Memorii din închisoare – lectură cutremurătoare
Există lecturi grele, cutremurătoare. Ele ne deschid ochii. Prin ele, privim lumea din alte perspective. Îmi plac cărțile cu povești de viață. Memorii din închisoare de Shahrnush Parsipur este o astfel de carte. Deși la început, mi s-a părut o lectură grea, pe parcurs am savurat-o din plin. Pana de curent m-a ajutat să o termin de citit în câteva ore.
Memorii din închisoare – viața tristă din închisorile din Iran
Shahrnush Parsipur își începuse cariera literară la doar 16 ani. Își dorea o viață liniștită. Îmi plăcea să scrie cărți. Și-a dat demisia din postul de producător de televiziune în semn de protest față de executarea a doi jurnaliști de către SAVAK. Nu își imagina că din acel moment viața liniștită vă rămâne un vis frumos.
Shahrnush Parsipur ajunge într-o închisoare politică în timpul revoluției din 1979. Ea a stat închisă 4 ani, 7 luni și 7 zile fără să fie condamnată. Cartea este un lung șir de povești adunate din închisoare. Viața din închisoare, colegele de detenție, toate tinere, până în 30 de ani. Deși aveau acces la mâncare, toalete și uneori cărți și ziare, totuși viața era grea.
Memorii din închisoare – povestea femeilor umilite în Iran
Femeile erau înjosite, umilite. În închisoare, încercau să desfășoare activități pentru ca timpul să treacă mai ușor. Li se spunea ”Nu e nevoie să munciți. Trebuie doar să reflectați.” Uneori erau bătute cu biciul la tălpi. Alteori erau obligate să stea în picioare ore întregi.
După 4 ani, 7 luni și 7 zile este eliberată. Însă nu pentru mult timp. Se reîntoarce în închisoare, de data asta ajunge la penitenciarul Qasr. Aici erau prostituate și drogate. Conștientizează încă o dată auzind poveștile femeilor din închisoare că femeia nu are dreptul la educație. E mult mai ușor să domini femeile care nu își cunosc valoarea și puterea. Din păcate, 85% dintre deținute, nu fuseseră închise din motive politice. Ele erau închise pentru crimă. Își uciseseră soții. Soți mai în vârstă decât ele cu 15-20 de ani. Soți care erau brutali, agresivi, niște brute.
Memorii din închisoare – cum e viața după închisoare?
Există viață după închisoare. Dar traumele trăite îți afectează psihicul pe termen lung. Trăiești mereu cu impresia că cineva te pândește. Ai grijă ce vorbești ca să nu fie interpretat greșit. Încrederea în oameni se câștigă tot mai greu. Îți dorești doar liniște și o viață normală.
La finalul cărții, autorea se întreabă dacă vreodată țara ei va ajunge la gradul de normalitate și decență? Respect față de femei, față de copii, față de drepturile oamenilor! Ea declară și acum: ”Sunt socialistă și cred în democrație.”
Memorii din închisoare de Shahrnush Parsipur poate fi găsită pe site-u Târgul Cărții . Vă recomand să citiți și alte cărți scrise de această autoare. Poveștile prezentate sunt frumoase, iar stilul de scris este unul deosebit!
Dupa ce am citit romanul Shantaram am devenit pasionata de astfel de carti asa ca o trec pe lista de lectura.
Azi mi-a ajuns si mie Shantaram, abia astept sa o citesc.
Mda, nu stiu ce sa zic. Poate fi stilul scriitorului frumos dar genul acesta de carti nu e pe gustul meu. Prea multa suferinta. Nu cred ca as putea sa o citesc 🙁
imi plac la nebunie cartile de genul, din tari indepartate. noua ni se pare tare usoara viata, din exterior, dar citind marturii reale… te cam cutremura!
Iti dai seama cat de pretioasa e libertatea.
Multumim pentru recomandare 🙂
cred ca este un subiect foarte interesant, am mai citit cate ceva despre aceste orori!
Imi recomanzi si mie cateva titluri?
Mi se pare un subiect extrem de interesant, mi-ar placea sa o citesc!
Cartea pare incredibila, emotionanta in primul rand, dar si genul care te face sa meditezi.
Nu este genul meu preferat, pentru ca prefer materialele usor didactice sau de aventura, insa e oricum interesanta
Trebuie citita si aceasta, neaparat!
Uh pentru mine e n subiect interesant, trec cartea pe wishlist.. momentan am 2 carti de citit dar dupa e posibil sa o caut si eu
http://deyutza87.blogspot.ro/
Urmarisem acum un timp un reportaj din Afganistan despre femeile din inchisoare, m-a urmarit zile intregi gandul, mai ales ca si poporul nostru a avut in anii 50 scene oribile in inchisori. NU stiu daca as face fata sa citesc o carte intreaga despre asta dar autoarea e de retinut.
Probabil am s-o trec si pe aceasta pe lista, desi mai am altele pe care imi doresc mai mult sa le citesc.
Nu stiu cartea si nici autoarea. Am vazut un film cu un subiect asemanator, viata dupa inchisoare a unei femei nevinovate. Vieti distruse, nciiodata nu mai esti normal dupa o asa experienta.
Nu am citit aceasta carte, dar am citit carti similare si pot spune ca mi s-a rupt sufletul pentru ca stiu ca sunt reale, sunt tragedii prin care au trecut si inca mai trec multe femei
Sa inteleg ca este povestea adevarata a unei femei? Deja ma trec fiorii, bine ca nu locuiesc in Iran.
Hei, foarte interesanta cartea. Imi plac povestile de viata chiar daca sunt asa dramatice. Mi se pare ca te dezvolta ca om si te ajuta si sa-ti dai seama ca poate problemele tale din momentul ala sunt… pistol cu apa.
Foarte bine punctat. Asa consider si eu ca trebuie sa citim si carti ”triste” pentru a aprecia mai mult ceea ce avem.
Chiar mi se pare interesanta tema si imi doresc sa o citesc.
Nu stiu , daca aceasta carte m-ar atrage. Pare interesanta, dar nu cred ca e genul meu 🙂
Pare o carte interesanta si poate am sa ajung s-o citesc. Am o lista atat de lunga cu carti interesante incat nici nu stiu de care sa ma apuc
E o carte frumoasa pentru persoanele care le plac acest gen, eu nu sunt atrasa de asa ceva.