Muzeul memorial “Octavian Goga”, Ciucea, Cluj

Muzeul memorial Octavian GogaA venit toamna si odata cu ea ploaia si frigul, si nu ne mai permite sa iesim sa ne plimbam in explorarea de noi locuri deosebite. Daca totusi te decizi sa iesi, iti sugerez sa vizitezi Muzeul memorial “Octavian Goga”.

Cand eram eu eleva, se obisnuia ca majoritatea scolilor sa organizeze excursii la muzeu. Am vizitat de mult ori casa memoriala a lui Octavian Goga, dar nu am stiut povestea de dragoste care s-a petrecut intre Octavian si Veturia Goga. Ei s-au casatorit in ciuda barierelor sociale, au plecat departe de familiile lor si si-au trait povestea de dragostea.

La 80 de km de Cluj-Napoca, pe drumul E60 spre Oradea, este muzeul Octavian Goga. Aici au trait in perioada 1915-1917 poetul maghiar Ady Endre si sotia acestuia, Csinszka (Boncza Berta). Dupa moartea lui Ady, sotia a vandut castelul poetului Goga, in amintirea prieteniei celor doi.

CastelIn perioada 1921-1926, familia Goga modifica esential castelul: il mareste, il etajeaza, ii schimba arhitectura, conferindu-i un stil nou brancovenesc, cu verande largi si vedere spre Cris. In anul 1923, ei se muta in casa noua, dar din pacate, Octavian Goga moare in 1938. In urmatorul an, Veturia Goga aduce la Ciucea un monument de arhitectura romaneasca, biserica din lemn din comuna salajeana Galpaia, infiinteaza o manastire de maici care functioneaza pana in 1947 si isi reia activitatea in 1994.

MausoleuTimp de 20 de ani, Veturia realizeaza “Mausoleul”, monument funerar ridicat in cinstea sotului, din dragoste, chiar si dupa moartea acestuia. Mausoleul este construit din marmura si mozaic de Murano, adus din Italia.

In anul 1967, Veturia doneaza castelul statului roman cu conditia ca acesta sa fie mereu muzeu deschid publicului. Muzeul se compune din Conacul Goga unde locuia familia Goga, Casa Ady era locuinta personalului auxiliar, magazie si bucatarie (astazi casa memoriala a lui Ady Endre), Casa alba (sau Casa de oaspeti) era locuinta pentru musafiri (azi muzeu etnografic), grajdurile au fot demolate, iar acum acolo este teatrul de vara, Manastirea, Biserica de lemn adusa de Veturia.

Este un loc minunat, si e bine de stiut ca acest castel este deschis de luni pana duminica intre orele 9 – 17, si esti asistat de ghizi amabili.

Ady EndreBiserica de la SalajCurte muzeu

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.