Folosiți corect trecerea de pietoni!

pedestrian11

Am încadrat acest articol în categoria ”Sănătate” pentru că aici cred că se potrivește cel mai bine.

Folosirea corectă a trecerii de pietoni ne ajută să ne păstrăm întregi. Știu că sună puțin ciudat, dramatic, dar în zilele noastre așa e. Mulți pietoni îmi dovedesc zi de zi că nu știu să treacă strada, că nu își prețuiesc prea mult viața și sănătatea.

Deși de mici suntem învățați de părinți cum să traversăm corect strada, prea puțin oameni își mai ”amintesc” atunci când au de traversat o stradă.
Părinții ne învăța ca înainte să trecem strada să ne uităm prima data în stânga, apoi în dreapta și abia apoi să trecem strada. Ne mai atenționează că nu e bine să trecem strada în fugă, dar nici să ne plimbăm pe trecerea de pietoni, că nu e bine să ne răzgândim la jumătatea trecerii și apoi să o zbughim înapoi, și chiar dacă ne-am angajat în trecerea străzii, e bine totuși să fim atenți.

Mulți merg pe principiul, ”E dreptul meu să trec pe trecerea de pietoni, șoferii să oprească”, dar nimeni nu își pune problema că poate șoferul rămâne fără frâne, că poate îl observă târziu, că poate pietonul nu poate fi observat din timp datorită mașinilor parcate pe trecerea de pietoni sau în apropierea lor.

Nu înțeleg mamele neatente care trec strada și își trag după ele copiii sau căruciorul fără să se asigure nici măcar cu coada ochiului. Totuși este o responsabilitate enormă a părinților.
Nu mai vorbesc de adolescenții care trec în grup, se distrează pe trecerea de pietoni și  se mai împing fără să le pese că totuși strada nu este un loc de joacă prea sigur. Mereu am susținut că poate ar fi nevoie și de o școală pentru pietoni!

Vă recomand să treceți strada cu atenție și să nu vă bazați nici măcar pe culoarea verde  a semaforului! Prea multe accidente se întâmplă pe trecerea de pietoni!

Nu vă costă nimic să vă asigurați cu atenție și nu pierdeti prea mult timp. Acel timp poate fi extrem de valoros!

11 thoughts on “Folosiți corect trecerea de pietoni!”

 1. Bun articolul, un semnal de alarma pentru pietonii care cred ca trecerea de pietonii este doar o prelungire a trotuarului. Am vazut pietoni care se arunca pur si simplu in fata masinilor pe trecere, copii care o rup la fuga tot pe trecere. Cred ca se simnte lipsa educatiei rutiere. Dupa cum ai spus ar fi binevenite niste ore de educatie rutiera pentru pietoni, biciclisti, carutasi.

  Reply
 2. Oamenii ar trebui sa invete de la caini. Serios, am vazut caini care trec pe la trecerea de pietoni, pe cand oamenii treceau pe unde vroiau si dupa aceea se intrebau de ce sunt loviti de masini …

  Reply
 3. Ma, in decretul ala pe care orice sofer tre sa il stie, scrie destul de clar care e obligatia soferului cand trece peste o trecere de pietoni.

  Legal adica, poate sa vin un pieton cu 500 la ora, daca l-ai atins, esti vinovat. Asa ca nu te mai plange si circula regulamentar. Cand ai auzit tu de vreo masina sa ramana fara frane? Fix in dreptul trecerii?

  Reply
 4. Nu e vorba de cine e vinovat, un pieton nu se poate pune cu o maşină. Şi în plus, ca şi pieton nu mă prea ajută că mor cu dreptatea pe trecerea de pietoni. Uneori sunt şofer, alteori sunt pieton, şi îmi dau seama cât de preţioasă e viaţa.

  Reply
 5. Mihaela, îmi place că ai asemenea preocupări, pui suflet și ÎȚI PASĂ, blogul tău este educativ, m-am ocupat și eu pe blogul meu de asemenea aspecte :

  http://tomisthecat.ro/2012/04/01/omul-care-a-trecut-in-vesnicie-in-timp-ce-vorbea-la-telefonul-mobil-si-astepta-linistit-culoarea-verde-a-semaforului/

  http://tomisthecat.ro/de-ce-trebuie-neaparat-sa-mori-vorbind-la-telefonul-mobil-si-mai-ales-sa-distrugi-si-vietile-altora/

  Pe al doilea link pe care ți l-am recomandat, vei vedea că am instalat un sondaj de opinie prin care am dorit să văd dacă șoferii români sunt sinceri și dacă recunosc că au pus de multe ori în pericol viața oamenilor nevinovați.
  Dacă vei vedea rezultatul acestui chestionar, vei fi șocată :

  AI PUS VREODATĂ ÎN PERICOL VIAŢA TA SAU A ALTORA ATUNCI CÂND AI FOST LA VOLAN ?!?

  Răspuns : DA 55,75% NU 44,25%

  Reply
 6. Mulțumesc, mă bucur că îți place blogul meu.
  Procentul prea mare la DA mă sperie, dar reflectă realitatea. Șoferii sunt mai prea agresivi, frustrați și ajung să nu mai respecte nicio regulă de circulație pentru că știu că nu vor fi pedepsiți.

  Reply
 7. De acord cu tine! Sunt extrem de atent la trecerile de pietoni pentru ca sunt o gramada de inconstienti care se arunca efectiv pe trecere. Doar il vezi ca s-a aruncat in viteza, de dupa colt, pe trecere si esti bun de plata. O fi ea trecere de oietoni, dar daca nu-ti pretuiesti viata, de ce te astepti ca altul sa o faca?
  Am observat ca in orasele mai mici, oamenii sunt mai responsabiliin aceasta privinta si se uita bine inainte de a pasi pe trecere.

  Reply
 8. Marius – de atât de multe ori era să fiu lovită pe trecerea de pietoni când semaforul era verde încât mi-am dat seama că nu e cazul să mor cu dreptatea în mână. Pe mine mă șochează mamele care ”se aruncă” pe trecerea de pietoni târându-și după ele copiii sau cărucioarele cu bebeluși.

  Reply
 9. “Pe mine mă șochează mamele care ”se aruncă” pe trecerea de pietoni, târându-și după ele copiii sau cărucioarele cu bebeluși.”

  Mihaela, pe linkul de mai jos, vei putea viziona câteva materiale video incredibile, este acolo o mămică (sau probabil bonă) care ”se aruncă” pe trecerea de pietoni, exact așa cum bine ai spus tu, și totul a fost filmat de o cameră video de supraveghere instalată în zonă de Poliția Rutieră.

  Din fericire, în ultima clipă, dându-și seama că nu exista altă soluție și nu mai era timp să se întoarcă, mama / bona a împins înainte (câțiva centimetri au făcut diferența între viață și moarte) căruciorul cu bebelușul și a acest lucru a însemnat prevenirea curmării vieții copilașului care oricum s-a răsturnat cu tot cu cărucior și a fost traumatizat în acel șoc puternic… Șoferul ticălos a fugit de la locul accidentului fără să-i pese dacă mama / bona și copilul mai sunt în viață…

  http://tomisthecat.ro/2013/03/22/romanii-si-cele-trei-pacate-nationale/

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.