Înmatriculare mașină, pasul final pentru a fi proprietar

Mi-am dorit să am mașină și să conduc de când eram copil. Locuiam departe de oraș, stația de autobus nu era deloc aproape. Îmi plăcea să mă îmbrac frumos, dar din cauza vremii, de multe ori, trebuia să-mi schimb ținuta în ultimul moment. Mă gândeam că dacă aș avea mașină, multe dintre problemele mele ar avea rezolvare. Aș diminua drumul pierdut cu busul și așteptarea lui în stație. Ținuta mea nu ar fi influențată de condițiile meteo. Și da, aș fi mult mai confortabilă în mașina personală!

Visul meu a devenit realitate, parcurgând câteva etape. Mi-am luat permisul de conducere, apoi am analizat bugetul pentru a vedea ce mașină îmi permit fiind începătoare. După câțiva ani de experiență, mi-am luat mașina visurilor mele, ajungând să mă uit la caracteristici și abia apoi la buget. Pentru că eu conduc mult, zi de zi, mergem în vacanțe cu mașina, aveam nevoie de una nouă în care să mă simt mult mai în siguranță.

Decizii și acte înainte de bucuria finală

Mi-aș fi dorit ca mașina să se poată achiziționa ca orice alt bun. Alegi, plătești și te folosești. Însă această achiziție este puțin mai dificilă. Implică multe acte și drumuri pe la instituții publice înainte de a fi proprietate personală.

Bucuria a fost nespusă când am găsit mașina visurilor mele. Aveam câteva etape de parcurs până să fie a mea cu acte în regulă. Mașina mea a fost cumpărată din Germania și adusă în România pe platformă, deci am scăpat de corvoada numerelor de tranzit (renumitele numere de zoll). Când a ajuns în țară, am obținut numerele roșii provizorii. M-am interesat din timp ce implică etapa de înmatriculare mașină. Am pregătit din timp toate acele acte necesare numere negre. M-am grăbit să obțin numerele definitive pentru că urma să plecăm în vacanță cu mașina și știam că nu pot să ies din țară cu numere roșii provizorii.

Nu voi discuta despre prețuri pentru că ele pot varia și nu sunt relevante, însă actele sunt identice. Verificați că aveți acte necesare înmatriculare înainte de a merge să depuneți dosarul.

 • cerere înmatriculare auto,
 • cartea de identitate a mașinii, original și copie,
 • contractul de vânzare-cumpărare,
 • asigurare autor RCA,
 • certificat de autenticitate de la RAR și ITP,
 • chitanța cu care s-a plătit taxa de înmatriculare mașină,
 • numerele roșii sau cele de tranzit dacă mașina a fost achiziționată din străinătate,
 • dacă mașina provine din altă țară, sunt necesare traduceri autorizate după contractul de vânzare cumpărare a mașinii.

Numere de înmatriculare mașină personalizate, o decizie înțeleaptă

Mi-am dorit niște numere preferențiale la mașină. Așa cum unii aleg data nașterii sau numele ori prenumele, eu am ales unul care să mă reprezinte. Se plătește în plus acest beneficiu, dar avantajul este că poți păstra numerele dacă vinzi sau schimbi mașina. Eu nu aș fi riscat să primesc un număr aleator la mașină care ar fi putut să nu îmi fie pe plac.

Sunt curioasă dacă tu conduci mașina visurilor tale? Te-ai ocupa persona de etapa ”înmatriculare mașină” sau ai cere ajutorul altcuiva? Pare complicat, dar nu e, necesită doar răbdare și timp, niște drumuri și acte.

3 thoughts on “Înmatriculare mașină, pasul final pentru a fi proprietar”

 1. Mulțumesc pentru informațiile oferite! Sunt deosebit de utile, mai ales că atunci când pornim la drum în achiziționarea și înscrierea unei mașini ne lovim de situații, acte, despre care nu știm sau pur și simplu ne scapă.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.