Lacul Rosu – Harghita

Lacul RosuJudetul Harghita ne asteapta in orice anotimp sa ne incante cu frumusetile lui.

Lacul Rosu, lac de baraj natural, s-a format in anul 1837, si este situat langa Cheile Bicazului, judetul Harghita. Lacul are un perimetru ce depaseste 2800m, o arie de 114 000 m2, iar volumul apei acumulate de peste 580 000 m3, adancimea fiind de 13 m.

Numele de Lacul Rosu provine de la gresia rosie tertiara, usor dezagreagabila transportata de Paraul Rosu, care a vopsit in rosu imprejurmile pana la lac. Ce are deosebit acest lac ? Multimea trunchiurilor goale ale brazilor de odinioara, care ies din apa strapungand imaginea Micului Suhard reflecatat in oglinda lacului.

Legendele, doua la numar, spun altceva.

  • Prima legenda spune ca langa Lacul Rosu a trait o fata frumoasa ce avea parul negru, ochi verzi-brumariu, corpul ei era ca plopul leganand in vant. Intr-o zi, fata a plecat la targ in Gheorgheni. Acolo s-a intalnit cu un baiat asa de voinic care cu cele doua brate era capabil sa stranga afara toata suflarea dintr-un urs; care canta cel mai frumos din flaut in regiune, care era bun de a construi case, sau de sculptat carute. Precum s-au vazut – ca dragostea vine dintr-una, si te loveste in inima ca fulgerul – s-au si indragostit. Baiatul a cumparat o naframa de matase si a cerut-o de nevasta. Nu s-au putut cununa insa, pentru ca baiatul a fost luata in armata. Fata-l astepta si-l astepta in fiecare zi insa nu el nu venea. In fiecare seara, mergea afara la fantana, cu mica sa ulcica de lut, si acolo plangea ore lungi dupa dragostea ei. Si inima muntilor s-a induplecat de oftarile si de cantecele frumoase si dureroase ale lui Eszter. Intr-o zi, dupa masa de Duminica s-a intamplat, insa, ca ea sa fie observata de un sef de talhar, care era prin regiune. Repede a ridicat-o pe fata pe saua lui si a galopat ca vijelia spre Cohard, langa muntii stancosi cu o mie de fete, unde se afla catunul lui. A promis fetei aur, argint, tot ce avea, i-a promis un palat de diamant, numai sa poata sa o convinga pe ea sa-i devina sotie. Insa ea nu era interesata nici de el si nici de averea lui, ei numai dragostea veche ii trebuia. Pe el il astepta si atunci cand soarele isi arata fata in fiecare zi, si atunci cand lumea isi inchide ochii. Dar talharului i-au fost de ajuns plansetele fetei si a devenit foarte nerabdator, si a incercat s-o forteze pe ea sa devina sotia lui. Fata s-a speriat si in plans, a strigat la munti cerandu-le ajutorul. Muntii au inteles strigatul fetei si cu un sunet ingrozitor, stancile au pornit la vale acoperind tot ce statea in cale, inclusiv pe talhar si pe fata. Asa s-a format lacul Rosu, lacul Ucigas.
  • A doua legenda spune ca pe pajistea dintre versantii muntilor a fost o stana. Ciobanii, vazand apropierea furturnii, au incercat sa se refugieze, dar Muntele Ucigas, daramandu-se, i-a ingropat impreuna cu oile. Denumirea lacului provine de la apa inrosita de sangele varsat de acestia.

Cum poti ajunge acolo ? Fie prin orasul Gheorgheni, fie prin Cheile Bicazului, judetul Neamt.

Distanta dintre marile orase si obiectiv :

  • Satu-Mare – Gheorgheni –356 km
  • Oradea – Gheorgheni –396 km
  • Cluj-Napoca – Gheorgheni – 243 km
  • Timisoara – Gheorgheni – 491 km
  • Sibiu – Gheorgheni – 229 km
  • Brasov – Gheorgheni – 150 km
  • Bucuresti – Gheorgheni – 318 km
  • Iasi – Gheorgheni – 332 km

Harta

Vezi Harta Marita

Iti doresc plimbare placuta, te vei relaxa intr-un peisaj minunat si un aer curat de munte!

1 thought on “Lacul Rosu – Harghita”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.