Două surori de Åsne Seierstad recomandare lectură

24

Două surori de Åsne Seierstad – Din Norvegia în jihadul din Siria

Două surori de Åsne Seierstad este o carte care te pune pe gânduri. Este despre un subiect sensibil, dar și un mare semnal de alarmă pentru noi restul. Cartea este o tragedie a lumii moderne. O carte pe care o recomand părinților de adolescenți.

Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint. Nu este o lectură ușoară, vorbim despre drama unor părinți. Are și multe părți pentru cei curioși de războiul din Siria. Îți lasă un gust amar povestea, dar eu consider că merită citită.

Două surori de Åsne Seierstad – dincolo de puterea noastră de înțelegere

Am mai citit cărți despre războaie și dramele oamenilor. Majoritatea își doreau să scape de război. Își dădeau și ultimii bani pentru a fugi departe. Cartea de față este total opusul. Vorbim despre surori somaleze care trăiesc în Norvegia. Statul încearcă să-i integreze în societate. Le oferă locuri de muncă, bani, școală specială. Însă nu e suficient pentru ei. Unii refugiați simt că nu sunt acceptați. Își doresc foarte mult să se întoarcă acasă, într-un stat musulman. Din păcate, mulți tineri sunt ușor de influențat. Sunt atrași cu vorbe frumoase, pasaje din Coran scoase din context.

Cele două surori par a se fi integrat bine în Norvegia. Părinții, prietenii, profesorii își vor da seama târziu cât de mult s-au înșelat. Nimeni nu a bănuit nicio secundă ce ascund cele două fete.

Două surori de Åsne Seierstad

Plecarea lor din Norvegia se face în mare secret. Fetele nu dau nimic de bănuit. Își iau la revedere de la părinți și pleacă pentru totdeauna în Siria. Părinții cred că ele merg la școală. Sunt extrem de șocați când realizează că nu pot da de ele. Apoi primesc un mesaj în care fetele explică gestul lor. Părinții disperați încearcă să le convingă să se întoarcă acasă. Discută cu autoritățile să le oprească în graniță. Fără succes…

Tatăl decide să plece după ele. E convins că le poate determina să vină acasă. Se înșeală amarnic. Este aproape de a fi ucis. Își pierde toți banii și cheful de viață. Are nevoie de ani buni pentru a înțelege că fetele nu vor mai veni niciodată acasă.

Două surori de Åsne Seierstad – prea multă libertate, strică

Din păcate, prea multă libertate în mediul virtual strică. Veți descoperi în carte cum căsătoriile se oficiază on line. Cum bărbați cu atitudine se impun în fața fetelor. Reușesc să le convingă să își lase familiile. Să plece într-o țară în război pentru a fi a doua, a treia, a patra soție a unui luptător. Se estimează că în Siria există 30.000 de femei însărcinate. E nevoie de copii pentru a duce războiul mai departe.

Două surori de Åsne Seierstad

E o lectură mai greu de parcurs. Cuprinde multe detalii menite să ne deschidă ochii. Vă invit să citiți cartea și să citiți și printre rânduri!

 

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

24 Comments

 1. Cristina Dragomir on

  ai si terminat-o? Eu abia am citit 30 de pagini din ea aseara. Deci nu se mai intorc… Si eu care credeam ca tatal lor le va convinge sa se intoarca la libertate…

  • Nu am avut două zile internet și nu am putut lucra nimic așa că am citit continuu. Da, din păcate nu se mai întorc, deși este previzibil la un moment dat în carte.

 2. Aceste lecturi sunt mereu profunde si putin mai greu de parcurs. Singurele carti despre razboaie pe care le-am citit au fost “Printre tonuri cenusii” si “O mare de lacrimi”.

 3. Mdaaa, chiar este interesantă cartea. Îmi vine să te întreb care este deznodământul, dar nu o voi face. Sper să-l descopăr singură, citind cartea.
  Parcă tot ce ține de aceste popoare, religii este incitant, captivant, ”mai altfel”.
  Mulțumim pentru recenzie!

 4. Am auzit undeva povestea asta si e chiar adevarata, cu fete racolate online si convinse sa renunte la tot si sa se marite cu luptatori din Siria. O poveste trista care pentru noi europenii pare foarte departe de realitate.

 5. Imi place subiectul. chiar sunt curioasa, mi-a placut In pielea unei jihadiste iar aceasta este o carte asemenatoare. Acum mi-am luat Losing my religion sper sa fie la fel de buna

 6. Mi se pare tare buna cartea asta, Chiar as fi curioasa s-o citesc ca sa vad tot firul povestii. Acum ma uit la un serial legat de Siria si m-a prins viata lor

 7. O, Doamen, ce femei si-ar dori o astfel de viata? Va zusem o alte recenzie cu viata unei jihadiste si a aratat care e de fapt adevarul din spatele “mirajului” pe care unele fete il gasesc la viata musulmana si la cei care poarta razboiul sfant.

 8. Daniela Oţet on

  Săptămâna trecută pe uitam pe site-ul celor de la Libris la această carte. Sunt tare curioasă de ea, dar cred ca trebuie sa ii acord timp mai mult pt lecturare. Pare o carte destul de serioasa!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
greșeli de evitat când cumpărăm produse cosmetice
Greșeli de evitat când cumpărăm produse cosmetice

Greșeli de evitat când cumpărăm produse cosmetice Ești curioasă care sunt acele greșeli de evitat când cumpărăm produse cosmetice? Ți se...

Close