Toamna ne incanta cu arome imbietoare si o multime de legume si fructe menite sa ne intareasca sistemul imunitar.
Azi vreau sa iti spun despre beneficiile dovleacului, acela mare si portocaliu care ascunde o multime de vitamine si antioxidanti si beta-caroten. El este originar din America Centrala si semintele lui dateaza din anii 7 000 i.e.n.
E bine de stiu ca pulpa de dovleac contine vitamine A, C, E, saruri minerale, protide.
La ce ajuta consumul de dovleac ?
- eliminarea parazitilor intestinali,
- desfunda vasele de sange,
- suc de dovleac – trateaza cancerul,
- regleaza colesterolul,
- stimuleaza activitatea rinichilor.
Dovleacul poate fi utilizat si in tratarea arsurilor, inflamatiilor si abceselor, pulpa pasata poate fi folosita ca masca de fata.
El previne tulburarile de vedere si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii, indeparteaza stresul.
Dovleacul poate fi folosit atat ca fel principal, supe creme, cat si in realizarea deserturilor.
Iata reteta pentru supa crema de dovleac:
Ingrediente necesare : 500 grame dovleac, pisat piure cu ajutorul unui blender, 400 ml supa de pui, o ceapa mare, 2 morcovi feliati, 500 ml lapte, 150 ml smantana, piper, scortisoara, sare, 50 ml apa minerala.
Mod de preparare: Intr-un vas mare, pune supa de pui, ceapa, morcovii, apa minerala, sarea si piperul. Se lasa totul la fiert in vasul neacoperit, timp de 10-15 minute, pana cand morcovii s-au fiert. Apoi se pune compozitia intr-un blender, pentru a obtine un lichid fin. Se adauga dovleacul si laptele si lasa vasul neacoperit pe foc inca 10 minute.Supa se serveste in boluri si se adauga putina smantana.
Vrei sa faci placinta cu dovleac ? Iti dau eu reteta
Ingrediente necesare : 1 kg faina, 400 grame zahar, 150 ml lapte, drojdie cat o nuca, 100 ml smantana, 4 oua (din care unul pentru uns), 1 castron cu dovleac ras, 400 grame unt, zahar vanilat, mirodenii.
Mod de preparare: Se dilueaza drojdia in laptele amestecat cu smantana. Se freaca spuma untul cu zaharul, dupa care se adauga ouale si drojdia diluata. Se amesteca bine, se incorporeaza faina si mirodeniile si se framanta un aluat care se lasa sa se odihneasca 15 minute. Se intinde aluatul, se imbraca cu el o tava dreptunghiulara unsa cu unt, inclusiv peretii tavii. Se pune deasupra dovleacul ras amestecat cu zaharul vanilat, se pliaza aluatul din parti peste umplutura, se unge cu ou si se coace 40 de minute la foc mic.
Dovleacul se spala, se taie in jumatate si se curata de samburi. Apoi taiem cele doua jumatati felii si le asezam intr-o tava potrivita pentru cuptorul aragazului. Dam dovleacul la cuptor sa se coaca. Dovleacul se rumeneste in cuptorul incins si se inmoaie, devenind dulce si aromat. Pentru un plus de savoare, se poate servi cu putin zahar.
Bucura-te de aromele toamnei!