Fiecare moare singur de Hans Fallada recomandare lectură

Provocarea mea de a citi zilnic, și astfel de a oferi recomandare lectură, constant, m-a făcut să reușesc să citesc mai multe cărți, și e doar jumătatea anului. Am început luna iulie cu o carte împrumutată, Fiecare moare singur de Hans Fallada. Ce titlu intrigant, nu-i așa? Este o realitate, dar e destul de crud dacă stăm să analizăm. O carte de 720 de pagini pe care am reușit să o citesc în câteva zile. Urmând provocarea de minim 50 de pagini și aproape o zi întreagă fără curent electric, fără internet. Și uite așa, într-o singură zi citisem peste 250 de pagini.

Cum reușesc să citesc atât de mult? Simplu, reduc timpul petrecut pe rețelele de socializare. Există multe cărți deosebite care merită citite și timpul parcă nu îmi ajungea. Așa că am renunțat la social media pentru lectură, și mai ales citesc înainte de culcare pentru că mă liniștește mult.

Fiecare moare singur – recomandare lectură despre rezistența germană

După fiecare carte citită, chiar după ce o finalizez, vin pe blog, scriu părerea mea și fac o recomandare lectură. Toate cărțile sunt minunate, fiecare merită citită, trebuie doar să avem răbdare să o înțelegem. Înainte de ”Fiecare moare singur”, citisem ”O viață măruntă”. Primele pagini nu m-au atras deloc să citesc mai departe. Dar am simțit că trebuie să am răbdare, și în final, chiar am simțit că a meritat să o citesc.

Așa a fost și cu această carte și la final, spun că a meritat să o citesc. Povestea soților Otto și Anna m-a impresionat, m-a durut, și iar m-a impresionat. Cumva povestea vine să întărească spusele multora. Nu toți nemții au fost de acord cu deciziile conducătorului. Mulți dintre ei au dus-o extrem de greu în acea perioadă. Fiind la rândul lor terorizați de Gestapo, nu au îndrăznit să se revolte.

Când află că fiul lor a fost ucis pe front, pentru că tinerii erau carne de tun pentru Hitler, soții Otto și Anna suferă enorm. El, mai mult în tăcere, ea, plângând și neînțelegând rostul acestui război. Găsesc o cale de revoltă tacită împotriva sistemului. Scriu cărți poștale cu texte împotriva lui Hitler, menite să trezească oamenii la viață. Însă, din păcate, prin acele cărți poștale, nu fac decât să răspândească frică, tăcere. Și-ar fi dorit ca oamenii să se unească, să se revolte. Niciun moment nu s-a gândit că nu își va atinge scopul cu ele. Dovada simplă că oamenii au preferat întotdeauna calea mai simplă și mai ușoară.

recomandare lectură

Fiecare moare singur, dar unii mor împăcați

Unii oameni care nu suportă teroarea, se refugiază în alcool sau devin la rândul lor, trădători. Alții aleg o cale simplă, se sinucid. Puțini se revoltă și mai devreme sau mai târziu, sfârșesc în închisori, unde sunt terorizați până când recunosc și ceea ce nu au făcut și îi trădează pe toți.

Otto nu mai are nimic de pierdut atunci când e prins și acuzat de trădare de țară. Anna este și ea închisă, terorizată zi, noapte, să trădeze. După mult timp, sunt judecați și condamnați la moarte. Asta primesc trădătorii de țară. Amândoi zâmbesc când își aud sentința. Nu ar schimba nimic. Mâine dacă ar fi liberi, ar face la fel. Au crezut în ceea ce au făcut, păcat că oamenii nu au avut curaj să facă mai mult.

Recomandare lectură pentru a instiga la mai mult curaj

Lecția pe care o iau din această lectură este că trebuie să avem mai mult curaj. Dacă credem cu adevărat în ceva, să luptăm cu toate forțele. Însă a avea curaj înseamnă a îndrăzni, a ieși din zona de confort, a face sacrificii, a risca. Oare câți pot face toate astea?

9 thoughts on “Fiecare moare singur de Hans Fallada recomandare lectură”

  1. Buna! Admirabil ca citesti atat de mult, eu din pacate nu prea imi gasesc timp, my bad. Recunosc, telefonul e mai usor de luat decat o carte. Cum ai reusit sa renunti la social media? As avea motive sa renunt dar e asa o vitrina frumoasa 😛 Eu citesc carti usurele, usor frivole de moda si lifestyle, nu ma arunc la lecturi asa dificile ca tine. Interesant subiectul, nici nu stiu ce sa zic. Cred acum ca trebuie sa faci ce faci inteligent fara ati pierde viata, nu stiu ce ar fi putut face ei in acea situatie dar nu e bine ca au ajuns sa fie acuzati de tradare. Spor la lectura!

    Reply
  2. Mi-as dori sa citesc aceatsa carte in sperranta ca ma va face sa fiu mai puternica si mai curoajoasa. In ceea ce priveste moartea nu cred ca este un subiect cu care ma simt tocmai comod

    Reply
  3. Eu de ani de zile nu prea mai reusesc sa citesc, timp am, cheful lipseste cu desavarsire. Totusi sunt carti bune, precum aceasta de fatza, care merita atentia si concentrarea mea.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.