Dansând cu Dragobetele – Cindrelul-Junii Sibiului – 22 februarie – Cluj – Napoca

Dansând cu Dragobetele – Cindrelul-Junii Sibiului – 22 februarie – Cluj – NapocaProvenienţa numelui “Dragobete” porneşte de la două cuvinte vechi slave “dragu” şi “biti”, care se pot traduce astfel “a fi drag”. Însă unii filologi explică denumirea prin două cuvinte dacice “trago” – tap şi “pede” – picioare, aceste două cuvinte s-au transformat în timp în drago şi bete.

Tradiţia spune că Dragobetele era o zi frumoasă pentru băieţi şi fete mai tinere. În această zi, ei se îmbrăcau frumos, în haine de sărbătoare şi dacă era frumos, ieşeau în sat. Băieţii adunau lemne şi fetele flori. Aceste flori erau folosite în descântece de dragoste şi se păstrau până la Sânziene când alături de roji (trandafiri sălbatici) şi oglici (flori mici, galbene) şi se făcea un buchet ce se arunca pe o apă curgătoare.

Se spunea că fetele făceau astfel o faptă bună, echivalentă cu o jumătate de sarindar în cer, altfel aceste flori nu s-ar fi întânit/logodit niciodată.

Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului este cea mai veche formaţie de dansuri populare din România, iar în timp a devenit patrimoniu universal.

Acest ansamblu a fost înfiinţat în anul 1944, la iniţiativa maistrului coregraf Ioan Macrea, iar de atunci nu contenesc să ne impresioneze cu diversitatea şi unicitatea folclorului autentic românesc, eleganţa costumului şi cântecului popular.

La început a fost o formaţie de amatori, bărbătească, apoi mixtă şi în anul 1991 s-a transformat în Ansamblul Profesionist Naţional.

În 6 decenii de activitate, au cultivat peste 2000 de dansatori. Cu un repertoriu vast şi divers, dansatorii, instrumentiştii şi soliştii vocali au fost aplaudaţi în toate cele peste 400 de turnee efectuate atât în România, cât şi în Europa, America de Nord, Asia, Africa. Ei au fost premiaţi şi au primit numeroase medalii naţionale şi internaţionale.

În anul 1986, Junii Sibiului – prima formaţie de dansuri româneşti prezentă într-un turneu în SUA – au primit statutul de ambasador al spiritualităţii româneşti.

În anul 2006, la Patras, ansamblul a avut onoarea de a prelua simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007.

Cei care îndrăgesc muzica populară, vor avea parte de un spectacol tradiţional de Dragobete.

Biletele sunt disponibile la Agenţia Teatrală (orar 11 – 17) şi la Casa de Cultură a Studenţilor (orar 10-19). Preţul unui bilet variază în funcţie de categoria locului.

Categoria I: 30 lei.

Categoria II: 20 lei.

Categoria III: 10 lei.

Spectacolul va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj – Napoca, marţi, 22 februarie, ora 19.

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.