Flori de Crăciun – Cactusul de Crăciun și Steaua Crăciunului

Flori de Crăciun - Cactusul de Crăciun și Steaua CrăciunuluiNu știți ce cadouri să oferiți celor dragi de Crăciun? Dacă știi că persoana respectivă iubește florile, nu ezita să-i oferi un cactus de Crăciun sau o Crăciuniță.

Schlumbergera – cactusul de Crăciun este o specie de cactus epifit de pădure. Este numită și “Crăciunița” sau “Nu mă deranja”, și este un cactus ce provine din Brazilia, ce devine foarte decorativ în sezonul de iarnă prin florile sale. Trebuie să știm că planta înflorește numai dacă timp de câteva luni înainte de sezonul de iarnă nu i se schimbă amplasarea, de aici și denumirea ”Nu mă deranja”. Schlumbergera este o varietate formată din încrucișarea mai multor specii sălbatice. Florile sunt exotice, cu petalele răsucite și stamine mai proeminente. Varietatea de culori a florilor este foarte mare, de la alb, roz, roșu purpuriu, violet, portocaliu și galben. S-au creat varietăți noi, dar tot mai populare și au flori de un roșu intens, roz, roz-portocaliu și aurii. Se recomandă că planta să fie ținută în ghivece suspendate deoarece tulpinile arcuite atârnă. Schlumbergera, numită popular și cactusul crab sau homar datorită formei tulpinilor, poartă flori roz închis, roșii, portocalii sau albe. Perioada de înflorire durează din toamnă, mai precis din noiembrie, pana în iarnă, în ianuarie-februarie, când zilele sunt scurte. Vă recomand ca din luna octombrie și până la căderea florilor, planta să nu fie mutate din locul ei. Planta poate atinge dimensiuni de 30-45 cm. Schlumbergera se dezvoltă bine într-un loc luminos, până la semiumbrit, vara putând fi scoasă afar[ într-un loc adăpostit. În perioada de repaus din august până în octombrie, necesită temperaturi de 12-15°C și udat mai rar. Perioada de repaus începe când se ofilesc florile și nu mai apar boboci noi. La sfârșitul acestei perioade, se recomandă transplantarea într-un ghiveci cu puțin mai mare și într-un amestec nou de pământ. Când vremea este caldă, planta trebuie stropită des cu apă călduță deoarece planta este în perioada de creștere. Ca la mai toate plantele, substratul trebuie udat moderat, lăsând să se usuce solul între două udări. La începutul toamnei, planta poate fi adusă în interior și i se va administra îngrășământ lichid bogat în potasiu, până când încetează procesul de înflorire.
Spre fericirea noastră, planta se înmulțește ușor prin segmente de tulpină recoltate la începutul verii, lăsate o zi să se cicatrizeze puțin și apoi introduse în nisip sau compost pentru a prinde rădăcini.
Planta se mai numește și ”Nu mă deranja” deoarece bobocii cad foarte ușor când planta e mutată. Căderea bobocilor poate avea numeroase cauze cum ar fi: schimbarea intensității luminii, modificarea bruscă a temperaturii sau udarea în exces sau în deficit în momentul formării bobocilor. S-a observant că planta înflorește în perioada zilelor scurte din an și când a trecut printr-o perioadă cu temperaturi reduse cuprinse între 12-15°C. Este o plantă deosebită, decorativă prin frumusețea și abundența florilor din perioada Crăciunului, și împodobește cu succes orice locuință, aducând un plus de intimitate sărbătorilor de iarnă.

Poinsettia – Flori de Crăciun - Cactusul de Crăciun și Steaua Crăciunului“Steaua Crăciunului” Planta care ne încântă privirile în fiecare sezon de iarnă, prevestind venirea Crăciunului, “Steaua Crăciunului”, denumită științific Euphorbia Pulcherrima sau Poinsettia, este cea mai spectaculoasă specie din genul “Euphorbia”. Poinsettia a fost cultivată de către azteci în regiunile mexicane montane umede. Ei obișnuiau să folosească această plantă pentru combaterea febrei. În secolul al XVII lea, franciscanii foloseau florile în diverse ceremonii religioase. Cultivarea și popularizarea sa a început în anii ’60, iar în scurt timp planta a devenit de nelipsit în decorurile de Crăciun. De fapt floarea Poinsettia este un buchet format din frunze terminale, numite bractei. Ele pot avea culoare roșie, roz, galben, alb, crem sau un amestec din 2 culori, și sunt așezate sub formă de stea. Frunzele sunt verzi, fragede și sunt dispuse pe tulpini fragede care conțin latex. Florile adevărate sunt foarte mici, sub formă de cupă, de culoare roșie sau galbenă, și se formează iarna în vârfurile tulpinilor.
Poinsettia
înflorește în zilele scurte de iarnă, dar cultivatorii pasionați le pot determina să înflorească în orice perioadă a anului, prin manipularea iluminatului (se acoperă planta cu o pungă neagră sau cu o găleată, pentru a obtura complet lumina, timp de 14 ore/zi, iar restul de 10 ore/zi se expune la lumină moderată). După perioada de înflorire, planta necesită 2 luni de repaus, perioadă în care toate frunzele își schimbă culoarea în verdele inițial și uneori cad. Poinsettia necesită un loc luminos, dar fără soare direct și cu temperaturi de 18-20 grade Celsius. Vara se recomandă umbrirea pentru a se evita pierderile de apă prin transpirație. Udarea trebuie făcută cu grijă, pentru că insuficiența apei duce la ofilire, iar excesul apei duce la căderea frunzelor. Se recomandă ca planta să fie udată cu apă statute, la temperature camerei. Când temperaturile sunt ridicate, planta trebuie pulveriată din belșug cu apă în ploaie fină, dar asigurați-vă că razele soarelui nu ajung direct pe plantă. E important de știut că Poinsettia este foarte sensibilă la curenții de aer, precum și la diferențele mari de temperatură. În camere neaerisite, frunzele se pătează și cad. Înmulțirea se face prin butași, din luna aprilie până în august, selectionați din plante sănătoase. În general, Poinsettia este considerată a fi plantă de sezon, și se aruncă după înflorire. Pentru a fi determinată să înflorească din nou, ea trebuie să primească îngrijiri speciale. După căderea frunzelor, planta se păstrează în repaus cu udare redusă până la începutul verii, apoi se transplantează într-un alt ghiveci, se scurtează lăstarii pentru a determina vegetația, se udă și se fertilizează. Dintre lăstarii nou-apăruți, se vor selecta 4-5 mai viguroși, iar restul se vor elimina. În toamnă, planta trebuie acoperită cu o pungă neagră din plastic sau o găleată, pentru a obtura complet lumina. Acest tratament trebuie aplicat zilnic 14 ore întuneric/ 10 ore lumină, timp de 8 săptămâni, după care planta se va îngriji normal.
Poinsettia este o plantă – simbol și poate fi un cadou deosebit. De asemenea, ea trebuie să existe în orice cămin în perioada sărbătorilor de iarnă.

5 thoughts on “Flori de Crăciun – Cactusul de Crăciun și Steaua Crăciunului”

  1. Sunt cele mai frumoase cadouri pe care o familie le poate primi de Craciun. In fiecare an primesc de la mama mea cate o Craciunita. E un fel de traditie in familie.
    Si sa stii Mihaela ca daca e sa merg de sarbatori la cineva in vizita si nu stiu ce ar fi potrivit sa cumpar, intodeauna iau Steaua Craciunului. Sincera sa fiu, o stiam sub numele de Floarea Craciunului.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.