Învață să respecți alegerile altora

Fii o persoană empatică și altruistă

Dintotdeauna a fost greu să respecți alegerile altora. Ni s-a părut că alegerile lor nu sunt bune. Am crezut că noi știm toate detaliile și ne putem da cu părerea. Total greșit! Ne supărăm când oamenii iau decizii fără a ține cont de părerea noastră. Însă ne supărăm la fel de tare când oamenii ne critică alegerile.

De orice parte a baricadei te-ai afla, un lucru e clar. Fiecare ia decizia potrivită pentru el. Nimeni nu poate să știe povestea completă decât cel implicat. Cu siguranță, atunci când facem o alegere, ne dorim să fie cea mai bună. Timpul ne dovedește dacă a fost bună sau rea.

Cum să respecți alegerile altora?

A fi un bun prieten înseamnă a fi alături de o persoană. Nu ai dreptul să iei o decizie în locul acelei persoane. Cu atât mai puțin, nu ai dreptul să îți impui părerea. Contează să fii alături de prietenul tău. Să asculți și să oferi soluții. Pe cât posibil, încearcă să ții pentru tine părerea ta. Oferă-ți sprijinul, oferă soluții, dar evită să spui ce să facă concret.

Adevărul este întotdeauna la mijloc. Încearcă să fii imparțial, chiar dacă e greu. Pentru tine, alegerea poate să pară extrem de ușoară. Din punctul tău de vedere, lucrurile pot părea simple. Însă atunci când ești implicat, alegerea este întotdeauna dificilă.

Alegeri în relații

Bun sau rău, potrivit sau nepotrivit, așa se împart partenerii pentru persoana din exterior. Însă lucrurile nu stau chiar așa. Poate părea nepotrivit pentru mine, dar potrivit pentru prietenul meu. Ei doi trebuie să rezoneze, ei doi știu ce simt când sunt împreună.

La greu, tindem să dramatizăm. Să ne amintim lucrurile mai puțin plăcute din relație. După ce trece furtuna, cerul se limpezeste, și vedem cu alți ochi situația. Iată de ce nu e bine să luăm decizii la cald, sau dăm soluții când persoana în cauză e nervoasă. La supărare, și susținut de părerea cuiva din afară, poate lua o decizie la nervi. De cele mai multe ori, acea decizie este regretată mai târziu.

Alegeri în carieră

Cu toții ne dorim o carieră și suntem dispuși să luptăm pentru a ajunge unde ne dorim. Însă nu întotdeauna cariera merită sacrificiul vieții personale. Când e vorba de muncă, oamenii se împart în două categorii. Cei care muncesc enorm și își neglijează viața personală și cei care lucrează la program, fără implicații.

Ce faci când prietenul tău ajunge la impas? Are cariera dorită, dar nu mai e împlinit pe partea emoțională? Drumul spre succes, implică prea multe sacrificii? Discută cu el și de cele mai multe ori, își va da singur răspunsul potrivit. Uneori ai nevoie doar să vorbești cu cineva și soluția vine singură.

Respectă și susține alegerile prietenilor

Decizia a fost luată. Ție nu ți se pare potrivită? Păstrează pentru tine părerea ta. Susține-ți prietenul, sprijină-l în decizia luată. Are nevoie mai mult decât oricând, mai mult decât orice.

Încearcă să înțelegi de ce a luat acea decizie. Astfel vei descoperi cum gândește și ce lucruri a avut în vedere. Poate ție ți-au scăpat câteva detalii. În plus, fiecare decizie e luată după îndelungă analiză. Ai încredere în gândirea prietenului tău.

Ți se pare greu să respecți alegerile altora?

Chiar ți se pare greu să respecți alegerile altora? Dar îți place când prietenii îți susțin alegerea, nu-i așa? Poate părea greu, dar nu e. E o formă de respect, chiar și de altruism. A respecta decizia prietenului tău înseamnă și a-l respecta pe el, ca om.

Tu, ca prieten, trebuie să fii înțelegător, dar și un bun exemplu pentru cei din jurul tău. Nu judeca alegerile altora. Evită să discuți despre alegerile lor. Fii sprijin, nu descuraja, nu cere explicații. Ascultă, încearcă să înțelegi și consideră o bună oportunitate de a-ți cunoaște și mai bine, prietenul.

Tu poți să respecți alegerile altora? Ți se pare dificil și încerci să intervii sau accepți și ești un sprijin? Deciziile tale sunt respectate de cei din jur? Cum reacționezi când ți se cere socoteală pentru alegerile tale?

10 comentarii la „Învață să respecți alegerile altora”

  1. Nu mi-a fost si nu imi este greu sa respect alegerile celorlalti. Sunt o persoana open-mind si fiecare e liber sa faca ce vrea (atat timp cat nu comite ilegalitati).

    Răspunde
  2. Cred ca e un subiect interesant. Pot sa respect alegerile altor persoane atata timp cat nu imi ingradesc mie anumite lucruri, nu ma afecteaza in mod direct.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.