Respectă cinci obiceiuri pentru o viață sănătoasă

Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț. Remarc cu bucurie un interes tot mai sporit în ceea ce privește îmbunătățirea stilului de viață. Nu este ușor să avem o viață sănătoasă, mai ales dacă avem obiceiuri proaste sau vicii. Însă este esențial să conștientizăm că putem face schimbări și cât de mult ne vor ajuta.

Consider că și pandemia a avut rolul ei și câteva beneficii. Am înțeles că este important să avem grijă de noi, să ne menținem imunitatea ridicată. O viață sănătoasă se poate dobândi prin câteva obiceiuri respectate temeinic. Un stil de viață sănătos poate ține la distanță boli și afecțiuni, cum e zona zoster. Să nu uităm că deși este un virus dormant, el se poate activa când imunitatea este scăzută.

Cinci obiceiuri pentru o viață sănătoasă

Trebuie să avem mai multă grijă de noi, sistemul imunitar are nevoie de susținere. La rândul lui, ne poate feri de diverse boli, afecțiuni, și recuperea după o boală este mai rapidă.

**mișcare, mai multă mișcare

Dau acest sfat tuturor și îmi spun și mie mereu asta, este necesar să facem mai multă mișcare. Ținând cont că majoritatea avem joburi sedentare, lucrăm ore întregi în fața ecranelor, este esențial să ne mișcăm mai mult. Nici nu contează ce mișcare faci, atât timp cât te miști.

Plimbări lungi, antrenamente în sala de fitness sau de aerobic, practicarea unui sport preferat, toate ajută enorm. Cel mai important, acum că tot vine primăvară, este să faceți mișcare în aer liber. Ajută mult la motivare, dar și la deconectare de la rutina zilnică.

Nu uitați că primăvara este sezonul căpușelor, aveți mare grijă când ieșiți în natură. Fiți atenți la fiecare înțepătură ce pare suspectă. Boala Lyme, cauzată de mușcătura de căpușă, are tratament, însă poate fi dureros, costisitor, întinzându-se pe o lungă perioadă de timp.

**odihnă, mai multă odihnă

Ni se pare că nu avem timp suficient pentru a odihnă. Este important să încercăm să dormim 8 ore pe noapte. Pe cât posibil, evită nopțile albe, în funcție de vârstă, e nevoie de tot mai mult timp pentru recuperare.

Ideal ar fi ca la ora 22, cel târziu 23, să fim deja în pat. Dacă somnul nu vine, putem citi o carte, aerisi bine camera înainte de culcare. Corpul nostru, mintea vor învăța să se odihnească și somnul va veni mai repede.

În weekend, de sărbători, în vacanțe, nu ezitați să aveți un somn de frumusețe la prânz. Vă va ajuta mult, și vă va da mai multă energie.

** alimentație sănătoasă, atenție la etichete

Tindem să mâncăm produse semipreparate pentru că sunt rapid de gătit și ne asigură o masă. Însă dacă vom citi eticheta, ne vom da seama cât de nesănătoase sunt. Eu știu că gătitul înseamnă mult timp, energie și produse, dar consider că merită. Poți gestiona calitatea ingredientelor, dar și cantitatea de sare sau zahăr. Există multe rețete de preparate culinare sănătoase, hrănitoare și rapide. Apelați la ele și asigurați-vă că știți ce mâncați.

**fructe și legume, mai multe, mai variate

Am observat că se consumă puține legume și fructe. Există câteva tare îndrăgite, iar altele sunt evitate cu desăvârșire. Se recomandă să consumăm legumele și fructele de sezon, însă nu e neapărat o regulă.

Mie îmi place să consum tot ce e colorat intens, parcă sunt mai apetisante și mai gustoase preparatele. Aleg tot ce e verde, roșu, galben, atât la legume, cât și la fructe. Important este să îndrăznim să încercăm și altceva, să ieșim din zona de confort a alimentației. Doar încercând și altceva, putem descoperi preferate noi.

**suplimente și vitamine, de mare ajutor

Suplimentele și vitaminele au fost atât de blamate încât mult timp, lumea le-a evitat. Ele sunt de mare ajutor în menținerea sănătății noastre. Corpul are nevoie de susținere, imunitatea cere ajutoare, nu le evitați.

Eu apelez la ele primăvara și toamna, atunci simt cel mai mult că am nevoie. Iar în perioadele solicitante, iau Vitamina C de 3 ori pe zi și mă ajută să am mai multă energie.

Tu cum reușești să ai o viață sănătoasă? Ce obiceiuri ai, la ce trucuri apelezi? Te rog să le împărtășești cu noi!

7 comentarii la „Respectă cinci obiceiuri pentru o viață sănătoasă”

  1. Obiceiurile au un rol important în viața noastră, cu atât mai mult în viața sănătoasă. Hidratarea este importantă atât în interior cât și la exterior. Merg la salon sau ies cu soțul meu la o cafea, un restaurant, un spectacol, ceva care îmi (ne) creează o stare de bine. În rest, cam ce ai spus ți tu în articol.

    Răspunde
  2. Ar fi ideal sa consumam mai multe legume decat fructe. Vom obtine mai multi nutrienti, vitamine, antioxidanti, minerale, fibre. Ajuta la intretinerea unei stari de sanatate si a energiei pe toata durata zilei.
    Consumul de alcool poate avea consecinte dramatice asupra sanatatii. Viata devine dificila si se complica simptomele produse de boli existente.
    Fumatul si drogurile provoaca boala cronica si riscuri la adresa sanatatii. De asemenea, sistemul imunitar are de suferit si putem pati afectiuni mult mai grave.
    Cand va simtiti apasati sau lipsiti de energie, incercati sa luati decizii sanatoase. Apelati la exercitii fizice

    Răspunde
  3. Este foarte important sa bem apa. Atat hidratarea, cat si curatarea organismului sunt pe cale sa devina unanime. Majoritatea isi doresc sa faca schimbari, insa au oarecum tendinta de a-si subestima fortele.

    Răspunde
  4. Buna! Multumim de articol. Eu incerc sa fac plimbari zilnic chiar daca e doar pentru a merge la piata. Incerc sa mananc sanatos, desi nu imi iese intotdeauna. Cu somnul nu stau prea bine, cred ca dorm undeva la 6 ore pe noapte. Dar ma simt ok, nu sunt obosita. Stiu ca ar trebui sa imbunatatesc stilul de viata ca sa fiu mai sanatoasa, mi s-a si recomandat de medic. Ma gandeam sa merg la un nutritionist. O zi frumoasa!

    Răspunde
  5. Sfaturile pe care ni le-ai dat tu sunt de mare preț. E mai greu pentru mine să pun în aplicare partea cu mișcarea. Însă, încerc, pe cât posibil, să fac măcar scurte plimbări. Încerc acum să elimin zahărul din dietă, deși e un pic mai dificil, mi-e greu să mă abțin, însă totul ține de voința și de munca noastră cu noi înșine.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.