Numără stelele. O poveste din Copenhaga de Lois Lowry recomandare lectură

30

Numără stelele. O poveste din Copenhaga de Lois Lowry

Numără stelele. O poveste din Copenhaga este o lectură pentru adolescenți. Consider că este lectura potrivită pentru a afla de ororile războiului. Există multe cărți pe piață despre evrei, lagăre și duritatea nemților. Toți trebuie să știm ce s-a întâmplat în acea perioadă. Și e important ca și tinerii să citească.

Cartepedia pune la dispoziție această carte minunată. Reprezintă o bună lectură de toamnă pentru copii și adulți.

Numără stelele. O poveste din Copenhaga – prietenie, curaj și altruism

Veți considera un subiect greu de digerat pentru tineri. Eu spun că nu e așa. Cartea spune o poveste despre altruism, atât de rar întâlnit printre tineri. Poate cuprinde multe lecții importante de viață dacă aveți răbdare să dezbateți povestea cu ei.

Anul 1943, Copenhaga. Viața pentru Annemarie, o adolescentă, se împarte între școală, teme, povești pentru sora ei, Kirsti. Uită de lipsuri având-o alături pe prietena ei, Ellen. Soldații nemți care patrulează pe străzi le mai sperie pe fete. Însă ele reușesc să îi evite des și să nu le atragă atenția.

Numără stelele. O poveste din Copenhaga

Razia și ascunzătoarea

Auzeau despre atrocitățile care se întâmplă în lume cu evreii. Sperau ca la ei să nu fie cazul. Însă când s-a anunțat razia, fiecare a încercat să facă pentru prieteni ce a putut.

Părinții lui Annemarie aleg să o adăpostească în casa lor pe Ellen, prietena fiicei celor și fiica vecinilor, prieteni de familie. Deși au pierdut recent o fiică, acest ghinion reprezintă o șansă la viață pentru Ellen. Așa o prezintă pe Ellen, soldaților nemți, drept fiica lor.

E greu pentru copii să mintă, să se prefacă. Nu înțeleg de unde atâta ură pentru evrei. Și de ce relocarea este necesară. O mare parte dintre evreii din Copenhaga a fost ajutată să fugă în Suedia. Fiecare a făcut tot ce a putut pentru prieteni, vecini evrei. Pentru că așa e omenesc.

Fuga în Suedia

Singura lor scăpare este fuga pe mare spre Suedia. Rezistența își va face datoria și de data aceasta. Însă e uimitor ce planuri au pentru a-i scăpa pe evrei. Și e de remarcat cum oamenii se ajută la nevoie. Veți descoperi în poveste cât de ușor au fost de păcălit, soldații nemți împreună cu câinii lor de excepție.

O poveste minunată care ne ține în suspans până la final. Ne spune să luptăm pentru cei nevinovați. Învățăm să fim altruiști într-o lume tot mai insensibilă.

Numără stelele. O poveste din Copenhaga

Numără stelele. O poveste din Copenhaga

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

30 Comments

  1. Cristina Dragomir on

    Perioada aceea din istorie este un cosmar chiar si doar citind despre ea. Dar sa o fi trait!? sau sa mai fi fost si copil…

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
idei de vacanță
Idei de vacanță în siguranță

Idei de vacanță pe timpul pandemiei Pandemia ne-a dat toate planurile peste cap. Însă omul este capabil să se adapteze...

Close