Gogoși pufoase de post – rețetă și trucuri

Gogoși pufoase de post – delicioase!

Gogoși pufoase de post a fost prima rețetă încercată în acest post. Zilele de post trec mai ușor dacă avem preparate gustoase. Așa se face că trebuie să inventăm și să testăm diverse rețete. Obținem preparate minunate dacă avem răbdare și punem multă dragoste.

Nouă ne plac mult gogoșile pufoase și trebuia să găsesc o variantă de post. M-am folosit și de câteva mici trucuri pentru a spori gustul. Și uite așa am obținut gogoși pufoase care s-au topit rapid. Cred că va trebui să le fac din nou, cât de repede.

Ingrediente necesare gogoși pufoase de post:

  • 600 grame făină albă,
  • 7 grame drojdie uscată, mie îmi place mai mult decât cea proaspătă,
  • 350 ml apă caldă,
  • puțină sare,
  • 5 linguri de zahăr,
  • un plic zahăr vanilat Bourbon,
  • o esență de vanilie,
  • puțin ulei.

Nu uitați de ulei pentru prăjit! Zahăr pudră pentru pudrat la final, gogoșile!

Mod de preparare gogoși pufoase de post:

Etapa 1

Punem făina într-un bol. Eu am pus în bolul mixerului. Am adăugat drojdia uscată și zahărul. Am pornit mixerul la viteză mică și am adăugat treptat apa. La final, am pus sarea, aromele și uleiul.

Am lăsat mixerul să frământe aluatul 15 minute bune. Cu cât e mai bine frământat, cu atât vom obține gogoși mai pufoase. Am acoperit vasul cu proasoape de bucătărie. Bolul l-am înfășurat într-o pătură și l-am lăsat la dospit 2 ore.

Etapa 2

Când aluatul și-a dublat volumul, am luat jumătate din aluat și l-am întins pe blatul din bucătărie. Putem pune ulei sau făină când întindem, eu am ales ulei. Cu ajutorul unui sucitor, am întins o foaie nu prea subțire. Cu un pahar cu gură mai mică, am tăiat gogoșile.

Lăsăm gogoșile să dospească 15-30 de minute. Și abia apoi le coacem.

Etapa 3

Punem ulei la încălzit într-un vas. Eu sunt împotriva risipei de ulei și am pus într-o cratiță mică. Am preferat să coc mai mult, dar să nu arunc mult ulei. Punem gogoșile când uleiul e încins. Când sunt aurii, sunt coapte și le scoatem pe șervețele de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Cât sunt fierbinți, le pudrăm cu zahăr pudră! Acoperim vasul cu un prosop de bucătărie, astfel ele nu se vor întări! Se pot servi cu gem sau sirop de fructe!

gogoși pufoase de post

Gogoși pufoase de post – trucuri!

  • Evită să pui sarea pe drojdie, sarea poate dezactiva drojdia și aluatul nu va fi pufos.
  • Cât timp lași gogoșile la dospit, după ce au fost tăiate, le poți băga în cuptor, la temperatură mică. Vor dospi mult mai bine.
  • Gogoșile se pun în ulei cu fața în jos. Cu o lingură, vom pune ulei încins peste gogoașă și ea se va umfla mai rapid.

Voi obișnuiți să faceți gogoși pufoase de post? Ce preparate gătiți în post? Cunoașteți diverse trucuri pe care le aplicați în bucătărie pentru preparate mai bune?

25 de comentarii la „Gogoși pufoase de post – rețetă și trucuri”

  1. Procedez la fel ,coc in vas mai mic.Insa zaharul folosit la final prefer sa fie tos,chiar in amestec cu scortisoara(sau coaja rasa de citrice) si zahar vanilat.La scovergi fac la fel,pun zahar tos deasupra,peste orice gogoasa fierbinte e mai potrivit zaharul tos,poti incerca.

    Răspunde
  2. Ce poftă mi-ai făcut!! Și noi mai facem gogoșele din acestea pufoase. Mi se par așa bune!! Ai noroc că mai am 2 în bucătărie. 😂😂 Că de nu, veneam la tine!

    Răspunde
  3. Tara aratoase sunt, pentru niste gogosi de post! stii care-i problema? ca eu daca ma apuc sa fac gogosi, nu ma rezum la a manaca una si bag in mine ca sparta. Asa ca mai bine ma abtin, nu?

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.