Ne apropiem cu pasi repezi de sarbatoarea Nasterii Domnului. Orice sarbatoare impune si un meniu festiv. Si daca nebunia de la job si shopping, te-a lasat fara idei, iti recomand meniul pe care l-am ales eu pentru acest an de Craciun.
Salata de bouef – o combinatie de culori, arome si vitamine
Ingrediente necesare: 500 grame carne fiarta de pui sau vita, 500 grame cartofi, 250 grame mazare, 2 morcovi, un patrunjel, o telina mica, 6 castraveciori murati in otet, gogosari, 3 mere, maioneza, o lingurita mustar, sare, piper, masline, 2 oua rascoapte, verdeata.
Mod de preparare: Carnea fiarta se taie in cuburi mici la fel si cartofii fierti, se amesteca cu mazarea fiarta, telina si morcovul rase crude sau fierte, castraveciorii si gogosarii taiati cuburi. Merele se rad si se adauga in ultimul moment, se amesteca cu sare, piper si 3 linguri de maioneza. Se aseaza salata in farfuria de servit, se da forma dorita, se netezeste cu cutitul si se acopera cu restul de maioneza. Se garniseste dupa dorinta cu masline, cu gogosari, verdeata.
Salata de cartofi cu peste afumat – o delicatesa
Ingrediente necesare: 300 grame cartofi, 2 cepe rosii, 200 grame peste afumat, 5 linguri ulei, 2 oua, 3 linguri otet, sare, piper.
Modul de preparare: Se spala cartofii si se pun la fiert, cu tot cu coaja, in apa cat sa i acopere, cu 1 lingurita de sare. Se tin la foc mic, cu oala partial acoperita, pana cand sunt fierti. Se scurge apa si se lasa sa se raceasca. Cartofii se lasa sa se raceasca in oala acoperita, astfel incat sa ramana umezi, daca se usuca se vor curata foarte greu. Se fierb ouale tari, pentru a le taia in salata. Se curata ceapa, se taie rondele si se pune in vasul in care vom prepara salata orientala. Peste ceapa se pune otetul, sarea si uleiul, se rasneste piper, dupa gust. Trebuie sa sa tina cont ca si pestele este sarat, se va pune mai putina sare, cam 1/3 de lingurita. Se amesteca si se lasa ceapa sa se marineze in acest amestec in timp ce curatam cartofii. Ceapa isi va pierde iuteala iar salata de cartofi va fi mai gustoasa astfel. Se curata de coaja cartofii, cat sunt inca fierbinti. Se taie apoi cartofii rondele cu grosimea de aproximativ 0,5 cm si se adauga, calzi, peste amestecul de ceapa, ulei si otet. Este important sa punem cartofii calzi, pentru ca marinata sa ii patrunda si salata orientala sa fie gustoasa. La salata de cartofi se adauga pestele curatat de oase, rupt in bucati sau taiat, si ouale taiate rondele.
Sarmalele – nu este masa de Craciun fara traditionalele sarmale
Ingrediente necesare: 1,5 kg varza acra, 1/2 kg carne de porc, 200 g ceafa de porc afumata, 100 grame orez, 4 cepe, piper, ienibahar, 300 ml suc de rosii, o foaie de dafin, cimbru, marar.
Mod de preparare: Pentru sarmale, este buna numai varza cu foi subtiri. Sarmalele mici se fac numai din varful frunzelor foarte subtiri, fara nervuri groase. Carnea de porc amestecata cu carne de vita ?i ceafa de porc se trec prin masina de tocat, impreuna cu ceapa calita 2 minute cu 2 linguri de untdelemn. La tocatura, se adauga orezul spalat si scurs de apa si putin piper si ienibahar. Sare nu se pune, deoarece carnea afumata si varza sunt suficient de sarate. Se aaeaza o foaie de varza in palma intinsa sau pe masa, se pune o lingurita de tocatura, asezata ca un rulou pe latimea frunzei, astfel ca si la un capat si la celalalt al tocaturii sa ramana 2 cm de frunza libera. Se intoarce un capat ingust al frunzei peste rulou si se aduce si un capat lung al acesteia peste carne, rulandu-se impreuna pana la celalalt capat al frunzei; apoi cu mana se introduce si capatul care a ramas liber. Cand sunt gata toate sarmalele, frunzele ramase se taie pe langa nervura din mijloc, se suprapun mai multe si se ruleaza, apoi se taie subtiri, ca fideaua.
Pentru fiertul sarmalelor, se pregateste o oala de 5 l. Jumatate din cantitatea de varza tocata se aseaza pe fundul oalei impreuna cu o legatura de marar uscat, iar cealalta jumatate deasupra sarmalelor. Sarmalele se aseaza in cerc, lasand la mijloc loc gol, unde se va pune ciolan afumat de porc. Pentru aroma si gust, se pot pun 2 foi de dafin si boabe de piper, o ramura de cimbru ?i marar t?iat m?runt, iar, pentru culoare, 200 ml suc de rosii. Se toarna apa clocotita cat sa le cuprinda, se acopera si se lasa sa fiarba la foc mijlociu pana cand dau in clocot, apoi focul se reduce. Se servesc cu smantana la masa.
Porc cu cirese – nu te teme sa incerci
Ingrediente necesare: 1,2 kg pulpa de porc fara os, 500 g cirese, 50 g unt , 1 ceapa mare 50 g unt 200 ml vin rosu 2-3 cuisoare 1 varf de lingurita scortisoara sare si piper dupa gust
Mod de preparare: Se spala carnea de porc, se presara cu sare, piper, scortisoara si cuisoare; Ceapa se curata, se spala, se taie inele subtiri si se aseaza in tava; Deasupra cepei se pune carnea, se unge cu unt si se coace in cuptorul preincalzit cel putin o ora, stropind cu vin si sosul din tava; Se spala ciresele, se inlatura samburii si se fierb 10 minute in 300 ml apa; Se scot ciresele din apa, se pun langa carnea din tava si se mai lasa in cuptor 10 minute.
Racituri –
Ingrediente necesare: 1 rasol de porc 2 picioare de porc zarzavat pentru supa sare si piper boabe dupa gust 1 gogosar murat usturoi
Mod de preparare: Picioarele de porc se parlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se spala in mai multe ape. Rasolul de porc si urechile curatate bine se pun intr-un vas mare cu apa; Se fierb la foc potrivit in vasul descoperit. La mijlocul timpului de fierbere se adauga zarzavatul de supa, curatat si spalat, taiat felii mari si o lingura de sare; Cand carnea se desprinde de pe os, se scoate zarzavatul si se lasa deoparte. Carnea se curata de pe oase, se imparte in mod egal si se pune in farfurii; Fiecare farfurie se garniseste cu felii de gogosar murat, apoi se acopera cu zeama in care a fiert carnea, amestecata cu mujdei de usturoi strecurat; Farfuriile se umplu cu zeama si se lasa la rece pentru ca gelatina sa se prinda. Se incearca puterea de coagulare inainte de adauga zeama de carne, luand o lingura de zeama si lasand-o la frigider. Daca zeama se coaguleaza repede, nu mai are nevoie de nici un adaos. In caz contrar se fierb cateva foi de gelatina alimentara, se lasa sa se raceasca si se adauga in zeama de carne. Racitura sta la rece de pe o zi pe alta.
Cozonac aromat in doua culori
Ingrediente necesare: 1 l lapte, 2 kg faina , 12 linguri cu varf de zahar, 6 oua , 250 ml ulei, putina sare, drojdie cat o nuca, cacao, vanilie, rahat, nuca tocata.
Mod de preparare: Se amesteca bine zaharul, ouale, uleiul, sarea, laptele putin caldut si drojdia sfaramata. Se lasa maiaua la dospit pana ce incepe sa faca basici. Se imparte compozitia in doua, in jumatate se pune cacao dupa dorinta. Se amesteca si framanta fiecare jumatate de compozitie, cu faina treptat (aluatul obtinut trebuie fie mai moale) si si se lasa o ora la dospit. Din fiecare aluat se fac 4 painisoare. Se intinde o foaie de aluat alba, se pune rahat taiat cubulete si nuca inmuiata cu putin lapte si vanilie, si apoi foaia cu cacao. Se ruleaza, se aseaza in tavi si se lasa la dospit circa 15 minute. Se da apoi la cuptor si cand sunt aproape gata, se ung cei 4 cozonaci cu ou batut spuma si se mai coc 10 minute.
Tort de ciocolata
Blatul de ciocolata 60 g de migdale pudra, merg si nuci macinate 100 grame zahar pudra, 20 grame cacao, 4 albusuri, putina sare.Amestecati migdalele cu 60 grame zahar pudra si cacaua. Albusurile se bat spuma cu 40 grame de zahar si un varf de sare. Se toarna amestecul de migdale si se amesteca usor sa nu se lase compozitia. Se rastoarna intr-o forma detasabila si se da la cuptorul preincalzit la 200gradeC pentru 15 minute. Se lasa la racit.
Mousse de ciocolata alba: 125 ml de smantana lichida dulce, 250 grame ciocolata alba, o foaie de gelatina, 300 ml frisca. Se bate frisca bine. Gelatina se pune la inmuiat. Smantana se incalzeste, se adauga si ciocolata si se amesteca pana se topeste. Cand este caldut amestecul se adauga gelatina si frisca batuta. La fel se procedeaza si la urmatoarele.
Mousse de ciocolata cu lapte: 125 ml frisca lichida, 160 gr ciocolata cu lapte,1 foaie gelatina, 100 grame frisca batuta.
Mousse de ciocolata amaruie: 125 ml de frisca lichida, 200 g ciocolata amaruie, 110 ml frisca batuta, 1 foaie de gelatina.
Mai intai se toarna mousse-ul alb, asteptam sa se intareasca, pe urma cel cu ciocolata cu lapte si ultimul cu ciocolata amaruie. Se decoreaza dupa plac.
Decorarea mesei nu trebuie lasata deoparte. Sper ca ti-ai achizitionat din timp fata de masa, servetele, lumanari cu design de Craciun, de iarna. Alegeti un vin bun si bucurati-va de o masa frumoasa in familie!
Sarbatori fericite!
tare bun meniul! Ai avut ?i cârna?i afuma?i? 🙂
Da, bineinteles, nu au lipsit de la masa de Craciun! 🙂