Din secretele Hollywoodului – Lana Turner

Lana2Despre viaţa sentimentală a Lanei Turner, o legendă a marelui ecran din anii ’40, se poate spune că a fost un eşec. În ciuda frumuseţii şi a celebrităţii, actriţa n-a avut deloc, se pare, succes la bărbaţi. Până la 37 de ani, Lana, născută Julia Harlow Turner în 1921, trecuse deja prin patru căsnicii dramatice.

Primul mariaj, în 1940, cu liderul unei formaţii muzicale, nu a durat nici şase luni. A doua căsnicie cu Stephen Crane, a fost anulată când a descoperit că noul ei soţ mai avea o nevastă. După un divorţ destul de complicat şi controversat, cei doi s-au căsătorit legal în 1943. Fructul acestei iubiri a fost Cheryl Crane, singurul copil pe care l-a avut frumoasa actriţă.

După cum a scris mai târziu în memoriile sale, se pare că Lana a fost atrasă numai de bărbaţi dornici mai degrabă să „ia” decât să „dea” – exact genul de bărbat care s-a dovedit a fi mafiotul Johnny Stompanato.

Un gangster mărunt, dar bine făcut, Johnny a reuşit, în 1957, să câştige afecţiunea Lanei. După o legătură de patru luni, acestuia i s-a permis să participe, în Anglia, la filmările pentru pelicula „Another Time Another Place”, în care actriţa apărea alături de Sean Connery. Gelozia lui Johnny şi manifestările de dispreţ la adresa actorului britanic au fost evidente de la început, ele soldându-se, în cele din urmă, cu un incident: după ce l-a ameninţat pe Sean Connery cu un pistol, Johnny a fost deportat de autorităţile englezeşti.

Păcat că Lana Turner nu a putut să-l izgonească tot atât de uşor din viaţa ei. Pe 4 aprilie 1958, fiica ei, Cheryl, în vârstă de 14 ani, l-a auzit pe Johnny urlând de furie la mama ei, care încerca să pună căpat acestei relaţii. L-a auzit ameninţând-o cu moartea pe Lana. „Am să te tai”, ar fi ţipat el. „Dacă n-am s-o pot face eu singur, am să găsesc pe cineva care s-o facă.”

Tânara Cheryl, temându-se pentru viaţa mamei ei, a coborât în sufragerie, a găsit un cuţit de bucătărie şi s-a întors în hol, în faţa dormitorului Lanei. Acolo a dat peste Johnny, căruia i-a înfipt cuţitul în stomac, omorându-l aproape instantaneu.

Şapte zile mai târziu, la proces, juriul a deliberat în doar 30 de minute, hotărând că este o crimă justificabilă. Deşi eliberată acum de gangsterul care o ameninţase cu moartea, Lana nu a fost capabilă, mulţi ani de zile, să se împace cu fiica ei.

Antipatia lor reciprocă a alimentat zvonurile potrivit cărora Lana ar fi fost cea care l-a omorât pe Johnny şi nu Cheryl. Motivul? Lana i-ar fi găsit pe cei doi ăn pat şi, furioasă de gelozie, şi-ar fi înjunghiat iubitul mai târziu, în timp ce acesta dormea. După care şi-ar fi convins fiica să ia asupra ei toată vina, pentru a-şi putea salva cariera şi reputaţia.

Nu se ştie nici până în ziua de azi ce s-a întâmplat cu adevărat în acea seară de aprilie, la reşedinţa actriţei Lana Turner. Răzbunare? Legitimă apărare? Mama sau fiica? Cert este că această omucidere – justificabilă sau nu – a avut şi un final ironic. La autopsie, s-a dovedit că Johnny Stompanato suferea de o boală incurabilă – nu mai avea decât câteva luni de trăit.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.