Esti recunoscator pentru ceea ce ai?

esti recunoscator?Persoanele care sunt recunoscatoare si apreciaza ceea ce au, nu inseamna  neaparat ca au mai mult decat ceea ce au altii, ei doar recunosc frumusetea vietii. Un studiu a aratat ca cei care isi “numara” lucrurile bune pe care le au, sunt mult mai sanatosi si mult mai fericiti, fata de cei care nu o fac. Daca vreodata ajungi sa te gandesti ca nimic din ceea ce ai nu te multumeste, incearca sa practici o atitudine mai recunoscatoare. In final, ti-ai putea da seama, totusi, cat de multe ai in viata ta.

Pasi ce merita urmati pentru a deveni recunoscator:

  1. Relaxeaza-te. Este greu sa devii recunoscator daca esti nervos, frustrat sau nerabdator. Daca acestea sunt probleme cu care te confrunti in viata ta, este important sa incerci sa le rezolvi, deoarece ele reprezinta bariere formidabile ce te impiedica sa ajungi la recunostinta.
  2. Traieste in prezent. Daca esti prea preocupat sa te gandesti la trecut sau la viitor, nu vei fi capabil sa observi toate lucrurile minunate care se intampla chiar acum. In plus, gandindu-te la trecut si la viitor, deschide usa spre comparatie, singura posibilitate de a putea percepe daca un lucru  este suficient de bun.
  3. Incepe cu placerile tale. Cele mai importante placeri din viata sunt de obicei accesibile tuturor, tot timpul, dar ne aluneca printre degete deoarece ne obisnuim cu ele. Invata sa observi lucrurile marunte  si sa le apreciezi.

Uita-te imprejurul tau. Observa formele, culorile si detaliile. Observa lucrurile pe care le iei de obicei de bune, cum ar fi, lumina ce se reflecta in parul unei persoane. Gandeste-te la toate lucrurile pe care le-ai fi ratat, daca ai fi fost orb.

Miroase trandafirii. Si mancarea. Si aerul. Recunoaste aromele care te fac sa te simti bine, mirosul aerului dupa ploaie, o cana de cafea proaspata.

Savureaza-ti mancarea. Mananca incet. Identifica aromele. Apreciaza cum aromele se imbina. Ia notite de la degustatorii de vin, ei stiu cum sa aprecieze finetea buchetului.

Asculta mai mult decat doar muzica. Asculta cand e liniste, si ai sa vezi ca nu e liniste deplina. Vei putea auzi vantul, freamatul frunzelor, rasul copiilor.

4. Apreciaza orice sunet sau lumina din viata ta. Lucruri ca si rasul, afectiunea si veselia sunt trecatoare. Intr-o relatie in care aceste lucruri nu mai apar spontan, este foarte greu sa le readuci. Probabil stii asta din experienta ta. Asa ca trateaza aceste momente cu grija. Nu fii acea persoana care ia viata prea in serios, care nu are timp sa se distreze, sau care nu are niciun sens al umorului.

5. Ia-ti o vacanta. Exista o samanta de adevar in zicala “Ochii care se vad mai rar, se iubesc mai mult”. Ideal ar fi sa nu trebuiasca sa stai departe de cineva ca sa il poti aprecia.

6. Tine un jurnal. Incearca sa scrii in fiecare zi in jurnal, 5 lucruri noi pentru care esti recunoscator.

“Recunostinta este calea directa spre Dumnezeu si ingeri. Daca avem rabdare, oricat de maniosi si suparati ne simtim, putem gasi ceva pentru care sa fim recunoscatori. Cu cat mai mult cautam recunostinta, cu atat ingerii ne vor da mai multe motive sa fim recunoscatori si fericiti in viata.” Terry Lynn Taylor

7 thoughts on “Esti recunoscator pentru ceea ce ai?”

  1. Asa da invatatura 🙂 Imi place ceea ce transmiti cititorilor tai. Chiar este necesar sa fim reconoscatori pentru absolut toate, bune sau mai putin bune. Automat o atitudine pozitiva ne va face viata mai frumoasa si ne va ajuta sa acceptam totul exact asa cum este.

    Reply
  2. Un articol foarte interesant ce mi-a adus aminte si de o carte recent citita si prezentata aici: http://www.prwave.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=18351&Itemid=95 (Mike Robbins, Puterea aprecierii).

    Aparent da, multi cauta mai mult, vor mai mult si uita sa aprecieze ceea ce au. Din pacate lipsa aprecierii a ceea ce ai poate duce si la sentimente de frustrare si chiar la lipsa bucuriei. Se mai uita de traitul in prezent… Evident ca e fireasca dorinta de a avea un pic mai mult si de a-ti fi mai bine, insa aceasta nu inseamna ca trebuie sa uiti sa apreciezi ceea ce ai: familie, prieteni, lucruri, mici bucurii etc.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.