Asumarea responsabilității ca proprietar de animal de companie

Iubim animalele și ne dorim, de mici copii, să deținem o pisică sau un cățel. Când acest vis nu devine realitate în copilărie, el rămâne în mintea noastră. La momentul potrivit, ne vom lua un animal de companie. Însă aș vrea să se înțeleagă că nu este o jucărie, și că un animal vine cu responsabilități.

Știu că entuziasmul este la maxim în primele zile sau săptămâni. Apoi ne obișnuim cu animăluțul și începem să-l neglijăm. Lucru extrem de trist pentru animal care nu înțelege de ce nu i se acordă atenție ca în zilele bune. Un animal de companie nu vine cu manual de utilizare, dar ar fi bine ca înainte să ne documentăm temeinic. Neacordându-i suficientă atenție, putem scăpa din vedere unele afecțiuni, ce pot fi tratate din timp. Așa cum este și babesioza, boala transmisă prin mușcătura de căpușă. Dacă sesizăm din timp, tratamentul poate fi mai ușor, mai rapid și mai eficient.

Ca și proprietar de animal de companie, ai responsabilități

Mi-am dorit foarte mult un câine și când am adus-o acasă pe Kira, am devenit conștientă de ceea ce înseamnă. I-am oferit timp de joacă și de educație, hrană bună, vitamine, dar și dragoste. Sesizez fiecare schimbare la ea, o cunosc extrem de bine și simt rapid când ceva nu e în regulă. Atunci când petreci mult timp cu câinele tău, joacă sau dresaj, remarci orice schimbare.

Știu că un animal de companie pare o jucărie, dar nu e deloc așa. Și e păcat dacă ajungem să-l tratăm așa. El are nevoie de joacă multă, de afecțiune și atenție. Nu trebuie să ne îndeplinim aceste sarcini cu groază. Îngrijirea animalului nostru de companie nu trebuie să devină o corvoadă.

**Atenție la împerechere și gestație

Împerecherea este ceva normal și natural, însă ea ar trebui supravegheată. Din păcate, prea multe animale ajung astfel pe stradă. Puii sunt abandonați fără milă pentru că îngrijirea lor necesită bani. Însă nu uita că împerecherea este permisă doar animalelor cu pedigree, iar pentru rasele comune, se recomandă sterilizarea.

Se recomandă ca un animal de companie să aibă câteva ture de pui pentru sănătatea acestuia. În perioada de gestație, e bine să supraveghem animalul și să deținem informații despre această etapă. Dacă ai o pisicuță simpatică, pe care o iubești și urmează să aibă pui, trebuie să știi totul despre gestația la pisici. Eu m-am informat temeinic despre ce înseamnă această perioadă și la cățeaua mea, chiar dacă încă nu este cazul.

Oferiți multă, multă iubire și atenție

Un animal te poate iubi necondiționat și poate fi sursa ta cea mai mare de bucurie dacă știi să o vezi așa. A avea un animal de companie înseamnă responsabilitate, hrană, îngrijire, educație, dar și sacrificii. Însă merită pe deplin, spun eu, cea care își face programul în funcție de Kira mea, ciobănescul meu german. Când avea două sau trei mese pe zi, îmi organizam agenda să fiu acasă să o pot hrăni, să nu îi schimb programul.

În agenda mea încărcată, mereu este timp pentru ea, ore de dresaj dimineața devreme la locația stabilită. Îi comand mâncare din timp să mă asigur că nu rămân fără brandul preferat. Nu uit să cumpăr treaturi pentru a o recompensa sau a o răsfăța.

Datorită ei, am devenit mai blândă, mai răbdătoare, mult mai înțelegătoare. Cu ajutorul ei, fac mișcare mai des și cu mai multă plăcere, pentru că repetăm exerciții, dar și fac pași mai mulți. Văd partea bună din fiecare activitate cu ea.

Sunt curioasă dacă tu ai animal de companie, cățel sau pisică? Cât timp îi aloci? Îți asumi responsabilitățile unui bun proprietar de animal de companie?

7 thoughts on “Asumarea responsabilității ca proprietar de animal de companie”

 1. Adevărul este că dacă nu iubești animalele și nu ești responsabil pentru tot ce presupune un animal pe care îl ai sau ți-l dorești, mai bine renunți. Sunt foarte multe lucruri de care trebuie să ai grijă, cu impact asupra animalului de companie, al tău, al celor din jur.

  Reply
 2. Buna! Nu am avut propriu-zis un animal de companie, parintii mei au insa mai multe animale, catelusi si pisici de care am avut si eu grija. Stiu ce responsabilitate implica dar si ce recompense in dragoste aduc. E bine sa te documentezi daca vrei sa adopti un animal de companie pentru a-i oferi tot ce e necesar. Multumim pentru articol! O zi frumoasa!

  Reply
 3. Am avut un acvariu cu pesti la un moment dat, dar acum nu avem niciun animal de companie. Este o responsabilitate mare pe care nu ne-am dorit sa ne-o asumam.

  Reply
 4. Ar fi bine ca toate persoanele sa se informeze bine inainte de a-si lua un animal de companie tocmai pentru a evita eventuale neplaceri pentru animalut. Eu am avut un catel si stiu ca este la fel ca si cu un copil. Are nevoie de atentie, ingrijire si mancare de calitate

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.