeaba in Timisoara , din moment ce nu te a impresionat 😉 . Mai treci e inca cateva ori pana iti deschizi ochii. Timisoara este mult mai frumos decat Bucurestiul si este unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei si poate chiar ,de ce nu, a Europei .

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.