Activitate de primăvară – grădinăritul!

straturi

Sătulă de calitatea proastă a legumelor şi zarzavaturilor din supermarket-uri şi din piaţă, am decis ca anul acesta să punem câteva straturi în grădina noastră, şi aşa avem destul spaţiu. Aş vrea să nu vă inducă în eroare manichiura mea mereu perfectă. Ea a rezistat eroic, chiar dacă nu am folosit mereu mănuşi aşa cum mi-a recomandat manichiurista.

Această activitate nu îmi este străină, obişnuiam să îmi ajut părinţii primăvara, vara şi toamna, prin grădină, fie cu răsadurile, fie cu plivitul, răritul, culesul, udatul şi câte şi mai câte. Dacă atunci mi se părea o activitate grea, acum mi se pare o activitate chiar relaxantă, extrem de utilă şi practică. Pentru câteva zile, am înlocuit sportul cu “abdomene” improvizate ocupându-mă de straturi.

Prima dată am ales locul potrivit pentru straturi. Apoi pământul a fost săpat, mărunţit şi delimitat frumos în 6 straturi de 3 m lungime şi un metru lăţime. Anul acesta am hotărât să plantăm ceapă albă şi roşie, usturoi, morcovi, pătrunjel, ridichi de 3 feluri, ardei gras galben şi roşu, ardei iute, salată, castraveţi. Puţin mai încolo vom pune şi câteva rânduri de roşii, dar aştept să apară în piaţă răsadurile, sau poate voi lua de la părinţii mei.

seminte

Pentru cele 6 straturi, am avut nevoie de 500 grame ceapă roşie, 500 grame ceapă albă, cam 20 căţei căţei de usturoi pe care i-am desfăcut şi aşa i-am plantat, 2 plicuri de morcovi, un plic pătrunjel de rădăcină şi un plic pătrunjel de frunze, un plic ridichi de lună şi 2 plicuri ridichi târzii, un plic ardei roşu, un plic ardei galben, un plic ardei iute, un plic de salată, un plic de castraveţi. În piaţă, ceapa albă costă 9 lei/kg, iar cea roşie 10 lei/kg. Un plic de seminţe costă cam 3 lei.

Toate acestea se pot planta din luna martie până în luna mai, ceapa şi usturoiul se pun la o distanţă de 7-10 cm, iar seminţele se presară pe un mic şanţ, nu foarte adânc, făcut fie cu un băţ, fie cu o săpăligă mică.  Se acoperă cu pământ şi se udă, de preferat când e soare, pe la ora 16,17, dacă se poate cu apă stătută. Noi deocamdată le-am udat cu apa din fântână, dar în curând vom pune apă în două butoaie şi vom uda cu apă de acolo.

Împreună cu soţul am decis că punem câteva dale pentru a delimita frumos perimetrul, iar între straturi vom pune câte o scândură pe care să călcăm atunci când va veni vremea plivitului, răritului şi chiar a culesului.

Acum trebuie doar să aşteptăm ca şi soarele să îşi facă partea lui de treabă, şi anume să vină cu grade multe, iar noi sperăm să avem o recoltă bogată.

O să revin cu detalii atunci când va fi cazul!

4 thoughts on “Activitate de primăvară – grădinăritul!”

  1. Bravo pentru munca in echipa si decizia de a planta in propria gradina. Nu stiu foarte multe lucruri ca sa ma descurc singura si nu am gradina, insa de munca nu fug chiar daca spatele nu ma ajuta pe cat as vrea.
    Abia astept sa vad recolta! 🙂

    Reply
  2. Ce frumos, Mihaela! Cred că este o activitate extraordinară care aduce mari satisfacții și produse naturale, sănătoase. Vă doresc spor la treabă, soare și ploaie exact cât este nevoie și recoltă cât mai bogată!

    Reply
  3. Sa vi sa facem “schimb” de seminte. Aveam oregano anul trecut (nu stiu daca a rezistat peste iarna), tarhon, am un usturoi de la soacra…. mare si delicios, etc. daca esti interesata, iti dau cu mare drag.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.