Pui cu steroizi, care se dezumflă spectaculos la contactul cu cuptorul, carne provenită din măcelării insalubre sau “primenită” pentru a nu-şi arăta vârsta – oferta de carne de pe piaţă ascunde multe capcane. Noi am aflat cum pot fi ocolite.
Primul aspect de avut în vedere este modul în care e expusă carnea în magazin. Ea trebuie să fie expusă în vitrina frigorifică – nu în tăvi aşezate deasupra vitrinei, nici agăţată în cui. Al doilea pas este să verifici dacă vitrina funcţionează şi nu este expusă pe post de simplu obiect de mobilier. Îţi poţi da seama de acest lucru apropiind mâna de vitrină – dacă simţi aerul rece degajat de aceasta, e în regulă.
Când cumpărăm carne proaspătă, neambalată în prealabil, putem determina gradul ei de prospeţime după trei criterii:
1. Culoarea: aceasta trebuie să fie roşu intens, spre maroniu – în cazul cărnii de vită, roşu pal – dacă e de porc şi alb-gălbui – în cazul cărnii de pui.
Atenţie! Uită-te la carne după ce i-ai cerut-o vânzătorului, fiindcă vitrina poate să denatureze culoarea.
2. Mirosul: dacă simţi un miros neplăcut, de rânced, cumpără mai bine din alt magazin!
3. Metoda empirică: apasă uşor cu degetul pe bucata de carne – dacă ea revine rapid la forma iniţială este proaspătă, dacă nu – mai bine renunţă!
O altă metodă prin care poţi verifica dacă bucata de carne a suferit modificări în timpul depozitării: trece-ţi degetele uşor peste bucata de carne – dacă ai senzaţia de lipicios, înseamnă că produsul este deja “mâzguit”.
În cazul în care carnea este preambalată, verifică mai întâi integritatea ambalajului şi apoi data de ambalare şi de expirare a produsului.
Atenţie! Când cumperi carne congelată, păstreaz-o congelată până la preparare. Nu este indicat să o decongelezi şi recongelezi. Decongelarea cărnii NU se face prin introducerea în apă caldă, ci în frigider (la temperatura de refrigerare) – prin introducerea în apă caldă, carnea poate suferi modificări de aspect şi poate să dea chiar senzaţia de “carne putrezită” (aspect valabil mai ales în cazul peştelui).