Gogoși pufoase de post – delicioase!
Gogoși pufoase de post a fost prima rețetă încercată în acest post. Zilele de post trec mai ușor dacă avem preparate gustoase. Așa se face că trebuie să inventăm și să testăm diverse rețete. Obținem preparate minunate dacă avem răbdare și punem multă dragoste.
Nouă ne plac mult gogoșile pufoase și trebuia să găsesc o variantă de post. M-am folosit și de câteva mici trucuri pentru a spori gustul. Și uite așa am obținut gogoși pufoase care s-au topit rapid. Cred că va trebui să le fac din nou, cât de repede.
Ingrediente necesare gogoși pufoase de post:
- 600 grame făină albă,
- 7 grame drojdie uscată, mie îmi place mai mult decât cea proaspătă,
- 350 ml apă caldă,
- puțină sare,
- 5 linguri de zahăr,
- un plic zahăr vanilat Bourbon,
- o esență de vanilie,
- puțin ulei.
Nu uitați de ulei pentru prăjit! Zahăr pudră pentru pudrat la final, gogoșile!
Mod de preparare gogoși pufoase de post:
Etapa 1
Punem făina într-un bol. Eu am pus în bolul mixerului. Am adăugat drojdia uscată și zahărul. Am pornit mixerul la viteză mică și am adăugat treptat apa. La final, am pus sarea, aromele și uleiul.
Am lăsat mixerul să frământe aluatul 15 minute bune. Cu cât e mai bine frământat, cu atât vom obține gogoși mai pufoase. Am acoperit vasul cu proasoape de bucătărie. Bolul l-am înfășurat într-o pătură și l-am lăsat la dospit 2 ore.
Etapa 2
Când aluatul și-a dublat volumul, am luat jumătate din aluat și l-am întins pe blatul din bucătărie. Putem pune ulei sau făină când întindem, eu am ales ulei. Cu ajutorul unui sucitor, am întins o foaie nu prea subțire. Cu un pahar cu gură mai mică, am tăiat gogoșile.
Lăsăm gogoșile să dospească 15-30 de minute. Și abia apoi le coacem.
Etapa 3
Punem ulei la încălzit într-un vas. Eu sunt împotriva risipei de ulei și am pus într-o cratiță mică. Am preferat să coc mai mult, dar să nu arunc mult ulei. Punem gogoșile când uleiul e încins. Când sunt aurii, sunt coapte și le scoatem pe șervețele de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Cât sunt fierbinți, le pudrăm cu zahăr pudră! Acoperim vasul cu un prosop de bucătărie, astfel ele nu se vor întări! Se pot servi cu gem sau sirop de fructe!
Gogoși pufoase de post – trucuri!
- Evită să pui sarea pe drojdie, sarea poate dezactiva drojdia și aluatul nu va fi pufos.
- Cât timp lași gogoșile la dospit, după ce au fost tăiate, le poți băga în cuptor, la temperatură mică. Vor dospi mult mai bine.
- Gogoșile se pun în ulei cu fața în jos. Cu o lingură, vom pune ulei încins peste gogoașă și ea se va umfla mai rapid.
Procedez la fel ,coc in vas mai mic.Insa zaharul folosit la final prefer sa fie tos,chiar in amestec cu scortisoara(sau coaja rasa de citrice) si zahar vanilat.La scovergi fac la fel,pun zahar tos deasupra,peste orice gogoasa fierbinte e mai potrivit zaharul tos,poti incerca.
Hmmm ce pofta mi-ai facut. N-am facut niciodata gogosi.
Da, fac gogoși în post. Mai fac și clătite cu gem.
Eu nu țin post, dar chiar zilele trecute ziceam ca nu am mai mancat gogoși de ceva timp!
Si noi facem gogosi de post si folosim un ceaun cu mult ulei. Imi plac presarate cu zahar pudra, cu gem sau cu scortisoara.
Excelenta reteta, multumesc mult pentru postare.
Eu le fac mereu de post, nu vad rostul oualelor. Ce pofta mi-ai facut!
Ce bine arată! Am notat rețeta 🙂 mi-ai făcut poftă că nu am mai mâncat de mult timp gogoși.
Arata tare bine! Imi amintesc de cele facute de bunica mea. Eu de post gatesc multe preparate cu legume 😁
Mamă, dar ce bine arată și ce poftă mi-ai făcut. Mai ai? Mai ai? 😱
Mi-e o pofta de gogosi de mor, dar incerc sa ma abtin. Am inceput sa tai drastic carbohidratii din alimentatie, ii pastrez numai pe cei benefici. 😀
Tin post doar in timpul Pastelui, iar reteta ar fi fost perfecta atunci. Gogosile arata delicios. Voi tine cont si de trucurile oferite.
Trucul cu uleiul peste gogoasa nu-l stiam! Multumim de pont!
Desi adoram gogosile, de post nu am incercat niciodata sa fac. Cred ca ar trebui sa iti incerc reteta, arata delicios.
Iubesc gogosile si niciodata nu mi-au iesit ca lumea. Am sa incerc si eu reteta ta sa vad daca imi ies frumoase ca ale tale
Arata foarte bine si nu pare chiar atat de complicat de facut. Merita incercata reteta
Yummy! Mi-ai facut pofta. Merg in bucatarie sa testez si eu reteta ta!
Daca ai stii de cand poftesc la gogosi, doar ca nu m-am incumetat sa fac din cauza caldurii care se face in bucatarie.
Ce poftă mi-ai făcut!! Și noi mai facem gogoșele din acestea pufoase. Mi se par așa bune!! Ai noroc că mai am 2 în bucătărie. 😂😂 Că de nu, veneam la tine!
Și eu fac gogoși bune, cel puțin așa spun cei care le consumă și îmi cer mereu 🙂
Bune și trucurile tare, le respect și eu și mai am câteva.
Mulțumesc !
Ne plac mult gogosile desi nu prea fac de post. Dar varianta asta mi se pare potrivita pentru orice moment, nu doar in post. sigur sunt delicioase.
Ce idee buna mi-ai dat! Voi face si eu aceasta reteta. Multumesc
Nu stu cine ma pus sa intru ca vad reteta… ador gogosile si mai ales astea pufoase. Problema e ca e 12 noaptea 🙁
Tara aratoase sunt, pentru niste gogosi de post! stii care-i problema? ca eu daca ma apuc sa fac gogosi, nu ma rezum la a manaca una si bag in mine ca sparta. Asa ca mai bine ma abtin, nu?
Mi-ai facut pofta, ce-i drept! Aveam in plan sa gogoșăresc zilele astea, dar tu chiar mă îmboldești să fac și eu rețeta asta de post!