Călcatul hainelor – o activitate relaxantă!

Treburile casnice pot reprezenta uneori o adevărată corvoadă. Dacă mamele noastre le făceau pe toate singure, acum situația stă puțin altfel. În gospodărie, treburile casnice se împart între soți. Timpul nu ne permite să le facem pe toate, iar atunci partenerii își împart treburile pentru a face munca mai ușoară.

Dintre treburile casnice, călcatul poate fi o adevărată plăcere.

Îmi amintesc vechiul fier de călcat al mamei, cu care am învățat să calc. Nu îi puteam regla temperatura, nu știam când s-a încălzit suficient. Unele haine trebuie să le calc de câteva ori până să arate bine. Nu vă mai spun câte haine am distrus pentru că nu știam cât de cald e fierul sau cât de sensibilă e haina.

Tehnologia s-a dezvoltat pentru a ne ajuta.

Cu timpul, am descoperit noile modele de fier de călcat care mi-au făcut treaba mult mai ușoară. Despre unele găsiți informații aici. Reglarea temperaturii, alegerea tipului de material, călcatul cu aburi sunt doar câteva dintre funcțiile care te pot ajuta să calci cu drag.

De-a lungul timpului, am învățat că e bine să-ți faci treaba mai ușoară din timp. De exemplu, unele bluze mai sensibile, trebuie spălate cu mână. Pentru a preîntâmpina șifonarea lor, nu le mai storc și le pun la uscat pe umeraș. După ce s-au uscat, cu acest nou aparat, le redau ținuta în câteva minute. Am învățat că e bine ca hainele scoase din mașina de spălat să fie bine scuturate înainte de a le pune la uscat pe sârmă, și chiar înainte de a fi băgate în mașina de uscat haine.

Atenție la etichete.

Înainte de a tăia etichetele de pe hainele noi, fiți atente la instrucțiunile de curățare și întreținere. Deși uneori sunt incomode, nu sunt adepta tăiatului de etichete pentru că nu prea pot să rețin pentru toate hainele metoda de curățare. O atenție sporită trebuie acordată hainelor din cașmir, bumbac 100%, elastan, microfibră, in sau mătase.

Nu călca în grabă sau când te grăbești!

Dacă azi e zi de călcat haine, dar nu prea ai chef, amână călcatul. Atunci când nu avem chef de o anumită activitate casnică sau ne grăbim, de cele mai multe ori, facem o treabă de mântuială. Ne vom grăbi să călcăm repede, nu vom fi atente la detalii, le vom înghesui în dulap fără a le lăsă să se răcească. Când vom dori să purtăm o bluză, pe care știm sigur că am călcat-o, vom avea o supriză. Ea va fi șifonată și va trebui să reluăm călcatul. Graba strică treaba.

Călcatul necesită răbdare și atenție.

Alege pentru călcat, o zi în care ai timp suficient și răbdare la detalii. Hainele călcate așează-le pe umeraș pentru a se răcori. Dacă îți permite timpul, călcă haine după fiecare tură de spălat/uscat haine. Astfel, călcatul nu va fi o corvoadă, nu te vei trezi că ai jumătate de dulap de călcat. În plus, unele haine se vor șifona și mai tare dacă vor sta suprapuse.

Și călcatul poate fi o plăcere, nu credeți?

Foto

25 thoughts on “Călcatul hainelor – o activitate relaxantă!”

  1. Si eu imi amintesc fierul din copilarie … si ca m-am ars cu el de cateva ori :p Nici eu nu tai etichetele pentru ca acolo se afla toata informatia de care ai nevoie pentru a pastra produsul in conditii bune cat mai mult timp. Multumim pentru sfaturi 🙂

    Reply
  2. Mie chiar imi place sa calc rufe, cred ca foarte mult conteaza si fierul de calcat. Recunosc ca uneori imi dau batai de cap hainele care se calca greu, insa o scot eu cumva la capat

    Reply
  3. Eu mi-am cumparat de curand un nou fier de calcat cu cea mai noua tehnologie si astfel am scapat de griji. Nici acum nu-mi place sa calc dar stiu ca se va termina mult mai repede.

    Reply
  4. Nu, niciodata nu o sa fie pentru mine calcatul hainelor o placere :))) ba chiar o numesc corvoada. Nu imi place deloc activitatea asta, calc doar strictul necesar si restul se aseaza pe corp :)))

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.