Învață să respecți alegerile prietenilor

Alegerile prietenilor trebuie respectate, nu dezbătute

A fi un prieten bun nu e ușor. Alegerile prietenilor trebuie să învățăm să le respectăm. Chiar dacă, de multe ori, nu le înțelegem. Și nici nu e treaba noastră să înțelegem decizia. Fiecare știe ce e mai bine pentru el. Ne place sau nu, trebuie să-i susținem. Nu e ușor pentru nimeni să decidă. Așa că sigur au nevoie de susținere.

Trebuie să învățăm să respectăm inimitatea prietenilor. Să încercăm să nu intrăm prea mult în sufletul lor. Da, suntem prieteni. Însă, uneori oamenii au nevoie de spațiu și nu trebuie să ne supărăm. Unele decizii trebuie luate de persoana în cauză.

Alegerile prietenilor – ajută cu un sfat

Datoria unui prieten este să vină cu sfaturi atunci când sunt solicitate. Evită să dai sfaturi dacă nu îți sunt cerute. Trebuie să înțelegem că nu avem întotdeauna dreptate. Și nici nu știm de fiecare dată ce e mai bine pentru celălalt.

E interesant că ne place să dăm sfaturi, dar nu să le și primim. Tare ciudat, nu? Ești doar un om, nu le știi chiar pe toate. Bunicii noștri aveau o vorbă, ”și de la un prost ai ce să înveți”. Aș completa eu, ”doar taci și ai răbdăre să asculți”. Tăcerea e de aur. Prietenii au nevoie să fie ascultați, nu doar să primească sfaturi. Discutând cu cineva, povestind despre probleme, frământări, uneori găsesc singuri răspuns.

Alegerile prietenilor – bune pentru ei, nu pentru noi

Alegerile prietenilor nu sunt mereu pe placul nostru. Dar ei nu iau decizii ca să ne fie nouă bine, ci lor. Scuză-i pe cei care se gândesc la ei prima dată, dar așa e normal. Nu fii egoist. A fi un prieten bun înseamnă a vedea binele celuilalt. Ajută cât poți, dacă poți. Fii alături de el în decizia luată.

Respectă decizia!

Mă repet! Respectă decizia prietenului tău. Chiar dacă nu o înțelegi pe moment, cu timpul îți vei da seama. Nu încerca să-i schimbi decizia. Nu îi aduce argumente contra deciziei. Mai târziu, îți va putea reproșa.

Tu știi că decizia lui nu e bună.  Și ai dreptate! Însă, uneori, oamenii trebuie să se lovească de greutăți pentru a înțelege. Fiind decizia lor, nu vor putea da vina pe nimeni. Din greșeli, tot învățăm.

Tu știi că decizia lui nu e bună. Și te-ai înșelat! A făcut cea mai bună alegere. Îți dovedește prin reușitele lui, prin fericirea lui. Acum îți dai seama că și tu poți să greșești.

Prietenii au nevoie de susținerea noastră!

A fi un prieten bun înseamnă a ști să susții pe cineva. Decizia luată nu mai trebuie dezbătută. Dacă va fi greu, încurajează-l. Îl poți ajuta? Nu ezita să o faci. Încearcă să fii un prieten bun, calculat, altruist! Astfel viața voastră va fi mai bună. Având prieteni fericiți și împliniți, vei avea un sentiment de bine, de neegalat.

Trebuie să învățăm să nu intrăm cu bocancii în viețile oamenilor. Chiar și prietenii apropiați, pot avea secrete. Și nu trebuie să ne supărăm sau să criticăm. Oamenii iau cele mai bune decizii pentru ei. Ca prieten, datorita ta, este să-l sprijini cât de mult poți! Și dacă eșuează, să fii lângă el să-l susții, nu să-l critici. Chiar nu are nevoie de reproșuri, ci de susținere!

Tu respecți alegerile prietenilor din cercul tău de prieteni? Știi să fii un prieten bun sau îți place să-ți dai cu părerea și ai mereu sfaturi pentru toți?

Foto

16 comentarii la „Învață să respecți alegerile prietenilor”

  1. Obișnuiesc sa respect părerea celorlați, iar dacă argumentele ma conving, chiar ajung sa o împărtășesc. Sfaturi nu obișnuiesc sa dau prea des, decat atunci când vreunul dintre prietenii mei îmi cere asta.

    Răspunde
  2. Eu nu pot sa fac asta. Stiu ca ai dreptate si ca ar fi mai bine pentru linistea mea sa tac, dar nu pot. Nu cand stiu ca ia decizii gresite din motive gresite. De ce sa il las sa faca o gafa? Simt ca nu asta face un prieten. Uite ca de data asta nu ne punem de acord 😀

    Răspunde
  3. Prietenia este ca vinul bun: cu cât se învechește, cu atât este mai prețios.
    Prietenul bun se cunoaște când ajungi la ceasul greu, de aceea cred că trebuie să păstrăm o limită în toate, să respectăm alegerile.

    Răspunde
  4. Nu prea ma bag in viata personala a prietenilor mei decat atunci cand mi se cere ajutorul sau sfatul pentru ca stiu ca fiecare trebuie sa traiasca cu propriile decizii si alegeri.

    Răspunde
  5. Eu am putini prieteni si cumva ma regăsesc deseori in ipostaza de a sari cu sfaturi, dar incerc sa ma temperez. Oricum, de prietenii mei adevarati sunt alaturi indiferent de deciziile pe care le iau si de urmarile acestora.

    Răspunde
  6. De obicei prietenii apropiati imi cer sfaturi cand au o nelamurire si incerc sa le ofer idei cat mai utile pentru ei. Nu este bine sa insistam atunci cand un prieten ia o decizie care pare gresita, dar in unele momente de rascruce oamenii se pot pierde si de aceea e bine sa insistam cand este o situatie mai grava si avem cum face un bine. 🤗

    Răspunde

Lasă un comentariu