Memorii din închisoare de Shahrnush Parsipur recomandare lectură

23

Memorii din închisoare – lectură cutremurătoare

Există lecturi grele, cutremurătoare. Ele ne deschid ochii. Prin ele, privim lumea din alte perspective. Îmi plac cărțile cu povești de viață. Memorii din închisoare de Shahrnush Parsipur este o astfel de carte. Deși la început, mi s-a părut o lectură grea, pe parcurs am savurat-o din plin. Pana de curent m-a ajutat să o termin de citit în câteva ore.

memorii din închisoare

Memorii din închisoare – viața tristă din închisorile din Iran

Shahrnush Parsipur își începuse cariera literară la doar 16 ani. Își dorea o viață liniștită. Îmi plăcea să scrie cărți. Și-a dat demisia din postul de producător de televiziune în semn de protest față de executarea a doi jurnaliști de către SAVAK. Nu își imagina că din acel moment viața liniștită vă rămâne un vis frumos.

Shahrnush Parsipur ajunge într-o închisoare politică în timpul revoluției din 1979. Ea a stat închisă 4 ani, 7 luni și 7 zile fără să fie condamnată. Cartea este un lung șir de povești adunate din închisoare. Viața din închisoare, colegele de detenție, toate tinere, până în 30 de ani. Deși aveau acces la mâncare, toalete și uneori cărți și ziare, totuși viața era grea.

memorii din închisoare

Memorii din închisoare – povestea femeilor umilite în Iran

Femeile erau înjosite, umilite. În închisoare, încercau să desfășoare activități pentru ca timpul să treacă mai ușor. Li se spunea ”Nu e nevoie să munciți. Trebuie doar să reflectați.” Uneori erau bătute cu biciul la tălpi. Alteori erau obligate să stea în picioare ore întregi.

memorii din închisoare

După 4 ani, 7 luni și 7 zile este eliberată. Însă nu pentru mult timp. Se reîntoarce în închisoare, de data asta ajunge la penitenciarul Qasr. Aici erau prostituate și drogate. Conștientizează încă o dată auzind poveștile femeilor din închisoare că femeia nu are dreptul la educație. E mult mai ușor să domini femeile care nu își cunosc valoarea și puterea. Din păcate, 85% dintre deținute, nu fuseseră închise din motive politice. Ele erau închise pentru crimă. Își uciseseră soții. Soți mai în vârstă decât ele cu 15-20 de ani. Soți care erau brutali, agresivi, niște brute.

Memorii din închisoare – cum e viața după închisoare?

Există viață după închisoare. Dar traumele trăite îți afectează psihicul pe termen lung. Trăiești mereu cu impresia că cineva te pândește. Ai grijă ce vorbești ca să nu fie interpretat greșit. Încrederea în oameni se câștigă tot mai greu. Îți dorești doar liniște și o viață normală.

La finalul cărții, autorea se întreabă dacă vreodată țara ei va ajunge la gradul de normalitate și decență? Respect față de femei, față de copii, față de drepturile oamenilor! Ea declară și acum: ”Sunt socialistă și cred în democrație.”

Memorii din închisoare de Shahrnush Parsipur poate fi găsită pe site-u Târgul Cărții . Vă recomand să citiți și alte cărți scrise de această autoare. Poveștile prezentate sunt frumoase, iar stilul de scris este unul deosebit!

Ați citit această carte? Dar alte cărți de această autoare?

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

23 Comments

  1. Mda, nu stiu ce sa zic. Poate fi stilul scriitorului frumos dar genul acesta de carti nu e pe gustul meu. Prea multa suferinta. Nu cred ca as putea sa o citesc 🙁

  2. Cartea pare incredibila, emotionanta in primul rand, dar si genul care te face sa meditezi.
    Nu este genul meu preferat, pentru ca prefer materialele usor didactice sau de aventura, insa e oricum interesanta

  3. Urmarisem acum un timp un reportaj din Afganistan despre femeile din inchisoare, m-a urmarit zile intregi gandul, mai ales ca si poporul nostru a avut in anii 50 scene oribile in inchisori. NU stiu daca as face fata sa citesc o carte intreaga despre asta dar autoarea e de retinut.

  4. Nu stiu cartea si nici autoarea. Am vazut un film cu un subiect asemanator, viata dupa inchisoare a unei femei nevinovate. Vieti distruse, nciiodata nu mai esti normal dupa o asa experienta.

  5. Nu am citit aceasta carte, dar am citit carti similare si pot spune ca mi s-a rupt sufletul pentru ca stiu ca sunt reale, sunt tragedii prin care au trecut si inca mai trec multe femei

  6. Hei, foarte interesanta cartea. Imi plac povestile de viata chiar daca sunt asa dramatice. Mi se pare ca te dezvolta ca om si te ajuta si sa-ti dai seama ca poate problemele tale din momentul ala sunt… pistol cu apa.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
parfum original
De ce este important să folosim un parfum original?

Nicio zi fără un parfum original Dacă te respecți, vei alege întotdeauna un parfum original. De multe ori, prețul ridicat...

Close