Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț. Din păcate, facem prea puțin pentru a ne menține starea de sănătate. De multe ori, uităm să facem analize medicale periodic pentru a identifica din timp o afecțiune. Probabil frica de diagnostic, uneori unul greșit, teama de costuri, dar și oroarea de a merge la medic. Să nu uităm că tehnologia a avansat, medicii au devenit mai empatici și trebuie să învățăm să ne îngrijim mai mult.
Prea mulți pacienți ajung la medic când boala este prea avansată sau când durerea devine insuportabilă. Din păcate, încă ne mai tratăm acasă, uneori chiar cu leacuri băbești, sperând să ne vindecăm. Durerea trece, afecțiunea rămâne și noi amânăm un consult medical.
Ce analize medicale se recomandă a se face periodic?
Sfatul meu este să nu puneți singuri un diagnostic. Cel mai bine este să faceți un set de analize medicale, iar ele să fie interpretate de un medic. Dacă o analiză are un rezultat suspect, să vă adresați unui medic specialist.
** analize medicale de sânge
Acestea se recomandă să se facă o dată pe an, de rutină, și doar la recomandarea medicului, mai des, 2-3 ori pe an. Recomandările de analize includ:
- hemoleucogramă completă,
- hemocultură,
- analize pentru tiroidă (TSH și/sau T4 total),
- nutrienții esențiali în buna funcționare a organismului, Fier, Vitamina D, Vitamina B12, Magneziu, Calciu,
- hemoglobina glicozilată, glucoza și insulina, panoul lipidic, aceștia sunt markeri biologici ce analizează dacă corpul asimilează corect nutrienții,
- și renumita analiză VSH, care ne poate spune dacă este o inflamație în corp. Dacă analiza relevă că este VSH mărit se recomandă și analiza proteina C reactivă (CRP) și fibrinogenul.
Pe buletinul de analize, veți primi și interpretarea valorilor, dacă se încadrează în normal sau prezintă anomalii. Nu vă panicați, discutați cu medicul de familie, iar apoi cu medicul de specialitate.
** examenul de urină
Cel mai adesea facem acest examen de urină când suspectăm o infecție urinară și avem simptomele specifice. Analiza ne poate indica, pe lângă infecția urinară, și dacă există sângerări nevizibile cu ochiul liber, a calculilor urinari sau anumite boli ale sângelui (diabet sau hepatită).
Prima investigație a urinei se poate face acasă, analizând culoarea, claritatea, mirosul. Orice pare suspect, și e însoțit de durere de spate, dureri abdominale, durere la urinare, necesită investigație medicală. Rezultatul amănunțit al examenului de urină ne va spune diagnosticul corect și dacă sunt motive de îngrijorare, iar medicul specialist va oferi tratamentul potrivit și recomandările necesare.
Adoptă un stil de viață sănătos
Trebuie să înțelegem că stilul nostru de viață ne poate influența enorm starea de sănătate. Nu degeaba se recomandă o alimentație echilibrată, hidratare corectă, mișcare și minim 8 ore de somn și odihnă.
Alimentația trebuie să cuprindă multe legume și fructe, lactate, sursă de proteine. Nu uita de fibre și grăsimi bune. Hidratarea este necesară și poate fi educată. Vă spune o persoană care nu obișnuia să bea apă, dar a înțeles importanța apei zilnice. Nu sunt fan mișcare și vă înțeleg pe cei care sunteți sedentari. Am învățat să profit de fiecare motiv pentru a face mișcare, măcar 10.000 de pași zilnic, aici, recunosc, mă ajută mult plimbarea cu câinele meu.
Cât despre somn, vă pot da un sfat celor care spun că se culcă târziu pentru că nu le este somn, dar totuși dimineața se trezesc greu. Aveți nevoie seara de un ritual, duș cald, o lumânare parfumată, ritual de răsfăț al pielii. Citiți înainte de culcare, nu vă uitați la telefon sau televizor. Aerisiți bine camera înainte de culcare. Nu veți dormi mai bine din prima seara, dar corpul va învăța ritualul și cu timpul va fi pregătit de somn la ora dorită.
Merg la analize de sânge și urină cel puțin o dată pe an. De când cu motorașul meu, fac obligatoriu analize, uneori reușind să ajung de 2 ori pe an, așa cum mi se recomandă și apoi, neapărat la specialiști.
Bineînțeles că e bine să ne motivăm unii pe alții și chiar să impărtășim experiențe.
Hugs!!
Stiu ca este bine sa fac analizele anual doar ca nu prea ajung sa mi le fac atat de des. Sper ca de la anul sa fac ceva schimbari in acest sens
E important sa ne verificam anual. Nu am mai fost de ceva timp, am teama. 🙁 E ideal insa sa ne urnim din loc si sa facem analizele de baza.