Piesa de teatru „Egoistul”

Piesa de teatru „Egoistul” Subiectul piesei este unul atât de actual, goana după bani!

Piesa prezintă viaţa scriitorului de piese de teatru de succes, Leon Sain – Pe (Radu Beligan). Soţia scriitorului este o manipulatoare şi e interesată doar de bani, copiii – doi băieţi şi o fată – nişte leneşi şi lipsiţi de scrupule, amanta mult prea tânără pentru el, şi prietenul din copilărie. Toţi aceştia se învârt în jurul scriitorului cu un singur scop: acela de a-l mai stoarce de nişte bani sau de a profita de relaţiile pe care le are.

Titlul „Egoistul” ar trebui scris cu ghilimele deoarece toţi ceilalţi îl acuză că e egoist din simplul motiv că nu îi alimentează cu bani, fără ca ei să-i ofere lui ceva, atenţie, dragoste, înţelegere.

Radu Beligan a regizat spectacolul şi a tradus şi adaptat ultima piesă lui Anouilh, „Le Nombril”, ajutat de Liviu Dorneanu, şi i-a dat numele de „Egoistul”.

Radu Beligan scria scenete de mic copil. Împreună cu alţi copii, de la 6-7 ani, dădea reprezentaţii în grădina gării, unde şef era tatăl său. Atunci când a picat examenul, i-a scris Doamnei Bulandra să i se permită să audieze cursruile. Şi azi îşi aminteşte sfatul acestei mari actriţe „Dacă o să fii serios, o să faci mare carieră.”

Are o carieră de peste 70 de ani, ceea ce ne dă de înţeles cât de serios a fost. Şi este şi acum. El spunea cu un an sau doi în urmă: „Nici azi nu sunt cel mai bun, dar ştiu că pot ajuta şi pe alţii” – iată lecţia pe care trebuie să o înveţe sute de actori din ziua de azi.

Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, în Bacău şi este una ctor cunoscut pentru activitatea sa în teatru, film, televiziune şi radio.

În anul 2004 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Biletele sunt disponibile la Agenţia Teatrală (orar 11 – 17) şi la Casa de Cultură a Studenţilor (orar 10-19).

Preţul unui bilet variază în funcţie de categorie:

Categoria I: 120 lei.

Categoria II: 100 lei.

Categoria III: 80 lei.

Spectacolul va avea loc la Teatrul Naţional din Cluj – Napoca, luni, 12 decembrie, ora 19.

2 thoughts on “Piesa de teatru „Egoistul””

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.