George Enescu – personalitate deosebita

1

George EnescuZilele acestea se desfasoara editia a XIX a Festivalului International “George Enescu” la Opera Nationala Bucuresti. Festivalul a inceput cu spectacolul “Oedip”. “Concertele, spectacolele de opera, expozitiile de pictura, lnsarile de carti – sunt toate astazi o hrana spiritula”, a declarat la deschiderea evenimentului, Ion Holender, directorul festivalului.

George Enescu s-a nascut la 19 august 1881, in judetul Botosani si s-a dovedit din copilarie talentat la muzica, incepand sa cante la vioara la 4 ani, iar la 5 ani sustine primul sau concert. Incepe studiile de compozitie indrumat de Eduard Cudell si alaturi de parinti si un vestit lautar. Apoi, studiaza la Conservatorul de la Viena si sustine concerte la varsta de 12 ani, unde interpreteaza compozitii de Johannes Brahmes, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps. Isi continua studiile la Conservatorul de la Paris, iar in 1898 debuteaza cu Suita simfonica Poema Romana.

Violonist deosebit, este deseori invitat la Castelul Peles din Sinaia, de catre Regina Elisabeta a Romaniei.

Compozitiile sale celebre dateaza din secolul al XX-lea, Rapsodiile Romane, Suita Nr.1 pentru Orchestra, prima sa Simfonie, Sapte cantece pe versuri de Clement Marot. Sustine concerte atat in Romania cat si la Paris, unde are parteneri de prestigiu, Alfredo Casell, Louis Fournier.

Prima editie a concursului de compozitie „George Enescu” s-a desfasurat dupa primul razboi mondial, iar compozitorul a oferit castigatorilor recompense din veniturile proprii.

La “Oedip”, monumentala sa opera dramatica si muzicala, lucreaza ani buni, si o dedica sotiei sale, Maria Tescanu-Rosseti.

In ultimii ani de viata, compune Cvartetul de coarde Nr.2, Simfonia de Camera pentru douasprezece instrumente solide, termina Poemul simfonic Vox Maris pentru soprana, tenor, cor si orchestra, Somfoniile Nr. 4 si 5.

Exista un muzeu ce ii poarta numele, Muzeul National „George Enescu” din Palatul Cantacuzino din Bucuresti. Vila „Luminis”, unde a locuit George Enescu impreuna cu sotia sa, este azi, Casa Memoriala a lui George Enescu ce poate fi vizitata la Sinaia.

Daca esti iubitor al muzicii lui Enescu, esti asteptat cu draga inima la concertele din cadrul festivalului ce se desfasoara in mai multe orase.

enescu_muzeu_webcasa_memoriala_george_enescu_sinaia

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
mașină mai sigură
Sfaturi pentru o mașină mai sigură

O mașină mai sigură - drumuri în siguranță Ne dorim o mașină mai sigură pentru a ne simți în siguranță....

Close