Mă gândesc la acest articol de ceva timp și tot strâng informații, dar de curând am văzut pe un site ce promova un stil de viață sănătos, o rețetă ce cuprindea coajă de lămâie. Și atunci ”mi-a sărit țandăra”.
Cum să promovezi o viață sănătoasă și totuși să recomanzi într-un desert coajă de lămâie?
Am făcut o listă de obiceiuri pe care ar trebui să le respectați în bucătărie atunci când gătiți, pentru a avea grijă și de sănătatea voastră, și nu doar de aroma preparatelor:
– ingredientele trebuie să fie proaspete și ținute în frigider, cămară, pivniță, la temperatura optimă; verificați înainte de folosire termenul de valabilitate, dacă a expirat, aruncați-l la gunoi;
– spălați ouăle doar înainte să le folosiți, nu când le așezați în frigider. Înainte să le folosiți, verificați dacă ouăle sunt proaspete, prin metoda simplă cu paharul de apă. Puneți oul în apă, dacă se duce la fund e proaspăt și poate fi folosit, dacă se ridică deasupra, îl puteți arunca la gunoi;
– stafidele trebuie spălate în puțină apă călduță, și apoi le punem într-un bol cu rom pentru 10 minute, vor fi mai gustoase;
– nu folosiți un singur fund de lemn/tocător pentru toate alimentele, ideal ar fi să aveți un fund de lemn pentru carne crudă, pe partea cealaltă îl puteți folosi pentru pește, un fund de lemn pentru fructe, legume și altul pentru pâine, în tăieturile din lemn bacterii periculoase, ca salmonella şi E.colli, se pot adăposti. Puteți opta pentru fund de tocat din sticlă, plastic sau marmură, dar nici acelea nu sunt prea recomandate; din când în când spălați bine tocătorul cu sare, va mai distruge din bacterii;
– NU folosiți NICIODATĂ coaja de la citrice, lămâie, portocală, lime, grepfruit. Înainte să folosiți aceste fructe, vă recomand să le spălați bine de tot, chiar și cu peria. Dar nici în acest caz, nu este voie să o consumați. În coaja citricelor se acumulează cantități mari de pesticide și conservanți dăunători pentru corp;
– evitați să folosiți margarină sau praf de budincă în prăjituri, folosiți doar unt, și în loc de un praf de budincă, faceți o budincă de casă, mult mai gustoasă și sănătoasă.
Poate unii dintre voi știați deja de aceste mici detalii, unii poate nici nu v-ați gândit la ele. M-am simțit datoare cu acest articol, pentru că prea multă lume face aceste greșeli în bucătărie!
Dacă am uitat ceva, puteți completa lista cu un comentariu!
Hmm, m-ai pus pe ganduri cu coaja aia de lamaie / portocala. In cate prajituri n-am mai pus-o…
@Dana – Apare atât de des în rețetele de desert, și nu numai, încât sunt îngrozită. Prea puțină lume știe, dar e bine să răspândim știrea! Măcar de acum încolo nu o mai folosi.
Treaba cu [,] cojile de lamaie, portocale etc. ar trebui stiuta de la sine, ca ele contin cea mai mare cantitate de pesticide si odata folosite la dulceturi si altele iar apoi mancate, practic ne otravesc organismul. Doar ca nu multa lume stie sau vrea sa creada. Cunosc pe cineva care inca face dulceata din coji de portocale desi i-am spus ca dauneaza … Interesante celelalte lucruri, sunt bune de stiut 🙂
Un alt lucru: nu incalziti la microunde mancarea in recipiente de plastic. Aparent se transfera din celulele maselor plastice in mancare. Folositi doar sticla si ceramica.
@Roxana – sănătatea e cea mai importantă, atât de multe E-uri şi chimicale se ascund în mâncare, de multe dintre ele nici nu suntem informaţi. În timp însă, vom simţi efectele.
@Opel – e bine de ştiut, am mai citit undeva, dar nu mi-am amintit în momentul în care am scris articolul. Mulţumesc de completare.
multumim pentru sfaturi!
Cu mare drag!
Hopa! Praf de budinca? Oare asta ce pacate are? :-ss
@Ioana – praful de budincă e doar un praf ce conține prea multe E-uri, coloranți, nocivi pentru corp.
Cred ca ai uitat sa mentionezi, si nu oricum, ci pe locul 1: sa NU prajesti ceapa pentru mancare! :))
Chestia asta ma scoate din sarite, mai ales cand vreau sa aerisesc in casa si imi vine un iz de ceapa prajita de la vecini :((
NU este sanatoasa!
PS: eu folosesc tocator de plastic dur, in locul celui din lemn. Este mult mai igienic.
Ai dreptate, şi nu doar ceapa în ulei, nici renumitul răntaş nu este sănătos, făina prăjită este foarte greu digerată de către stomac.
Mulţumesc de completare!
Ah… asta cu ceapa, da!
Iar rantasul… moartea pasiunii…
Pot sa ma mandresc ca sunt a treia generatie in familie care nu mai gateste cu rantas… Cand aud ca unii INCA o mai fac… Si apoi se lauda ca gatesc sanatos 🙂
Gatesti, corect…dar CUM? cred ca asta e mai important, sincer…
La multi ani si in 2013 toate dorintele tale sa se implineasca!
love,
Ana Q.
* _██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。*
˛.(´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.** ˛_Π_____. * ˛* * * *
.°( . • . ) ˛°./• ‘♫ ‘ •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *
*(…’•’.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬ . * *
Util articolul! Si eu foloseam coaja de lamaie la prajituri…Chiar acum de Craciun am facut niste fursecuri la care am folosit coaja de lamaie.
Sper să nu o mai foloseşti niciodată.
Utile sfaturi!!!
Cu siguranta nu o sa mai folosesc. M-am ingrozit cand am citit articolul.
Eu am lamaiul meu de 30 de ani care e plin de fructe…iti dai seama ca folosesc coja doar de la lamaile mele..
@ K – asta e foarte bine! Dacă nu sunt stropite, sunt ok!