Eu sunt o mare iubitoare de animale, deşi sunt de acord că ele ar trebui să trăiască în libertate, în mediul lor natural de viaţă, mediul specific fiecărei specii.
Ori de câte ori am ocazia, vizitez câte o grădină zoologică pentru a admira acele animale care în alte condiţii nu le-aş putea vedea. Mă bucur atunci când vizitez câte o grădină care îndeplineşte o mare parte din cerinţele acestor animale, mă întristez atunci când văd că animalele sunt obligate să supravieţuiască în condiţii vitrege, atipice, şi totuşi de aceste animale sunt mândră şi le consider nişte învingătoare, deoarece reuşesc să supravieţuiască.
Anul trecut când am vizitat Castelul Schönbrunn şi Grădinile Palatului Schönbrunn din Viena, am vizitat şi Grădina Zoologică Schönbrunn.
Ştiaţi că Grădina Zoologică Schönbrunn din Viena este cea mai veche grădina zoologică din lume? În 2009, ea a fost nominalizată cea mai bună grădină zoologică, numărul de vizitatori anual trecând peste 2 milioane.
În anul 1752, împăratul Franz I, Stephan von Lothringen, soţul Mariei Theresia, şi-a impresionat musafirii cu menajeria nou amenajată în grădina palatului Schönbrunn. De atunci este la Viena cea mai veche grădină zoologică din lume.
În anul 1906, s-a consemnat un eveniment senzaţional la Schönbrunn: pentru prima dată s-a născut în captivitate un pui de elefant african. În 2007, o altă premieră mondială a fost naşterea în captivitate a unui pui de urs Panda, prin reproducere naturală.
Grădina Zoologică Schönbrunn din Viena este una dintre cele mai moderne şi bine amenajate grădini zoologice din lume, ea reprezentând un exemplu de urmat. Cele peste 500 de specii de animale trăiesc în habitate amenajate deosebit de generos şi foarte aproape de mediul natural.
Primul animal adus a fost elefantul, urmat de lei şi urşi polari, hiene, canguri, lei şi tigrii, şi o girafă primită dar de la viceregele Egiptului, de unde a pornit şi moda cu imprimeuri de girafă, dulciuri ce îi reproducea silueta şi chiar un pafum „a la Giraffe”, a fost lansat puţin mai târziu.
La intrarea în Grădina Zoologică Schönbrunn vei vedea un paviion în stil baroc, care iniţial era locul unde împăratul servea micul-dejun, azi aici este un restaurant şi cafenea. În Grădina Zoologică Schönbrunn, poţi admira girafe şi pinguini, hipopotami uriaşi şi multe specii de maimuţe, lemuri şi gazele, flamingo în diferite nuanţe de roz, pelicani. Acvariul şi terariul permit vizitatorilor să admire peştii şi pisicile de mare, care s-ao dovedit a fi foarte inteligente, dar şi crocodili şi ţestoase Galapagos.
Casa pădurii tropicale reface clima pădurii tropicale din Borneo, această pădure are cea mai bogatăfaună şi floră. Aici vei găsi mlaştini, peşteri, temperaturi peste 25 grade. Terariul aflat într-un copac ce conţine pitoni şi o imensă şopârlă gecko în roşu şi albastru reprezintă atracţia acestui loc. Nu uitaţi so vizitaţi Casa Deşertului, Casa Mexicană, unde vei găsi crocodili şi peşti locali din această regiune şi un Polarium, unde poţi admira pinguini şi foci de mare.
Grădinile Zoologice, precum este cea din Schönbrunn, Viena, au devenit centre educaţionale, ele reprezentând cel mai bun loc pentru a învăţa şi cerceta, şi parteneri foarte buni pentru proiecte de conservare a naturii şi speciilor.
Aţi vizitat Grădina Zoologică Schönbrunn din Viena? Ce v-a plăcut cel mai mult?