Îngrijirea ochilor I

Îngrijirea ochilor IOchii luminoși, strălucitori, reflectă în general o sănătate deplină, o viață echilibrată, o inteligență vie, constituind totodată un factor important în caracterizarea frumuseții. Chiar dacă ovalul feței este perfect și tenul este impecabil, întregul ansamblu va avea de suferit dacă ochii sunt iritați, dacă prezintă cearcăne sau pungi.

O primă problemă o constituie aspectul conjuctivitelor (în special spre marginea liberă a pleoapelor) și al scleroticii (membrana albă-sidefie a globului ocular). Întrucât modificările de aspect în această regiune pot constitui semne ale unor boli oculare, este neapărat necesar să se consulte medicul oftalmolog. În cele ce urmează ne vom ocupa numai de aspectul frumos al pleoapelor, al anexelor păroase și al pielii din jurul ochilor.

După o activitate concentrată, un efect înviorător îl au compresele alternative calde și reci cu infuzie de mușețel. În locul lor putem folosi săculeți confecționați din tifon pe care îi umplem cu planta respectivă și îi introducem în apă caldă, lăsăm puțin să se răcească apoi îi aplicăm pe pleoape. După 3-4 minute întărim efectul printr-o nouă înmuiere în apă caldă. În încheiere se recomandă o compresă rece. În tot acest timp, dacă este posibil, trebuie să încercăm să ne destindem în poziție culcat. Crema nutritivă va fi întinsă ușor de la rădăcina nasului spre colțurile ochilor , atât pe pleoapa superioară, cât și pe cea inferioară. Masajul se va executa cu delicatețe, pentru a nu întinde pielea care în această regiune este foarte sensibilă. Ochii frumoși nu pot fi păstrați decât dacă dormim suficient, dacă-i protejăm împotriva vântului, luminii prea puternice, prafului. Nopțile albe, alcoolul, nicotina, încăperile pline cu fum sunt dușmanii ochilor, care se injectează, se înroșesc, se irită.

Ca remedii se recomandă somnul îndelungat, compresele cu mușețel, plimbările în aer curat – mijloace simple și de o surprinzătoare eficacitate. O ținută incorectă la birou, citirea cărților în mașină sau pe plajă sunt cauze care obosesc ochii.

Cearcănele, pungile de sub ochi, roșeața se pot datora nerespectării orelor de somn și în general oboselii. Pentru înlăturarea lor se recomandă aplicarea zilnică de comprese cu ceai de tei sau infuzie de rozmarin ori a compreselor călduțe cu ceai de mușețel. Pentru atenuarea pungilor de sub ochi se recomandă de asemenea compresele călduțe cu apă sărată (o linguriță de sare la 1,5 l apă).

Înroșirea ochilor, în afară de cauzele amintite, se mai poate datora introducerii în ochi, din neglijență a unor substanțe ca sărurile bismut, mercur, sulf sau plumb, care intră în compoziția anumitor creme și loțiuni de păr, caz în care se impune mai multă atenție ori suprimarea produsului respectiv.

Dacă obișnuim să facem tenului băi de abur, nu vom neglija faptul că aburul este dăunător pleoapelor, sub acțiunea cărora se pot rida. De aceea le vom unge în prealabil cu o cremă grasă sau vom aplica pe ochi comprese protectoare de pânză. Dată fiind sensibilitatea acestei regiuni, nu este indicată aplicarea măștilor cosmetice, nici a loțiunilor, mai ales dacă acestea conțin alcool sau substanțe astringente. Dintre creme sunt indicate numai cele inofensive, grase, hrănitoare. Pe pielea uscată și ridată a pleoapelor se recomandă aplicarea de comprese cu apă de ploaie și apoi ungerea cu o cremă hrănitoare.

Pentru preîntâmpinarea ofilirii porțiunilor din jurul ochilor și a formării așa-numitelor riduri ”laba gâștei”, fapt care se reflectă în mod negativ asupra înfățișării în general, este indicat masajul mângâietor și tapotat al pleoapelor.

Ochiul trebuie protejat împotriva luminii puternice atât în timpul verii, cât și în timpul iernii prin purtarea ochelarilor de soare. La alegerea lor, vom ține seama că ceea ce urmărim nu este neapărat eleganța și cochetăria, ci mai degrabă, protejarea unui organ prețios și sensibil cum este ochiul, precum și împiedicarea formării ridurilor. Lentilele vor fi de cea mai bună calitate, pentru a nu fi dăunătoare, iar forma ochelarilor va ține seama de forma obrazului. Astfel, la un obraz rotund vom prefera o ramă cu linie oblică, cu colțurile îndreptate spre tâmple, care să depășească pomeții. Obrazul oval va beneficia de ochelari de formă obișnuită, pentru a nu strica armonia și aspectul obrazului. La un obraz lărgit la partea superioară, forma ramelor va fi ovală, fără unghiuri ascuțite, astfel încât să nu reiasă și mai pregnant lărgimea pomeților. La un obraz pătrat se recomandă o ramă dreaptă în partea de sus. Lentilele vor fi curățate perfect înainte de folosire, cu o bucată de piele de căprioară, iar la scoatere vom avea grijă să nu-i așezăm cu lentilele pe masă, deoarece riscăm să se zgârie sticla. Este indicată păstrarea ochelarilor în tocuri speciale.

Gimnastica ochilor. Dacă suntem foarte obosite, încât ni se închid pleoapele, și totuși nu avem timp de odihnă și nici de comprese înviorătoare, se recomandă executarea gimnasticii ochilor.

1. Așezate la circa 1 m de peretele camerei, cu capul nemișcat, pipăiți cu privirea întreaga parte a peretului începând din colțul drept ca să ajungeți la colțul din stânga. Se descrie în felul acesta o rotire care se execută de 6 ori la stânga și de 6 ori la dreapta.

2. Cu capul nemișcat, ridicăm și coborâm privirea de 10 ori.

3. Al treilea exercițiu constă în ducerea privirii de 10 ori la stânga și apoi de 10 ori la dreapta.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.