Festivalul Luminii

Festivalul LuminiiM-a pasionat dintotdeauna lumina si jocul de lumini, iar cand am auzit ca evenimentul “Festivalul Luminii” se desfasoara si la Cluj, m-am bucurat mult.

Istoricul FestivaluluiFestivalul Luminii este un eveniment organizat pentru prima data de filiala Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei Cluj-Napoca, in 2004, atunci purtand numele de “Seara viselor implinite”. In cadrul proiectului din 2004, aproximativ 200 de lumanari au fost amplasate pe lacul din Parcul Central Cluj-Napoca, pe fiecare dintre ele fiind scris un vis al uneia din persoanele prezente.

Ulterior, in 2005, 2006 si 2007 festivalul a luat amploare, atat din punct de vedere spatial, fiind extins pe dimensiunile intregului parc central, cat si din punct de vedere temporal (in 2006 festivalul a durat 3 zile), social (numarul de oameni implicati in organizare) si al complexitatii ideilor promovate (ideea implicarii promovata in 2007).

Tema festivalului a fost regasirea frumusetii lucrurilor marunte si a implinirea viselor care, chiar daca a imbracat diverse forme pe parcursul anilor, a ramas esenta festivalului. Aceasta idee a fost promovata in randul copiilor, elevilor sau celor din centrul de plasament, care au contribuit cu desene pe aceasta tema in fiecare an, al artistilor care au avut ocazia de a se face remarcati in cadrul expozitiilor de fotografie, pictura, sculptura in gheata sau spectacole de dans si muzica, a jongleurilor cu foc care au realizat spectacole in cadrul festivalului, si nu in ultimul rand, al tuturor oamenilor care au participat pasiv la eveniment, cetateni ai Clujului de toate varstele.

Avand in vedere impactul social pe care acest festival il are in fiecare an si totodata numarul de cercetasi din alte localitati care au participat la editiile precedente ale lui, in 2008 Festivalul Luminii se extinde la nivel national, in orase ca: Bucuresti, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Oradea, Timisoara, Targu-Mures, Targu-Jiu, Tulcea si Suceava.

Festivalul Luminii 2010:

In 2010, Festivalul Luminii va avea loc intre orele 19:00 si 21:00 in localitatile Alba Iulia, Bacau, Bucuresti, Cluj-Napoca, Hunedoara, Miercurea Ciuc, Pascani, Radauti, Targu-Jiu, Timisoara si Targu-Mures.

Anul acesta, Clujul a revenit in Parcul Central ca loc de desfasurare pentru cea de-a V-a edite a Festivalului Luminii. Clujenii sunt invitati pentru doua ore de deconectare de la cotidian, alaturi de jonglerii cu foc, spectacol de umbre, gulguse aprinse de toate formele si marimile, la un pahar de ceai cald  si voie buna alaturi de prieteni.

13 martie 2010 este data aleasa cu mare greutate si increde, ca fiind posibila si propice pentru organizarea celei de-a II-a editii la nivel national a Festivalului Luminii. Din pacate, acest eveniment depinde si de conditiile meteorologice, asadar sa speram ca va fi o zi cat se poate de frumoasa!

Pentru mai multe detalii despre programul din fiecare locatie, vizitati www.festivalul-luminii.ro

2 thoughts on “Festivalul Luminii”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.